" Ciupercilecontin intre 84% si 94% apa si substante minerale,cum ar fi ; potasiu,fosfor, fier, calciu,cupru.Pe linga acestea,in ele se mai gasesc;proteine,grasimie,vitaminele A,B1,B2, C,D, uleiuri eterice. Deci ,din punct de vedere al compozitiei,al valorii alimentatre,ciupercile pot fi considerate unaliment complex.Pentru prepararea lor ,este bine sa se tina cont de citeva sfaturi:se recomanda prelucrarea in cel mai scurt timp dupa ce au fost culese fiindca se altereaza repede si devin toxice .
- Nu se curata palaria ciupercilor de pielita deoarece astfel scade valoarea nutritiva a mincari preparate.
- pentru preparare se vor utiliza vase emailate sau dininox ,iar pentru taiere numai cutite inoxidabile .
- mentinerea culorii si prospetimea ciupercilor este posibila adaugind in apa de spalare o lingurita de sare si un virf de cutit sare de lamie la 1 l de apa .
- unele ciuperci cu gusttfel iute sau amar se tin in apa rece cca. 3-6 ore inainte de a le gati,interval in care se schimba apa de 2-3 ori; astfel se schimba gustul neplacut " Sa va fie de folos