Legumele în patiserie

Postat de RODIMUR in Legume pe 8 Sep 2018, 10:41

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Legumele în patiserie

 

Toată lumea este de acord că e recomandabil să mâncăm legume de cel puțin două ori pe zi, dar puțini dintre noi le asociază cu preparatele dulci. În opinia majoritară, legumele sunt ingredientele preparatelor sărate, dar iată că, încet-încet, ele îți fac apariția și în deserturile noastre. Astfel, am avut plăcerea și curiozitatea de a mânca tarte/plăcinte cu dovleac dulce, torturi, sau prăjituri cu morcovi...Dar ce alte legume pot fi folosite la deserturi și cu ce beneficii?

Pentru că nutriționiștii (și nu numai ei!) consideră că zaharoza nu este chiar cel mai bun ingredient din preparate, prin folosirea legumelor în deserturi se reduce cantitatea de zahăr, ceea ce este cel mai important beneficiu pentru organism. Există, totuși si aici o exceptie referitoare la cartofii dulci, sfecla și morcovul copt.

Un al doilea beneficiu al includerii legumelor printre ingredientele deserturilor este acela că textura preparatelor va fi mai moale și mai ușoară, datorită apei și fibrelor pe care acestea le conțin.

Un al treilea avantaj este acela al ineditului savorilor care pot fi descoperite cu acest prilej și în sfârșit, al patrulea beneficiu este paleta coloristică impresionantă și absolut naturală pe care o pot aduce legumele în deserturi.

Ca tips pentru acest nou gen de patiserie este folosirea zaharului din trestie de zahăr, care are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb rafinat și în același timp are mai multe minerale. În plus, un at tips este acela că piureurile de legume, cu gălbenuș de ou, ca liant, pot înlocui untul în prăjituri, acesta conținând mulți acizi grași saturați, care nu sunt chiar recomandați pentru sănătate.

În privința legumelor din patiserie, dacă cele menționate mai sus nu sunt de ajuns, mai trebuie subliniat faptul că întotdeauna trebuie asociate ingredientele care se armonizează foarte bine. Spre exemplu: dovlecelul cu ciocolata, merele cu varza, portocala cu țelina, sau dovleacul cu afinele.

Așadar, următoarele rețete insolite ne sunt la îndemână, numai să îndrăznim: muffins cu broccoli, sau cu dovleac, guacamole cu ciocolată, înghetată cu sfeclă, creme de vanilie cu păstârnac, tarte cu smochine și mărar...

De la dulceața de ardei iuți, care m-a uimit și confuzat în urmă cu ceva timp, iată că am ajuns la patiseria cu legume. Rămâne de văzut ce anume și când vom prepara aceste deserturi neobișnuite...

 

Pentru a redacta acest articol m-am documentat de pe net, din mai multe articole, dintre care menționez: 

https://www.yumi.fr/blog/pourquoi-cuisiner-legumes-patisserie/

 

Pentru ilustrarea articolului, am preluat imagini de pe www.google.com

 

Comentarii (7)

22.09.2018, 20:42

Nu sunt chiar asa indrazneata. Am mai facut cate un sos de fructe langa o rata sau o carne mai aparte, dar in rest nu suntem noi genul ala care sa ne placa asa combinatii.

22.09.2018, 21:05

Exact aceeași părere am și eu, Rocsi...Dar cine-i mai curios, sau îndrăzneț, poate face minuni...

22.09.2018, 21:30

Da! Eu ma bucur cand vad oameni care fac incercari indraznete, ca mananca fel si fel de chestii! Eu si ai mei nu putem.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola