Cum sa pregatesti oul fiert perfect - reteta oamenilor de stiinta

Postat de Bucataras in Tipsuri pe 27 Oct 2015, 11:21

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Nu e mare filozofie sa fierbi un ou, nu? Ei bine, este. De fapt, nu e chiar o "mare filozofie", cat o treaba care tine de stiinta.

Atunci cand vrei sa faci un ou moale, care sa arate ca in reviste, trebuie sa tii cont ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, iar acestea reactioneaza diferit cand sunt expuse la temperaturi diferite. 

Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate, care combina gastronomia cu stiinta, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, ca temperatura de gatire ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius.

Fiert la aceasta temperatura, albus devine ferm, dar moale la atingere.

Insa, cand vine vorba de galbenusuri, temperatura ideala de fierbere este de 72 de grade Celsius.

Pentru a le impaca pe ambele, el propune urmatoarea metoda:

- ouale se pun in apa care fierbe, unde sunt lasate 30 de secunde;

- se adauga putina gheata pentru a cobori temperatura si, apoi, se lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere;

- se mai lasa 11 minute la o temperatura de 88 grade Celsius

Astfel se obtine cel mai bun ou fiert. 

In acelasi timp, daca nu ai timp pentru tot acest proces si te intereseaza doar sa-ti fierbi oul pentru micul dejun, nu uita macar de urmatoarele reguli:

- oua moi - 4 minute in apa clocotita.

- oua mai ferme, dar cu galbenus moale - 6 minute in apa clocotita.

- oua tari - 10 minute in apa clocotita. 

Sursa foto: melskitchencafe.com

Sursa articol: delish.com

Comentarii (5)

27.10.2015, 14:19

27.10.2015, 16:50

Și eu ce să facă stau cu termometrul în ibric și gheața alături? Ai avut intenții bune,Ancuța,da mai cârcotim nițel))

29.10.2015, 09:05

Bunica Exact asta bombăneam la finalul articolului )

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola