S-au copt si prunele, iar in aceasta perioada le gasim in toate pietele. Insa, perioada in care sunt disponibile este foarte mica, deoarece prunele coapte se strica foarte repede.
Asadar, sfatul nostru este sa profitati de ele cat mai repede si sa nu stati prea mult pe ganduri, pentru ca sunt excelente surse naturale de vitamine si de minerale. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor si la purificarea ficatului, contin vitaminele A, B1, B2 si C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul, precum si acizi organici, protide si celuloza.
Datorita substantelor pe care le contin, prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante. Ele diminueaza inflamatiile si usureaza tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, prunele sunt foarte bune si in cazuri de anemie, constipatie sau hemoroizi.
Insa, prunele sunt niste fructe foarte versatile, ce pot fi folosite atat in prajituri, cat si in mancaruri sarate, cu precadere in combinatie cu carnea.
Astazi, pentru ca ne este pofta de ceva dulce si bun, va propunem 10 retete de prajituri cu prune:
2. Prajitura rasturanta cu prune
3. Mini tarte cu chisalita de prune
6. Prajitura cu prune si bezea
8. Crumble cu caramel si prune
9. Placinta cu prune (mosocoarna)
10. Prajitura cu prune si alune de padure
Sursa foto: sanatosi.com