Pentru ca am tot fost intrebata "Ce este Quinoa", "Cum se prepara", "la ce e buna quinoa"?, m-am hotarat sa scriu aici o mica informare, sa aflam impreuna proprietatile minunate ale sale si modalitati de consum. Pana atunci insa, va pot spune ca se gateste exact ca si orezul alb, atat in mancaruri sarate, cat si in budinci dulci, etc, sau se poate face faina fina si folosi in aluaturi. In acest mod, este magnifica pt. persoanele alergice la gluten, sau care pur si simplu, nu doresc sa consume gluten. Noua ne-a placut mult si...surpriza surprizelor, baiatul meu a fost mai mult decat incantat de "orezul indian" (cum il numeste el) si l-a consumat cu placere!
Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (şi la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenuşiu-gălbui, sunt foarte de hrănitoare şi foarte sănătoase, bogate în proteine şi, evident, lipsite de colesterol.
Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau "hrană pentru indieni" Europenii, neapreciind în mod deosebit această cereală, i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent, si anume porumbul.
Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate de specialisti pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut.
Quinoa se prepară prin fierberea şi, foarte rar, prin prăjire, şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezulu:, în budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios sau cleios.
De obicei, quinoa se fierbe în apă cu foarte puţină sare sau direct în supă (de carne sau legume) timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. Se fierbe, asemeni orezului în proporţii de 1 la 2, sau la 3 părţi (quinoa/lichid): 1 cană de quinoa la 2 sau 3 căni de supă. Quinoa se adăugă in ploaie în lichidul de fierbere 9apa, supa, lapte, etc). In timpul fierberii, bobitele miraculoase isi maresc de 4 ori volumul.
După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca quinoa să absoarbă tot lichidul. Optional, se poate adauga un cubulet de unt, pt. a face quinoa sa devina mai pufos.
Si acum, daca sunteti interesati, va las cateva date nutritionale culese de pe net:
Date nutriționale quinoa (100g) Calorii 1,539 kJ (368 kcal) Carbohidraţi 64 g Amidon 52 g Fibre 7 g Grăsimi 6 g Grăsimi nesaturate 3.3 g Proteine 14 g Apă 13 g Vitamina B1 0.36 mg (28%) Vitamina B2 0.32 mg (21%) Vitamin B6 0.5 mg (38%) Vitamina B9 184 μg (46%) Vitamina E 2.4 mg (16%) Fier 4.6 mg (37%) Magneziu 197 mg (53%) Fosfor 457 mg (65%) Zinc 3.1 mg (31%)