Dragilor, reluam seria interviurilor bucataras! Pentru ca a castigat concursul Reteta anului 2013 ne-am gandit sa o provocam pe Lia1, care ne-a raspuns intr-un stil pitoresc si plin de umor, zic eu. Dar sa o lasam pe ea sa vorbeasca...
Antreul
1. Sa ne prefacem ca nu ne stim aproape deloc. Asadar, cine esti si ce ai facut in ultimii 20 de ani?
Lia este un shortcut de la numele meu real, dar mai familiar imi suna Didi. Asa mi se adreseaza rudele si apropiatii, Didi.
Ce am facut in ultimii 20 de ani? Am escaladat mai bine de jumatate dintr-un munte. Ai mei mi-au asigurat echipamentul de protectie si m-au sfatuit asa cum au stiut ei mai bine, cum sa fac, ca sa ajung teafara in varf, sa pot sa infig steguletul si de acolo, sa invat sa zbor, pentru ca o sa ma aflu deasupra norilor si cararea de intoarcere nu o voi mai regasi. Pe masura ce urcam, ei ramaneau in urma, si ii vedem din ce in ce mai mici, din ce in ce mai mici, pana cand au disparut. Aspru este muntele, cu suisuri si coborasuri cu crevase periculoase din care am scapat cu viata de trei ori ca prin minune (la propriu), dar in acelasi timp, muntele este atat de frumos, de maiestuos. Pe munte, nu esti deloc singur. Poti sa intalnesti fie alti alpinisti temerari ca si tine, fie ciobani care isi pasc, parca impietriti in toiag, turmele. Ca intr-un tablou pictat de Grigorescu. Acum, sa nu va inchipuiti ca sunt nevasta lui Gigi Becali :P :)))
Dumnezeu mi-a dat aici pe pamant ingeri pazitori. Unii si-au luat zborul, altii sunt inca alaturi de mine si ma vegheaza. Dumnezeu in bunatatea Lui cea mare, mi-a dat multi talanti pe care, cu multa indrazneala si nesimtire, nu-i folosesc. Tot in bunatatea si indulgenta Lui mare, mi-a pus in brate un suflet de care sa am grija si pe care sa il cresc frumos. Impreuna cu sotul meu am impletit corzi puternice, am achizitionat bocanci trainici si casti de protectie pentru alpinism. De procurat, mai avem pe lista cateva dispozitive de escalada, dupa care, fata noastra va porni in marea expeditie. Va mai intoarce capul din cand in cand ca sa ne mai vada, si ne va zari din ce in ce mai mici, din ce in ce mai mici, pana cand vom disparea cu totul.
2. Care sunt calitatile pe care prietenii le apreciaza la tine?
Loialitatea, simtul raspunderii, altruismul, preocuparea pentru lucrul bine facut, ca nu pot sa ţin suparare pe termen lung ... aaa ... Ce m-ati intrebat? Despre calitatile pe care prietenii le-ar putea aprecia la mine? Nu pe care le apreciez eu la mine? :P ... Nu stiu! Presupun ca, simtul umorului. Sper!
3. Principalul tau defect?
Adesea spun lucrurilor pe nume fara menajamente si astfel imi atrag antipatii. Totusi, atunci cand emit ipoteze gresite, daca mi se argumenteaza, am puterea sa le recunosc ... De importanta egala, mai am urmatorul defect: ca imi sap groapa cu dintii.
4. Care sunt cele mai indraznete planuri pe care le ai?
Sa ajung in varful muntelui, fara ca sa alunec in mod stupid in vreo crevasa.
5. Cum te-ai indragostit de Bucataras.ro? (fara sa stii ca site-ul a fost lansat de doi barbati) :-))
Aaa, simplu! Bucatarasii manevreaza tot soiul de accesorii legate de bucatarie, inclusiv scobitori. Va mai amintiti episodul din Tom si Jerry in care Tom avea pleoapele fixate cu doua scobitori, ca sa nu i se inchida ochii de somn? In felul acesta putea sa-l vada pe Jerry la orice ora, ca sa il prinda. Ei bine, eu sunt Tom. Curios este ca, in felul acesta, vad tot felul de alte chestii interesante, pentru ca pe Jerry oricum n-o sa pot sa il prind vreodata.
6. Unde petreci mai mult timp intr-o zi: pe net sau in bucatarie?
La calculator, dar nu pe net.
7. Cand si cum ti-ai descoperit talentul in bucatarie?
Cand in anul intai de facultate am gatit doua oua ochiuri pe care le-am ars rau, dar rau de tot, si aveam pretentia ca sunt comestibile de bine ce le-am oferit ca sa le manance, unui coleg de grupa aflat in vizita, coleg despre care la vremea aceea habar nu aveam ca avea sa devina sotul si tatal copilului meu. Asta am apreciat intotdeauna la el, tenacitatea, pentru ca nici dupa atatia ani nu si-a pierdut speranta ca, intr-o zi, voi inventa si pentru el, ouale ochiuri nearse.
Felul principal
1. Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie?
Crema de gutui cu lapte de pasare si dulceata de visine mancata din borcane murdare de cenusa pe fund pentru ca erau tinute in soba, in anotimpurile cand nu se facea foc.
2. Ce ai manca in fiecare zi si tot nu te-ai satura?
Branza ca aliment si ciocolata ca preparat :P
3. Unde ai mancat cel mai tare preparat ever?
La bunici. Era carnea de porc tinuta la borcan in untura, incalzita in cuptorul de la soba si mancata cu muraturi "incaierate" si paine calda proaspata, abia scoasa din ţest (cuptor din lut in forma de cupola).
Dar, ca sa nu par o troglodita in ceea ce priveste gusturile, am sa spun ca a fost un paralelipiped mic din carne de vita, cu gust divin, servit noua ca fel de mancare ce facea parte dintr-o succesiune de preparate prezentate minimalist dar multe la numar, in cadrul unei cine cu totul speciale, care ni s-a servit la un hotel de 5 stele din Sharm El Sheik.
4. Care e reteta cu care dai pe spate pe oricine, oricand?
Reteta este simpla, eficace si care n-a dat gres niciodata. Sa ii imbat bine pe musafiri inainte de a le servi vreo mancare preparata de mine.
5. Care e cel mai bun pont culinar pe care l-ai primit vreodata?
De la mama si bunica, sa acresc ciorbele cu zeama de varza.
6. Care e cea mai mare boacana pe care ai facut-o in bucatarie?
Ca multi dintre voi, sa uit pe foc diverse si sa afum in asa hal bucataria, incat sa fie nevoie sa zugravim pentru ca mirosul de ars nu mai iesea din pereti.
7. Ce nu ai manca nici daca ti s-ar oferi la schimb un sac de bani?
Ceva viu care sa miste in farfurie.
Desertul
1. Ce ti se pare sexy?
O femeie care merge fara umbrela si desculta in ploaie, cu sandalele atarnand intr-o mana.
2. Cum arata barbatul ideal, in viziunea ta?
Cu simtul umorului, protector, musai inteligent si care sa aiba calitatea sa imi devina cel mai bun prieten.
3. La ce visezi?
Sa nu ajung sa spun la sfarsitul vietii ca Rabelais : „N-am nimic, am o mulţime de datorii. Restul las săracilor.”
4. Ce pasiuni ai?
Multe: pictura, lectura, croitoria (pentru asta nu am mai avut timp deloc in ultimii ani), imi place mult sa calatoresc.
5. Ce urasti cel mai mult?
Dietele si făţarnicia (cf. Dex, făţarnic: lipsit de sinceritate, prefăcut, ipocrit, fals).
6. Cum te relaxezi?
Documentandu-ma. Ma mai relaxeaza orice act de creatie, fie ca desenez, fie ca prepar ceva in bucatarie, oh! ... si sunt binecuvantata cu meseria pe care o am. O tin tot intr-o relaxare cu exceptia saptamanii dinainte de termenul de predare al lucrarii.
7. Culoarea / genul de muzica / florile preferate?
Culoarea dudei strivite sub talpa, culorile din gradinile cu legume si flori.
Muzica anilor 80-90 pentru ca o asociez cu cei mai frumosi ani ai vietii mele, liceul si studentia.
Florile de camp.
Nota de plata
Ai la dispozitie minimum 5 minute si maximum o viata sa vorbesti frumos despre Bucataras.ro. Incepe aici:
Am identificat aici un pic de "tara lui Pantagruel", de buna seama ca ma identific cu cel putin unul dintre personaje, de bine ce mi-am gasit locul pe acest site. Tagline-ul "Cook&Smile" l-as traduce cu vorbele lui Cristian Teodorescu: "Mănîncă, bea şi fii vesel! Fiindcă nu se ştie." :)
Usor de navigat, este o baza de date pretioasa, de-acum, una foarte bogata, gasesti retete pentru toate buzunarele, varietatea bate orice carte de bucate pe care ti-ai dorio. Ceea ce m-a indemnat sa raman pe acest site a fost insa faptul ca l-am perceput ca pe un organism virtual viu. Interactivitatea este asul din maneca pe care ceilalti nu il au. Este plictisitor sa poposesti intr-o reteta, doar prezentata corect tehnic, insotita de o fotografie frumoasa poate, dar ... fara poveste. Pentru mine nu este suficient sau ... asa m-am obisnuit, sa fie si povestita. Eu una vin si dupa poveste :) , oricat de scurta ar fi. Introducerea cred ca te lamureste mai mult decat restul in multe dintre cazuri, te convinge sa iei o hotarare poate. Este un inedit la acest site si "un ceva", un carlig care te prinde.
Aici am prins gustul participarii la concursuri, am fost norocoasa si de unde inainte participam doar pentru "challenge", cand am primit primul premiu, as fi ipocrita sa nu marturisesc ca m-a surprins prin generozitate si am zambit, m-am bucurat. Partea buna este ca m-a scos dintr-un automatism culinar, avand niste produse noi in fata am fost nevoita sa caut retete noi si astfel mi-au venit idei noi si toata lumea a fost multumita. Nu mai ocup spatiul, sa mai repet tot ceea ce am exprimat deja la anuntul prin care aflam ca, reteta mea "Ostropior cu pui" a fost jurizata cu titlul de "Reteta anului 2013". M-a emotionat si surprins, premiul este unul important pe care mi-l doream dar la care nu speram sa ajung. Incredere am avut in acest proiect culinar, dar prezenta mea pe site fiind doar de o jumatate de an (oare cand a trecut atat de repede timpul?) credeam ca se va tine cont si de asta, dar se pare ca n-a fost deloc un criteriu de departajare. Multumesc inca o data pentru premiu, va fi stimulativ sa ma ingrijesc sa gasesc retete deosebite si de folos.
S-a ajuns la un echilibru si s-a gasit aici "reteta succesului". Bucataras.ro va ramane lider, poate pe termen nelimitat, pentru ca este flexibil, adaptabil si capabil sa se reinventeze. Inima lui bate in ritmul inimii oamenilor din spatele lui. Adica, frumos.