Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 7 Apr 2016, 16:23

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Leurda este unul dintre cei mai apreciati vestitori (culinari) ai primaverii. Cand pietele incep sa miroasa a leurda, abia atunci poti fi sigura ca primavara si-a intrat in drepturi. 

Leurda este o planta care creste spontan la marginea padurilor de foioase si alpine sau pe campiile umede, cu sol humus.

La noi, in Romania, leurda mai este numita si ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda. De asemenea, in cultura populara, leurda este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Si, pentru ca ursul o consuma in cantitati mari dupa ce se trezeste din "somnul iernii" i s-a mai spus si "usturoiul ursului".  

Dar nu este apreciata doar la noi, cercetatorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorita proprietatilor curative extrem de puternice. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de care comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Oricum, acestia au descoperit ceea ce noi stiam deja de mult, ca frunzele de leurda sunt o "farmacie cu rafturile ticsite" de uleiuri volatile, iod, zahar, sulf, fructoza.

Totodata, dintre efectele curative ale leurdei amintim: curata sangele, vindeca eruptiile si urticariile, curata stomacul si intestinele, atenueaza crampele, elimina viermi intestinali (fiind un leac natural impotriva teniei), este indicata fumatorilor inraiti pentru detoxifiere etc.

Toate aceste beneficii se datoreaza carotenoizilor, vitaminelor A si C, levulozei, uleiului eteric si sarurilor minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, pe care frunzele de leurda le contin din plin.

Leurda are efecte benefice si in imbunatatirea memoriei, vindecarea insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii, curata rinichii, vezica urinara etc.

Insa, pentru a profita din plin de beneficiile leurdei, se recomanda o cura de 3 saptamani, in care zilnic sa se consume 200 de grame de leuda pe zi.

Iata cum se desfasoara cura cu leurda.

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Comentarii (4)

07.04.2016, 17:02

07.04.2016, 17:13

13.04.2016, 18:40

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia