Cozonac pufos cu mac

Postat de crinined in Craciun pe 23 Dec 2014, 21:27

Sursa: http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html

Ingrediente

1 kg faina alba, 50 gr drojdie, 300 gr zahar , 7 oua, 300 ml lapte, 100 gr unt, 100 ml ulei, 1 lingura smantana, cate o fiola de esenta Dr. Oetker de vanilie,  rom, lamaie, coaja rasa de lamaie, o lingurita rasa de sare.
Maia

Lichefiem  50 gr  drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml  lapte caldut, 100 gr faina, amestecam,  presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.

Aluat

Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat  zaharul ramas.  Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important. Preparam un amestec din 100 gr  unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute. Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.

Umplutura

Mixam  4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.    Impartim aluatul in doua parti egale, intindem  fiecare bucata de aluat, punem  umplutura cu mac si rulam. Fiecare cozonac, astfel  rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de  copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit. Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o  hartie de copt si peste cozonac. Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor  de coacere. Hartia de copt, de peste cozonac,  se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor. Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane un cozonac pufos, nu mai mult de 7  minute pentru a nu se umezi.

 

        Pofta buna !

Comentarii (1)

24.12.2014, 13:03

Salut, din greseala ai trecut reteta la articole. Click pe adauga reteta ca sa o treci pe categoria dulciuri

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola