In primul rand e important de stiut ca este ideal sa pregatiti pastele in momentul in care doriti sa le serviti.
Oala folosita trebuie sa fie inalta si incapatoare,iar apa nu trebuie sa depaseasca 3/4 din inaltimea oalei altfel in timpul fierberii va iesi afara(calculati ca pt 100 gr de paste se foloseste 1 litru de apa si 10 gr de sare).
Din moment ce am ales oala,am pus apa,sarea si capacul nu ne ramane decat sa punem pe foc si sa asteptam sa fiarba.
Cand incepe sa clocoteasca punem pastele si marim flacara pt a reincepe cat mai repede sa fiarba,amestecand pt a nu se lipi intre ele sau de oala.
In timpul fierberii este important ca oala sa ramana descoperita si sa amestecam la fiecare 2-3 minute.
Pentru a avea o pasta perfecta e bine sa respectam timpul de fierbere scris pe punga(sau pe cutia)de paste.Se poate obtine un bun rezultat si gustand pasta 1-2 min inainte de scaderea timpului,iar daca este moale in exterior si in interior este inca tare atunci pasta este"al dente"si se poate scurge.(nu lasati sa fiarba mai mult timp decat cel necesar deoarece vor deveni moi si lipicioase)
Dupa ce le scurgem le pregatim cu sosul dorit si servim imediat.Daca dorim sa le folosim pt a face o salata dupa ce le scurgem le punem intr-un vas,punem deasupra un strop de ulei ,le amestecam si le lasam sa se raceasca;numai atunci cand sunt reci putem face salata.
NU SE CLATESC pastele ,altfel isi pierd gustul si stratul de amidon care le permite sa se imbine cu sosurile.
Sper ca aceste mici observatii sa va fie de folos si nu-mi ramane decat sa va urez "Spor la gatit".