Alimentatia ideala pentru Postul Pastelui - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 21 Mar 2016, 11:05

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre alimentele pe care ar trebui sa le consumam in timpul postului Pastelui.

Dieta bazata pe vegetale ar tebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Insa, in aceasta perioada de pregatire pentru Marea Sarbatoare a Invierii, sunt multi care decid sa aiba o alimentatie exclusiv vegetariana.

Din punct de vedere nutitional, marea provocarea este de a aduce in dieta proteine. Carnea se inlocuieste cu leguminoase: mazare, fasole boabe, linte, naut, soia, care asociate cu legume si cu fainoase (paste, paine) aduc proteine complete, de buna calitate.

Produsele lactate se vor inlocui cu lapte de soia, tofu sau diverse lactate vegetale. Dintre cereale, quinoa se considera ca aduce proteine de calitate. Dintre legume, urzicile, ciupercile sau broccoli aduc si ele procente mici de proteine.

Grasimile in aceasta perioada vor fi exclusiv vegetale, foarte importante fiind cele din fructele oleaginoase: nucifere (nuci, migdale, caju, fistic), seminte (crude, nerpajite), masline, avocado. Grasimi de tip saturat putem gasi in untul de cacao sau de cocos, pe care le putem folosi in diverse preparate.

Este important de subliniat ca grasimile de tip trans, grasimi hidrogenate din margarinele industriale, sunt grasimi cu rol dovedit toxic cardio-vascular. Produsele procesate pentru perioada de post abunda in acest tip de grasimi.  

Inainte sa alegeti produse de tip cascaval vegetal sau pateu vegetal, cititi cu atentie etichetele si verificati calitatea nutritionala.

Glucidele reprezinta baza alimentatiei vegetariene: atat glucide complexe, din cereale sau cartofi, cat si glucide simple: din fructe si legume. Specifice dietei de primavara sunt verdeturile: sub forma de sucuri, salate (papadie, nasturei, leurda, ceapa verde, patrunjel), cat si gatite, in supe sau piureuri (urzici, spanac, loboda).

Putem asocia orice leguma cruda sau congelata: sfecla, morcovi, radacinoase, suc de rosii, ardei frumos colorati. 

Chiar daca oferta alimentelor este mai mica, munca in bucatarie creste, fiind foarte important sa se consume preparate simple, dietetice, pregatite mai mult in casa.

Cum mi-as pregati eu o zi de post: 

Mic dejun: 1 cana de lapte vegetal cu cereale de ovaz, seminte si fructe uscate

Pranz: supa de legume, orez integral cu ciuperci

Cina: salata de verdeturi cu fasole rosie

Gustari: fructe proaspete, 1 cana de compot, 1 sandvis cu magiun de prune sau cu pasta de avocado.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

Comentarii (3)

21.03.2016, 11:35

Interesant articol, si chiar reflecta realitatea. Multumim!

21.03.2016, 11:43

Un articol util!

21.03.2016, 20:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia