Fetelor, nici eu nu stiu de multe ori ce folositi voi in mancaruri, nu am auzit de multe lucruri, dar noroc ca in ziua de astazi exista internetul, cu ajutorul caruia poti invata mereu ceva nou.
Bobul sau Vicia faba este o plantă leguminoasă, agățătoare, anuală, originară din zona mediteraneană sau din Asia Centrală, dar în ziua de azi este cultivat pe tot Globul. Australia, China, Egipt și Etiopia sunt țările cu cele mai mari culturi ale bobului asigurând 4/5 din producția mondială.
Bobul are vrejul puternic, drept, de până la 1,6 m înălțime. Sămânța bobului poate varia în funcție de soi, dar, în general, e puțin mai mare decât bobul de fasole. Are culoarea galbenă la recoltare, care se schimbă la uscare în brun. Puterea germinativă a bobului durează de la 4 la 6 ani. Rădăcina plantei poate ajunge la lungimea vrejului, iar nodurile au proprietatea de a fixa în pământ azotul din aer. Chiar dacă 80% din azotul fixat va fi consumat însăși de plantă, 20% rămâne și îmbogățește solul. Crește pe aproape toate tipurile de soluri, dar e bine a se evita cele prea umede sau prea uscate. Preferă pH-ul între 6 și 7,5 și suportă solurile argiloase.
Bobul este cultivat pentru hrana umană. Este un aliment hrănitor bogat în proteine și carbohidrați, care se poate consuma atât verde cât și gătit. Filum-ul închis la culoare sau chiar negru arată că bobul este matur și este recomandat consumului de către oameni.
Cam asta am aflat si eu de pe ro.wikipedia.org. Pozele sunt luate de pe diverse site-uri, dupa ce am dat search pe www.google.ro: www.eplante.ro, www.flickriver.com, www.mckenzieseeds.com, gobotany.newenglandwild.org.
Pot sa spun ca am aflat si eu lucruri noi, pentru ca nu stiam ca bobul se poate consuma si verde, am crezut ca doar uscat, pentru ca mamaie il recolteaza cand se usuca de tot.