Condimente
Mustar si ardei iute pentru vita
Ingrediente:
4linguri cu sare mare
3 linguri cu piper negru macinat
30g.seminte de mustar
2 linguri fulgi de usturoi
1 lingura cu piper negru macinat
2 linguri cu boia dulce
1/2 lingurita cu fulgi de ardei iute
1 lingurita cu cimbru uscat
1 lingurita cu oregano uscat
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un robot,se macina si se pastreaza la rece,intr-un recipient etans,Carnea de vita se unge cu ulei,apoi se trece prin acest amestec si se frige sau se coace in cuptor.
Oregano si maghiran pentru pui
Ingrediente:
2 linguri cu patrunjel uscat
1 lingurita de oregano uscat
1lingurita de maghiran uscat
1 lingura fulgi de ardei
1 lingurita cimbru uscat
1 lingura cu fulgi de ceapa
1 lingura cu fulgi de telina
1 lingura piper negru macinat
2 linguri cu care mare
1 lingurita ghimbir uscat
Mod de preparare:se macina toate ingredientele intr-un robotsi se pastreaza la rece pana in momentul intrebuintarii.
Boia dulce si zahar pentru peste sau carne
Ingrediente:
2 lingurite cu boia dulce
15g.cimbru uscat
1 lingura cu fulgi de usturoi uscat
1 lingura zahar tos
2 lingurite cu sare
1 lingurita cu piper
1/4lingurita cu chimen macinat
1/2lingurita cu nucsoara macinata
Mod de preparare:se pun toate ingredientele intr-un robot si se macina,apoi se pun intr-un borcan si se pastreaza la loc intunecat.
Cimbru si usturoi pentru carne si peste
Ingrediente:
2 crengute de cimbru verde
1 legatura de patrunjel verde
1 legatura de busuioc verde
1 legatura de ceapa verde
3 catei de usturoi
1 felie de telina
1 ardei iute
1 lingurita cu sare
1/4lingurita cu piper
Mod de preparare:toate ingredientele se spala,se scurg de apasi se toaca marunt cu un robot.Se amesteca bine cu sare si piper,se pun in borcane si se pastreaza la rece.Se foloseste pentru a marina carnea,adaugand putin ulei sau apa,dar se poate folosi si ca umplutura la pachetelelede carne.
Dafin si marar pentru peste si fructe de mare.
Ingrdiente:
150g.patrunjel uscat
50g,marar
2 frunze de dafin
3 lingurite cu piper
1 lingurita cu sare
coaja de la o lamaie rasa
Mod de preparare:coaja de lamaie se spala cu apa rece,se usuca in cuptor ,apoi se macina.foile de dafin se macina,se amesteca bine cu patrunjelulsi cu mararul uscate,coaja de lamaie,sarea si piperul .Se pune amestecul in borcan si se pastreaza la rece.
Cuisoare si scortisoara pentru peste
ingrediente:
1 lingurita maghiran uscat
2 linguri patrunjel uscat
1 lingura cu fulgi de ceapa uscata
1/2 lingurita cu boia dulce
2 cuisoare
1 varf de lingurita cu scortisoara
Mod de preparare:se macina totul intr-un mojar,se pun intr-un borcansi se pastreaza la rece.
Lamaie si anason pentru peste
Ingrediente:
2lamai
3 stelute de anason
1 lingura ienibahar
1 lingurita cu piper negru boabe
1 lingurita cu piper rosu boabe
2 linguri ce sare mare
1 lingura cu seminte de mustar
1 lingurita cu menta uscata
Mod de preparare:lamaile se spala,se taie felii,se usuca in cuptor,apoi se macina in robot impreuna cu anasonul stelat,ienibaharul si cele doua tipuri de piper.Se adauga sarea,menta uscata si semintele de mustar,se macina circa un minut,catsa se obtina o pudra.Se pune in borcane cu capacsi se pastreaza la rece sau intr-un loc intunecat.
Cu acest amesstec se poate condimenta pestele inainte de a fi fript pe gratar ,dar se poate adauga si la un amestec pentru marinata.
Legume
Busuioc si portocala pentru legume
Ingrediente:
2 linguri cu busuioc uscat
coaja uscata de la o lamaie
coaja uscata de la o portocala
1 lingurita cu oregano uscat
1 lingurita cuseminte de telina
1 lingura de sare mare
1 lingurita cu piper
1 lingura cu fulgi de ceapa
Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se macina sau se folosesc ca atare in principal la salate, legume fierte sau fripte.
Deserturi
Coriandru si cardamon pentru orice desert
Ingrediente:
30g.amestec de piper colorat
20g. seminte de coriandru
2 bete de scortisoara
1/4lingurita cu cardamon
8 cuisoare
8boabede ienibahar
1 nucsoara
Mod de preparare:se pun toate ingredientele intr-un robot si se macina pana se obtine o pudra fina.Se folosestein principal la dulciuri,adaugat in compozitia de aluaturi sau presarat peste salatele de fructe,precum si la preparate din branza de capra.
Nucsoara si ienibahar pentru mere
Ingrediente
1 lingurita cu scortisoara
1 lingurita cu nucsoara
1 lingurita cu ienibahar macinat
1/4lingurita de cuisoare macinate 1 lingurita cu ghimbir macinat
Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient etans.Poate fi folosit la diferite retete cu mere:placinte,tarte,mere coapte sau compot de mere.
Cuisoare si ghimbir pentru dovleac sau cartofi dulci
Ingrediente
60g.zahar brun
2 lingurite cu scortisoara
2 linguri cu ghimbir pudra
1 lingurita cu pudra de cuisoare
1/4 lingurita cardamon
Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient etans.Se foloseste pentru aromatizarea deserturilor din fructe,la inghetata,dar si la rulade sau torturi.