Actiunile digestive ale mirodeniilor si plantelor aromatice

Postat de adnia in Cu de toate pe 11 Mar 2013, 00:06

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

 Mirodeniile si ierburile aromatice au fost utilizate de om inca din Antichitate, cu scopul de a-si aromatiza mancarurile. Asadar, gustul si mirosul au exercitat un impact major in bucatariile traditionale, decizand totodata alegerea lor si modalitatea optima de gatire.
Pe langa calitatea de a da savoare mancarurilor, acestea au si o importanta actiune benefica asupra digestiei alimentelor la care sunt adaugate. In celulele radacinilor, tulpinilor, frunzelor si semintelor se regasesc uleiurile esentiale care nu numai ca degaja aroma, dar si sunt responsabile cu actiunile mai sus amintite.
Multe uleiuri esentiale (daca sunt administrate in dozele corecte) stimuleaza functiile digestive, crescand activitatea enzimelor si scurtand timpul de ramanere a alimentelor in stomac si in intestin. Bineinteles ca gatirea si amestecarea la intamplare a aromelor poate atenua sau accentua actiunea benefica a uleiurilor esentiale; din acest motiv, unele ierburi trebuie utilizate in stare cruda, iar in prepararea cocktailurilor aromatice trebuie respectata o anumita formula.
Mai jos va voi prezenta rolul acestor plante in digestia noastra:

  • Anason                                                 stomahic, carminativ
  • Angelica (seminte)                              digestiva
  • Ardei iute                                             stimulator al secretiilor gastrice
  • Busuioc                                                 digestiv
  • Chimen                                                  stimulator al digestiei
  • Cimbrisor                                              tonic, digestiv, carminativ
  • Cimbru                                                  puternic stimulator al secretiilor gastrice
  • Citrice (coaja)                                       puternic stimulator al mucoasei gastrice
  • Coriandru                                             carminativ, stomahic
  • Cuisoare                                                carminativ, antiseptic intestinal
  • Fenicul/fenicul salbatic                        carminativ (planta, seminte)
  • Ghimbir (radacina)                              stimulator al digestiei
  • Ienupar (doze mici)                              stimulator al digestiei
  • Maghiran                                               tonic, stimulator al digestiei
  • Menta                                                     stimulator al digestiei, antispastic
  • Mustar                                                    stimulator alpancreasului
  • Nucsoara                                                stimulator al secretiilor gastrice
  • Oregano                                                  stimulator al secretiilor gastrice
  • Patrunjel                                                 stimulator al secretiilor gastrice
  • Rozmarin                                                stimulator al secretiilor gastrice
  • Salvie                                                       carminativ,  stimulator al secretiilor gastrice
  • Scortisoara                                              stomahic, carminativ, antiseptic intestinal
  • Sofran                                                      eupeptic, carminativ, stimulator al secretiilor gastrice
  • Tarhon                                                     tonic, stimulator al secretiilor gastrice


carminativ= diminueaza formarea gazelor in intestin
eupeptic, stomahic= favorizeaza stimularea gastrica

de limitat: arpagicul, ceapa, hameiul, piperul, usturoiul
sursa:, Tentori, A, Turetta G.,  Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, buc.2008

Comentarii (3)

11.03.2013, 07:01

Lucruri bine de stiut .

11.03.2013, 22:13

12.03.2013, 08:10

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia