Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre varza si despre beneficiile consumului de varza asupra sanatatii.
Consumata cruda in salata, gatita la abur sau murata, varza este una din legumele preferate ale romanilor; saraca in calorii si bogata in fibre, vitamine (sursa excelenta de vitamina C si vitamina K) si minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor), poate fi integrata la oricare masa, in orice dieta.
Legumele sunt recunoscute a fi surse de antioxidanti si fitonutrienti, dar familia brasicaceelor, de care apartine varza, este unica prin continutul de glicozinolati - compusi cu sulf care dau aroma speciala.
Prin preparare termica, parte din acesti compusi dispar, parte trec in apa de fierbere. Prin gatirea timp prelungit pot aparea compusi de hidrogen sulfurat - cu gust si miros neplacute.
In literatura medicala exista numeroase studii care au cercetat rolul protector cardio-vascular si anti-cancer al legumelor din familia cruciferelor, cu rezultate uneori contradictorii. Insa, se poate vorbi de protectia impotriva neoplasmelor colo-rectal, de prostata sau vezica urinara.
Varza contine S-metil metionina, cunoscuta drept vitamina U, substanta cu rol in protectia mucoasei gastro-intestinale. Aceasta a determinat recomandarea de a consuma suc de varza sau zeama de varza cu efect anti-ulceros.
Zeama de varza murata poapte fi consumata pentru efectul mineralizant si vitaminizant in special de catre persoanele cu valori scazute ale tensiunii arteriale.
Dezavantaje
La persoanele cu sensibilitate digestiva poate da flatulenta, datorita glucidului pe care il contine, rafinoza, compus ce nu poate fi digerat in stomac si intestin subtire si care in colon este supus fermentatiei.
Se poate consuma in cantitati mici asezonata cu seminte de chimen si fenicul.
Vegetalele crucifere contin thiocianat, cu rol gusogen, care poate scadea sinteza hormonului tiroidian in conditii de deficit de iod, fiind recomandata prudenta la pacientii hipotiroidieni.
Sursa foto: bloomiq.com, bcfreshvegetables.com