Cozonacii din comert, un pericol pentru sanatate - contin aditivi toxici

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 10 Dec 2015, 14:08

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza

Cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipseste de pe mesele de Craciun ale romanilor.

Exista si studii care spun ca romanii consuma in perioada Craciunului si a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci.

Bineinteles, cei mai buni cozonaci sunt cei facuti acasa. Insa, cei care nu au timp apeleaza la cozonacii din comert. Din pacate, se pare ca acestia sunt un adevarat pericol pentru sanatate. 

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comert, iar concluziile sunt ingrijoratoare:

"Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului, si anume faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri.

De parca n-ar fi de ajuns, continutul de cacao variaza intre 0,5% si 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.

In schimb, cozonacii abunda in multe alte ingrediente, atat de traditionale incat... nici nu le putem pronunta numele, daramite sa intelegem ce reprezinta: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou,  fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori."

In total, expertii au identificat nu mai putin de 30 de aditivi in cele 31 de produse analizate. Unele dintre ele au si 15 aditivi in compozitie.

77% dintre acesti cozonaci contin arome sintetice si aditivi, printre care:

- E133 - albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat;

- E200 - acid sorbic, un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii;

- E 200 - conservant ce provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii; 

- E952 - ciclamat de sodiu cu o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul, interzis in SUA;

- E950 - acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.

E1520 - propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite.

Puteti consulta intregul studiu aici

Sursa articol: stirileprotv.ro
Sursa foto: radioconstanta.ro

Comentarii (3)

10.12.2015, 16:25

Nici n-as cumpara niciodata

10.12.2015, 22:44

Garantez pentru articol. Sunt profesori de mare încredere, cei care au efectuat cercetările Îi cunosc de 11 ani și chiar sunt corecți și cinstiți față de alții

11.12.2015, 14:33

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs