Tânăr să fii …
100 g de sparanghel – 23 kcal
Conţin: o bogăţie de vitamina A şi C precum şi alte microelemente, cum ar fi fierul, potasiul, zincul, precum şi o mulţime de amidon. Sparanghelul este vestit pentru cantitatea mare de anti – oxidanţi care împiedică îmbătrânirea prematură, de aceea este leguma preferată a frumuseţilor de la Hollywood. Sparanghelul este o legumă uşor digerabilă şi cu un conţinut mic de calorii. Conţine acid folic, util în lupta împotriva bolilor din naştere ale copiilor, în condiţii de oboseală sau în cazul bolilor de inimă.
Bogăţia gustului
Sparanghelul provine din Bazinul Mării Mediterane. Cu un soi sălbatic de sparanghel se delectau egiptenii şi grecii iar romanii au fost cei care au început să îl cultive. Era considerat drept un afrodiziac şi plantă medicinală. După aceea s-a pierdut în istorie, doar pentru ca în perioada Renaşterii să reapară din nou. Sparanghelul a devenit leguma preferată a regelui Ludovic al XIV-lea. Totuşi, până în secolul al XIX-lea era văzut doar pe mesele caselor bogate. Până în prezent felurile de mâncare preparate din sparanghel poartă cu sine pecetea exclusivităţii. Reţetele pot fi găsite nu doar în bucătăria mediteraneană, dar şi în cea a Europei Nordice, a Asiei sau în cea americană.
Sparanghelul se consumă fiert, fierbinte sau rece.
Cerinţă: clătirea
Sparanghelul este un produs natural care ajută la vindecarea infecţiilor bacteriologice sau a bolilor căilor urinare. Această proprietate poate fi utilizată de asemenea în cazul problemelor legate de cumularea lichidelor în organism.
Tricolorii
Sparanghelul îl cumpărăm verde, uşor violet sau alb. Este aceeaşi specie de plantă, dar este cultivată în condiţii diferite de luminozitate. Sparanghelul verde creşte în soare, cel alb creşte în stive fără accesul luminii, iar celui violet i se permite doar să scoată uşor capul din pământ.
sursa: www.bonduelle.ro