Folosesc de vreo luna manusi speciaale de curatat legume: cand le-am vazut intr-un magazin generalist mi-au placut mult si le-am luat. Am fost, si sunt, incantat de ideea de a curata legumele si fructele cu mana, sub jet de apa, decat cu cutitul. Evident, in cazul vegetalelor in care acest lucru e posibil.
Sunt comode, poroase, usor elastice si par a fi solide: deja le-am folosit de mai multe ori, in special pentru cartofi (in afara de cartofii pentru piureu, eu nu scot coaja cartofilor, doar o curat bine) si morcovi. Dar merg si la telina, ridichii, pastarnac, etc. Si nu dau nici cel mai mic semn de deteriorare, desi pretul a fost mic, cred ca €2 am dat pe o pereche. Se curata foarte usor, sub jetul rece de apa, apoi se storc bine si se agata undeva: in 30 de minute sunt aproape uscate.
Manusile sunt utile si pentru fructele de genul piersicilor cu puf, sau caiselor. Oricum, nu curat coaja in acest mod decat in cazul legumelor si fructelor despre care stiu ca sunt organice – deci a caror coaja nu a fost afectata de chimicale. In rest, daca nu gasesc specificatia clara, atunci e mai indicat sa elimin de tot coaja, fiindca in mod clar a fost contaminata, de la solutii gen pesticide pana la stratul extrem de subtire de ceara cu care se stropesc in special fructele din comert.
Voi folositi sau aveti de gand sa folositi manusi de curatat vegetale?