Tradiția italiană a pastelor a întâlnit utilizarea rafinată a ingredientelor tipic asiatice, în special cele fermentate, iar din această combinație s-a născut Penne al Gorgonzola with Japanese Aromas, un preparat care i-a adus lui Chef Keita Yuge titlul de Maestru al Pastelor în 2019 la Paris, câștigând medalia de aur a celei de-a opta ediții a Campionatului Mondial de Paste Barilla.
Competiția a reunit 14 chefi din topul bucătăriei mondiale, care s-au confruntat cu creativitate în trei probe inspirate de tema anului, „Arta Pastelor”. Juriul de experți internaționali a fost compus din trei chefi de calibru - Davide Oldani, Simone Zanoni (ambii italieni), Amandine Chaignot din Franța - precum și fotograful Ashley Alexander și designerul Paola Navone.
Prestigiosul premiu a zburat până în Japonia. Keita Yuge – care și-a rafinat talentul în restaurante renumite precum Guy Savoy în Paris, Quinto Canto în Osaka și Salone 2007 în Yokohama – a câștigat interpretând o rețetă de paste prin prisma ingredientelor culinare ale patriei sale, adăugând în mod inovativ celebra băutură Sake la nu mai putin celebrul sos gorgonzola.
Citește și Avantajele nutriționale ale brânzei Gorgonzola
Haideți să descoperim Rețeta Penne al Gorgonzola cu aromă japoneză
Ingrediente pentru 4 porții
100 g de penne rigate Barilla
Pentru sosul de stridii
8 stridii
80 g de șalotă/ceapă
10 g de prosciutto
ulei de măsline extravirgin
3 g de alge
Deschideți stridiile și păstrați cu grijă lichidul lor într-un bol. Strecurați și puneți deoparte. Într-o oală, căliți șalota în ulei până se caramelizează. Adăugați prosciuttoul și algele. Gătiți pentru câteva minute. Apoi adăugați stridiile și lichidul lor. Gătiți delicat pentru câteva minute în plus.
Pentru sosul de gorgonzola cu Sake Junmai Ginjo
100 g de gorgonzola dulce
60 ml lapte
40 ml smântână
40 ml sake Khouturu Junmai Ginjo
făină organică
Tăiați gorgonzola în bucăți mari și presărați cu puțină făină. Turnați laptele, smântâna și sakeul Junmai Ginjo într-o oală mare și gătiți la foc mic. Adăugați gorgonzola în amestec și gătiți până se dizolvă perfect, creând un sos cremos.
Pentru piureul de spanac
150 g de spanac (doar frunzele),
15 g de pancetta,
3 g de usturoi
Într-o oală, căliți pancetta cu usturoiul până devine auriu. Adăugați spanacul și gătiți până se înmoaie. Scoateți usturoiul și amestecați pentru a obține un piure uniform. Păstrați cald și puneți deoparte.
Pentru garnitură
10 frunze de spanac uscate
10 frunze de iarbă de stridii
pudră de yuzu și sansho organic
10 nuci
10 stridii rumenite
Pentru paste
Într-o oală mare, aduceți apa la fierbere. Adăugați sare, 7 g per litru de apă, și pennele. Gătiți al dente, apoi puneți-le înapoi într-o tigaie mare cu sosul de stridii pregătit anterior. Amestecați pastele.
Pentru servire
Puneți sosul de gorgonzola în mijlocul farfuriei. Adăugați pennele. Decorați pastele cu frunzele de spanac. Garnisiți cu piureul de spanac. Adăugați stridiile rumenite. Presărați totul cu pudră de yuzu și sansho și nuci rase. Serviți. Despre câștigător a scris și prestigioasa revistă Forbes.