Pastele este pentru noi, romanii, un prilej sa ne adunam impreuna cu familia si prietenii in jurul meselor imbelsugate, de pe care nu lipseste traditionala carne de miel, simbol al sacrificiului marcat de cea mai importanta sarbatoare a crestinilor. In ultimii ani, insa, fripturile si preparatele din miel au fost inlocuite tot mai des, intrucat aceasta carne este greu de digerat si are un continut ridicat de grasimi si colesterol. Cine a luat locul mielului? Ruda sa iedul, tot un animal tanar, care are, insa, un gust si un miros mai putin pronuntate decat mielul.
Bogata in proteine, minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) si vitamine (B2, B12 si colina), la fel ca mielul, iedul are mai putine calorii si mai putin colesterol, ceea ce il fac mai usor de digerat, potrivit nutritionistilor.
Ambele tipuri de carne se vor servi, insa, impreuna cu multa salata de sezon, pentru a usura digestia si tranzitul intestinal, atrag atentia specialistii.
Ce bauturi se potrivesc cu friptura de ied
Friptura de ied se gateste la fel ca aceea de miel, la cuptor, dupa ce carnea a fost marinata cu plante aromate si mirodenii precum rozmarin, busuioc, cimbru, foi de dafin, piper, ceapa verde si usturoi verde. Din baitul in care "imbaiem" carnea inainte de preparare nu va lipsi vinul alb, care o va ajuta sa devina si mai frageda si sa absoarba mai bine aromele.
Cel mai bun prieten al iedului post-gatire este un vin rosu, sec, corpolent, cu o usoara aciditate, care va face carnea sa alunece mai usor si ii va pune in valoare gustul si aroma specifica.
Iedul foarte tanar se va asorta cu un vin rosu mai slab si cu corpolenta scazuta ori chiar cu un vin Mateus, rose, ce va scoate in evidenta priceperea bucatarului in prepararea fripturii de ied.
Carnea ceva mai grasa de ied va avea o savoare aparte servita alaturi de un vin rosu sec taninos, maturat, acid, care o va face sa se topeasca pur si simplu in gura, pentru o combinatie de gusturi si texturi ce vor crea o experienta senzoriala remarcabila. Un Cabernet Sauvignon sau un Negru de Purcari, spre exemplu, sunt alegeri excelente pentru a fi servite impreuna cu friptura de Paste.
Dupa rasfatul culinar si un pahar sau doua de vin puteti consuma si o bautura digestiva (bitter, coniac, brandy) care sa stimuleze ficatul si pancreasul atat de greu incercate in aceste zile de sarbatoare.
FineStore vine in sprijinul tau in pregatirea meniului de Paste si iti pune la dispozitie o gama vasta de bauturi alcoolice. De la vinurile nelipsite de pe masa festiva, pana la bauturi traditionale si sampanii cu o savoare deosebita, aici gasesti bauturi pentru toate gusturile si buzunarele, ce pot fi servite la masa de Paste sau pot fi facute chiar cadou de Iepuras. Comenzile online ajung la destinatie rapid si in siguranta, dar si gratuit, daca valoarea lor depaseste 199 de lei.
Spor la pregatirile pentru Paste si inspiratie la cumparaturi!