Președintele american Donald Trump și soția sa au fost invitați de Ziua Franței la Paris pentru a comemora centenarul intrării în război a Statelor Unite în primul conflict mondial. Anterior, în 1989, un alt președinte american, George Bush a avut parte de o asemenea onoare, cu ocazia bicentenarului Revoluției franceze de la 1789.
Joi seara, 13 iulie, în ajunul Zilei naționale a Franței, Donald Trump și soția sa Melania au fost invitații cuplului prezidențial francez la o «cină între prieteni» (cum s-a exprimat Emmanuel Macron) la celebrul restaurant «Le Jules Verne», de la platforma a doua a Turnului Eiffel. Restaurantul a fost preluat în 2007 de celebrul șef Alain Ducasse, care are în portofoliul său 21 de stele Michelin.
Meniul acestui dineu a fost de departe ceva neobișnuit pentru Donald Trump, un mare amator de steak-uri (există și un «Trump Steaks», pentru care s-a făcut o uriașă publicitate în 2007) și de fast-food-uri specific americane. Se pare că Donald Trump a acceptat oferta, deși într-o vizită recentă în Arabia Saudită, unde i s-a oferit un meniu local, a cerut să i servească un steak cu mult ketchup.
Meniul acestui dineu prezidențial a fost păstrat ca un secret de Stat, iar sursele din media au variante diferite, de la: homar crud, caviar, foie gras și vinuri alese, până la: ratatouille, file de rață și souffle de ciocolată.
Dacă în privința vinurilor nu se știe decât că s-a început cina cu o cupă de șampanie, până la urmă se pare că a fost un meniu tradițional francez, alcătuit de clasicii gastronomiei și anume:
- Pâté en croûte;
- Petits légumes du potager de la Reine farcis;
- Sole dorée sauce hollandaise;
- Filet de bœuf Rossini jus Périgueux Fraises des bois;
- Soufflé au chocolat.
Asta înseamnă: pate, minilegume (din Grădina de legume a Mariei Antoinette, de la Trianon) umplute, pește în sos olandez, file de vită cu sos Périgueux și fragi de pădure, souffle de ciocolată. Vinurile servite au rămas necunoscute marelui public.
Cât despre maestrul bucătar Alain Ducasse, care conduce «Le Jules Verne», ar mai fi de zis că în afară de cele 21 de stele Michelin, își exercită măiestria în numeroase restaurante pariziene (deși Monaco i-a acordat cetățenia, de curând) și anume la: Plazza Athénée, Meurice, Aux Lyonnais, Allard, Relais Plazza… Alain Ducasse are și alte restaurante de renume internațional la: Saint Tropez, Las Vegas și chiar New York.
Pentru redactarea acestui articol m-am informat din presa franceză on line
https://www.youtube.com/watch?v=M0gvhyBvrlQ
Am preluat imagini ilustrative de pe www.google.com