Cum sa faci Kvas - o bautura alcoolica din paine de secara, pentru zilele calduroase

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 9 Iul 2015, 15:36

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Cum sa faci Kvas - o bautura alcoolica din paine de secara, pentru zilele calduroase

Kvas este o bautura alcoolica populara in Rusia si in tarile din Europa de Est. Este produsa mai ales vara, pentru ca, fiind acidulata si slab alcoolizata (0.05% - 1.44%), "lichidul este bun pentru stingerea caldurii si setei", dupa cum bine scrie Vasile Ernu, cel de la care am si aflat reteta.

Totodata, este si o bautura foarte ieftin de obtinut - 10-11 litri la pretul de ~20 lei.

Iata cum se face, dupa reteta si modul de preparare prezentate de Vasile Ernu.

"Ingrediente: paine secara 1 kg, 25 gr. drojdie, coaja lamaie, ½ kg zahar, 50 gr. stafide, menta, apa fiarta 12-13 litri. Vas: 15 litri minim.

Mod preparare:

Painea de secara se prajeste (gen toast sau pe tava in cuptor). Painea musai de secara autentica, din aia banala (nu de fite).

Se taie felii, se pune intr-un vas de minim 15 litri.

Peste se pune apa clocotita, se adauga feliile de lamaie.

Se lasa in jur de 5 ore.

Paralel se pregateste zaharul care se topeşte: gen zahar ars. Da culoare. (Se pune fie la prima tura, fie la a doua).

Dupa 5 ore se strecoara.

Se pune: drojdia, stafidele si frunzele de menta.

Se lasa minim 5 ore (uneori procesul poate dura si 12 ore depinde de cat de repede fermenteaza, cat de cald e in incapere etc). E gata cand pisca bine de limba :)

Mai strecuram o data si-l punem in frigider. Unii (si eu) mai pun in sticla/vas cate o bobita de stafide si cate un bob de orez. Se toarna de obicei in sticle obisnuite sau de plastic ca sa incapa in frigider si sa fie usor de „manevrat”.

Dupa ce se raceste binisor se poate “servi”."

Sursa articol si poze: ernu.ro

Comentarii (2)

09.07.2015, 15:40

Pe căldura asta nu fac nimic Daca dai tu un pahar ma mai gândesc))

09.07.2015, 16:08

Da,mai bine venim la gata facut

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

ieri la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia