Obiceiuri si traditii culinare de Sf. Mihail si Gavriil

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Noi 2016, 12:47

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

In fiecare an, pe 8 noiembrie, peste 1,3 milioane de romani isi serbeaza ziua de nume. Acest lucru ne arata ca, pentru romani, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil reprezinta repere spirituale importante.

Cei doi arhangheli purtatori de sabie sunt capeteniile ingerilor si calauzele sufletelor celor vesnic adormiti pe drumul lor spre Rai.

Semnificatia numelui Mihail este: „Acela care este ca Dumnezeu”.

In limba ebraica, Gavriil inseamna: „Omul lui Dumnezeu”.

Aceasta sarbatoare aduce cu ea si cateva obiceiuri si traditii culinare:

- Oamenii de la munte ii considera pe cei doi arhangheli ocrotitori ai oilor. Asadar, ciobanii faceau o turta mare din malai, care se arunca in tarla oilor, la 8 noiembrie, odata cu lasarea berbecilor la oi pentru imperechere. Daca turta cadea cu fata in sus era semn bun pentru ciobani, se anunta o primavara fertila, in care toate oile vor fata miei, iar daca turta cadea pe dos era tristete mare, pentru ca prevestea oi sterpe si lipsa de belsug.

- In sambata dinaintea sarbatorii se dadeau si se dau si astazi pomeni pentru sufletele mortilor.

- In satele bucovinene, de 8 noiembrie, se fac din vechi stramosi pomeniri si parastase pentru cei morti. 

- In Moldova, cu ocazia acestei sarbatori, in casele cu hram se gatesc parjoale, racituri, pasare umpluta si sarmale. De asemenea, gospodarii au grija sa scoata din beci cele mai gustos vin. 

Comentarii (5)

08.11.2016, 18:59

08.11.2022, 10:41

Interesant!

08.11.2022, 11:20

Excelent!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia