1. Dacă se întâmplă să puneţi prea multă sare în oala cu supă, nu
trebuie decât să adăugaţi în oală un cartof decojit. Cartoful va
absorbi excesul de sare.
2. Pentru îndepărtarea mirosurilor de pe mâni după tăierea cepei sau
usturoiului, frecaţi-le cu o linguriţă din oţel inoxidabil. Oţelul
absoarbe mirosul.
3. Boabele proaspete de cafea, de asemenea, pot absorbi mirosurile
neplacute de pe mâini.
4. Când ouăle fierb, adăugaţi în apă un vârf de cuţit de sare pentru
a nu se sparge coaja.
5. Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile
scăzute le deteriorează gustul.
6. Pentru a curăţa instrumentele de gătit din metal, nu folosiţi
detergenţi niciodată. Doar curăţaţi-le cu sare şi cu un prosop curat,
uscat de hârtie.
7. Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe
elementul de încălzire, fierbeţi un amestec din jumătate de oţet şi
jumătate apă.
8. Când păstraţi cutii goale închise ermetic, puneţi înăuntru un
vârf de cuţit de sare pentru a nu prinde miros greu.
9. Dacă pregătiţi un sos şi-l ardeti din greleală, tunati-l într-un
alt vas şi continuaţi fierberea. Adăugaţi apoi un vârf de linguriţă de
zahăr, suficient cât să nu îndulcească sosul. Zahărul îndepărtează
gustul de arsură.
10. Aţi ars orezul dintr-un vas? Luaţi o felie de pâine albă şi
puneţi-o pe partea cu orezul ars timp de 5-10 minute pentru a
îndepărta gustul de arsură.
11. Înainte de a tăia ardeiul iute, turnaţi puţin ulei pe mâini, iar
astfel pielea nu vă va ustura.
12. Dacă nu sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un
vas cu apă. Ouăle care se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete.
Dacă vreun ou se ridică, fie şi un pic, atunci acesta nu este foarte
proaspăt şi trebuie gătit curând. Dar dacă pluteşte, deja oul este
vechi şi mai bine îl aruncaţi decât să îl consumaţi.
13. Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiţi-le locaţia
şi acoperiţi-le ieşirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluţia
gelatinoasă. Dacă vin pe sub uşă, trageţi o linie pe podea cu creta.
Micile insecte nu vor trece de linia de demarcaţie.
14. Înainte de a pregăti floricelele de porumb pe aragaz, puneţi-le
întâi timp de 10 minute în apă.
Scurgeţi-le de apă şi pregătiţi-le apoi ca de obicei. Umiditatea
ajută floricele să se "spargă" mai repede şi să fie mai pufoase.
15. Nu depozitaţi bananele în buchet, aşa cum sunt ele de obicei,
sau într-un bol de fructe, alături de
alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locaţie diferită,
deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a
fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mut timp.
16. Pentru a nu înmuguri cartofii, puneţi în pungă, alături de ei, şi un măr.
17. Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelaţi-l în cuburi, în
tăviţă, şi îl puteţi adăuga uşor în supe sau sosuri. Savoarea va fi
deosebită.
18. Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase,
umpleţi-le cu apă şi adăugaţi două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele
vor curăţa fisurile.
19. După ce fierbeţi paste sau cartofi, răciţi apa şi folosiţi-o
pentru a uda plantele de apartament. Apa
conţine nutrienţi pe care plantele le adoră.
20. Când curăţaţi acvariul, nu aruncaţi apa, ci folosiţi-o tot
pentru a uda plantele din casă. Azotul şi
fosforul transformă apa din acvariu într-un fertilizator ideal.
21. Atunci când vreţi să dezgheţaţi o bucată de carne de la
congelator, turnaţi oţet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci şi
va grăbi dezgheţarea.
22. Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este
situată în rădăcina ceapei. Tăiaţi această parte într-o formă conică
şi îndepărtaţi rădăcina.
23. Dacă apreciaţi gustul usturoiului, dar stomacul protestează ori
de câte ori îl folosiţi, încercaţi trucul următor: ungeţi vasul în
care urmeză să serviţi mâncare cu un căţel de usturoi, astfel veţi
avea parte de aromă fără a "beneficia" şi de arsuri la stomac.
24. Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe,
fie că este măcinată.
25. Bicarbonatul de sodiu nu este un deodorant atât de eficient
pentru frigider pe cât credeţi. Cărbunele activ este mult mai potrivit
pentru absorbţia mirosurilor din frigider şi congelator.
26. Totuşi, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem
de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta
canalizarea şi a curăţa chiuvetele.
27. Dacă vă crestaţi la deget în timp ce tăiaţi legumele, aşteptaţi
până se opreşte sângerarea, iar apoi aplicaţi un strat subţire de ojă.
Oja acţionează precum un bandaj.
28. Ca zahărul brun să nu se întărească, puneţi în pachet o felie de
măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă.
29. Aveţi o aşchie invizibilă şi enervantă în piele de la
instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneţi o bucată de bandă
adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina
"inamicul".
30. Dacă vă ardeţi, puneţi pe zona afectată otet, albus de ou sau
mustar. Lăsaţi-l un timp şi va ameliora durerea, dar va preveni şi
formarea băşicilor.
31. Dacă mai aveţi crătiţi de aluminiu prin bucătărie şi au devenit
mate, fierbeţi câteva coj de măr în ele. În afară de faptul că se vor
lumina, vor parfuma şi bucătăria.
32. Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuţele recomandă să
puneţi hârtie creponată pe fundul borcanelor.
33. Dacă sarea se umezeşte, puneţi câteva boabe de orez în solniţă
pentru a absorbi excesul de umezeală.
34. Pentru a curăţa petele de fructe de pe degete, masaţi-le cu un
cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest
truc.
35. Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalaţi într-un prosop
curat, de hârtie şi apoi o puneţi în frigider într-o pungă sigilată.
36. Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneţi o ţelină proaspătă,
curăţată, în pungă şi închideţi-o la gură. Aceasta îi redă pâinii
gustul proaspăt şi textura moale.
37. Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E
nepreţuită atunci când vă tăiaţi sau vă ardeţi la mână. Dacă rupeţi
doar o frunză, "gelul" din interior va repara "prejudiciul".
38. Atunci când pregătiţi supe sau sosuri care au ieşit prea grase,
adăugaţi un cub de gheaţă. Gheaţa va atrage grăsimea pe care o puteţi
apoi lua cu o lingură.
39. Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost
gătit anterior în acesta, adăugaţi în ulei un sfert dintr-o bucată de
ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.
40. Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-aţi putea
termina, atunci adăugaţi un vârf de cuţit de sare atunci când
deschideţi prima dată cutia. Laptele va se va menţine proaspăt mai
mult timp.
41. Apa care a fost fiartă şi care este lăsată să se răcească, va
îngheţa mai repede decât apa de la
robinet. Este bine de ştiut acest lucru când aveţi o petrecere şi
aveţi nevoie urgentă de gheaţă.
42. Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceştile de porţelan cu
o pastă formată din bicarbonat de sodiu, suc de lămâie şi cremă de
tartru. Frecaţi petele cu acest amestec şi vor dispărea imediat.
43. Dacă două pahare de de sticlă s-au lipit după o depozitare
îndelungată, nu este imposibil să le
dezlipiţi. Puneţi paharul din exterior în apă caldă, iar în cel
interior puneţi un cub de gheaţă. Efectul? Sticla rece se contractă,
iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca paharele să fie
separate cu uşurinţă.
44. Pentru scoaterea aşchiilor de sub unghii, ţineţi degetul afectat
într-un bol de lapte în care aţi pus şi o bucată de pâine.
45. Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se
închidă uşor, frecaţi şinele cu o lumânare.
46. Un tampon de vată îmbibat în oţet alb şi aplicat pe o vânătaie
proaspătă, va reduce "întunecimea" vânătăii şi o va face să dispară
mai repede.
47. Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi
partea tăiată cu puţin unt.
48. Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o
felie de lămâie.
49. Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi
topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă
aşa cum se procedează de obicei.
50. Supa nu va da în foc dacă veţi unge pe interior marginea vasului
cu puţin unt.