Zona Vrancea

Postat de ella 87 in Bucataras hai hui pe 27 Noi 2014, 22:17

Vrancea este judet în regiunile istorice Moldova (la nord de râul Milcov) și Muntenia (la sud de râul Milcov) din România. Județul Vrancea, ca unitate administrativ - teritorială este impartita in 73 de localități, din care 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune în componența cărora se află 331 de sate.

Bucătăria românească, este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, de exemplu si la noi, in preajma Craciunului se taie porcul, în ziua de Ignat.

Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnati, caltabosi, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. 

Se prepară si piftiile, amintind de înghețurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă,  acestea preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi, aromante cu usturoi trebuiesc pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. 

Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.  Am enumerat  mai sus,preparatele intalnite in fiecare bucatarie traditionala romaneasca, in preajma sarbatorilor de peste an. 

Indiferent dacă intri în casa unui vrâncean de la munte sau a unuia cu o curte de oraș, n-ai să pleci niciodată fără să fii omenit cu un vin aromat și o mâncare sățioasă. Tot de pe meleagurile noastre, vrancenii au inventat un fel de mancare,asociat cu o unelta muzicala buciumului Vrâncioaiei.  Este un preparat deosebit umplut cu costiță de porc si caș proaspat, care il servim alaturi de muraturi.

Prin zona Soveja, intalnim de asemenea cascavalul afumat, care se găseşte la micii înteprinzători din judeţul Vrancea sau la târgurile de produse tradiţionale. Acesta este sculptat, de cei care îl prepară, îl presează în păpuşarele de paltin după care îl lasă să se odihnească în aceste tipare până capătă un gust deosebit.

Dar nu cel din urma dupa atatea bucate cred ca ar merge un vin din Dealurile Vrancei, aceste dealuri se impart in trei podgorii, Podgoria Panciu , Podgoria Odobesti si Podgoria Cotesti, fiecare oferindu-ne vinuri albe cat si rosii, spumoase,sec,dulce,demidulce, fiecare asociindu-se cu un fel traditional de mancare.

Poate ar mai fi multe de spus,dar vreau sa va las pe fiecare sa descoperiti zona. 


Comentarii (2)

28.11.2014, 07:01

Frumoasa descriere locuri minunate dar cu partea gastronomica sunt la Pammint

28.11.2014, 10:44

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola