Curatam si spalam legumele.
Ceapa se taie rondele groase si se pune la sotat in tigaie in 2 linguri de ulei.
Ardeiul se taie fasii, apoi se adauga in tigaie peste ceapa si le calim impreuna cca 5minute.
Rupem buchetelele de broccoli de pe cotor, le spalam sub jet de apa rece si le...
Legumele se curata si se spala sub jet de apa rece.
Ceapa rosie se taie rondele, si se caleste usor in ulei.
Adaugam gogosarul taiat cubulete, morcovii trecuti prin robot si rosiile maruntite tot la robot.
Punem sare si piper dupa gust si bobite de mustar, comletam cu apa rece (cca 2l)...
Curatam si spalam legumele.
Morcovul si radacina de telina se taie cubulete; ceapa la fel.
Ardeiul se taie fasii sau cubulete, dupa preferinta.
Sotam cubuletele de ceapa, morcov si telina in 3 linguri de ulei pana se inmoaie, apoi adaugam ardeiul, dovlecelul maruntit si rosiile trecute...
Amestecam drojdia intr-in vas cu sarea si 1 lingurita de zahar pana devine lichida.
Adaugam apa minerala,zaharul si uleiul, apoi faina si amestecam.
Vom obtine un aluat gras, nelipicios, pe care-l vom lasa cca 30 minute la dospit, acoperit cu un prosop curat de bucatarie, sa fie ferit de...
Zdrobim drojdia intre degete, o punem intr-un vas incapator, presaram un praf de sare so 1 lingura zahar tos, amestecam sa se lichefieze drojdia. Pumem uleiul peste drojdie,apoi apa minerala sau sifonul si la final faina.
Framantam, obtinem un aluat elastic si gras,pe care-l vom lasa...
Curatam si spalam legumele.
Ardeilor li se indeparteaza cu grija cotoarele si semintele, pentru asdta folosim un cutit foarte ascutit, cu lama ingusta.
Punem granulele de soia la hidratat in apa rece, adaugam 2 linguri sos de soia si lasam sa fiarba 5 minute la foc mic pana se umfla....
Punem pentru 4-5 ore semintele de mei la hidratat in apa rece in care am adaugat si 2 linguri de otet.
Curatam legumele, le spalam si le taiem/tocam dupa preferinta.
Sotam ceapa tocata impreuna cu ardeiul, cca 5 minute.
Adaugam morcovul si dovlecelul, taiate cubulete. Punem sare si piper...
Punem intr-un vas incapator drojdia cu sarea si zaharul,o lichefiem.
Adaugam uleiul,borsul, rosiile pasate sau bulionul iar la final faina.
Vom obtine un aluat gras, usor de modelat.
Lasam aluatul acoperit cu un servet curat de bucatarie in loc ferit de curenti pentru cel putin 1 ora la...
Curatam legumele, le spalam sub jet de apa rece.
Ceapa se toaca marunt si se caleste impreuna cu ardeiul taiat fasii, in ulei pana se inmoaie usor (in jur de 5 minute).
Adaugam varza tocata, punem 1 cana cu apa, foaia de dafin, bobitele de piper, sare si piper macinat dupa gust, acoperim...
Curatam legumele, le spalam si le taiem dupa preferinta.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie, adaugam ceapa tocata, o lasam la sotat cateva minute.
Adaugam morcovul taiat rondele, ardeiul taiat fasii, apoi dovlecelul taiat cubulete si lasam sa se gateasca legumele la foc mic.
Adaugam...
Spalam ardeii si vinetele apoi le coacem.
Eu am copt ardeii in cuptor iar vinetele la ochiul aragazului pe plita.
Lasam legumele coapte acoperite cu cate un servet pana se racoresc.
Peste ardei am presarat putina sare, ajuta la decojirea lor mai usoara.
Dupa ce se racoresc legumele,...
Curatam si spalam legumele.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei la foc mic.
Adaugam si rindelele de morcov si lasam sa se caleasa pana isi schimba uleiul culoarea in auriu.
Maruntim sfecla la robot, o adaugam peste legumele sotate. Condimentam cu sare si piper dupa gust....
curatam, spalam si taiem prazul si ceapa rondele, apoi le la calim in ulei cca 5 minute la foc mic. Adaugam rosiile taiate cubulete.
Adaugam bobite de mustar, sare si piper dupa gust, fasolea verde (congelata), punem 1/2 cana cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana fierbe fasolea si...
Nautul se pune se seara la hidratat in apa rece pana a doua zi.
Scurgem apa de pe boabele umflate, le clatim in mai multe ape sa indepartam cojile,apoi punem nautul la fiert in multa apa cu sare dupa gust. Lasam nautul la fiert cca. 2 ore, apoi il scurgem de apa in care a fiert.
Curatam si...
Clatim boabele de soia uscate intr-o sita sub jet de apa, dupa care le lasam la hidratat cateva ore (eventual peste noapte).
Indepartam cojile de pe boabe, framantandu-le intre palme,apoi punem boabele la fiert pentru 1 ora.
Scurgem apa de pe boabe, punem apa curata si le mai fierbem inca o...
Am sa trec ca si timp de preparare 15 minute pentru varianta in care doriti sa folositi conserva de soia care are boabele prefierte.
Eu am folosit insa boabe uscate, pe care le-am tinut de seara pana dimineata la hidratat in apa.
Le-am framantat asa hidratate intre palme sa scap de coji,...
Incalzim usor borsul (trebuie sa fie doar caldut).
Lichefiem drojdia, amestecand-o cu un praf de sare si o lingurita de zahar.
Adaugam 2-3 linguri de bors caldut, si o lingurita de faina, amestecam maiaua bine si o lasam 10 min. la dospit.
Punem faina intr-un castron incapator, formam o...
Spalam salata si o taiem franjuri.
Prazul se curata, se spala si se taie rondele (sau bucati, cum am procedat eu).
Sotam prazul in 3 linguri de ulei, adaugam pasta de tomate,borsul, zarzavatul din borcan, punem cca 2,5l apa si lasam sa fiarba totul la foc potrivit pana se inmoaie toate...
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem rondele.
Curatam leurda, o spalam si o taiem fasii cat mai inguste.
Peste cartofi punem toate ingredientele enumerate mai sus,inclusiv o manuta de frunze tocate de leurda, amestecam foarte bine cartofii sa se imbrace toti in pasta...
Mancarea de ciuperci:
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
O punem la sotat in ulei,la foc potrivit.
Curatam ciupercile si le spalam, le feliem si le adaugam peste ceapa sotata.
Adaugam semintele de mustar, sare si piper dupa gust, apoi rosiile pasate+ marar verde tocat si...
Lichefiem drojdia prin amestecarea acesteia cu 1 plic de zahar vanilat si putina sare.
Adaugam 1 cana de apa minerala si una de ulei (la temperatura camerei),esenta de vanilie si la final faina.
Eu am folosit la lichide o cana de 250 ml iar faina necesara a fost cca 800 gr.
Obtinem un...
Drojdia se sfarama intre degete si se adauga zaharul vanilat si un praf de sare peste ea; amestecam sa devina lichida.
Adaugam apa minerala si uleiul (la temperatura camerei), esenta de vanilie si la final faina in ploaie.
Mixam totul foarte bine, asa incat sa nu avem cocoloase.
Incingem...
Punem boabele de soia la hidratat inainte cu 3-4 ore in apa rece. La jumatatea timpului schimbam apa.
Frecam intre palme boabele hidratate pentru a indeparta cojile care vor pluti deasupra apei, clatim cu apa din abundenta sa indepartam toate cojile.
Curatam si spalam ceapa si morcovul....
Curatam ceapa,o spalam si o taiem cubulete.
La fel procedam si cu morcovul.
Sotam ceapa si morcovul in ulei cca 10 minute.
Spalam orezul in apa rece, il scurgem,apoi il adaugam peste legumele sotate si amestecam in continuu doua-trei minute sa nu se prinda mancarea de cratita.
Adaugam...
Curatam urzicile de impuritati si le spalam foarte bine sub jet de apa pana.
Le punem la fiert in apa rece cu sare pana observam ca se inmoaie frunzele.
Le scurgem dar nu aruncam apa in care au fiert urzicile pentru ca vom folosi o parte din ea la sosul de faina.
Spalam leurda si taiem...
Morcovii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea fina.
Se pun intr-un castron de plastic impreuna cu dulceata de flori de salcam, sarea,zaharul, uleiul, bicarbonatul, praful de copt si sucul de fructe. Se mixeaza cca 10 min. la viteza normala.
Adaugam pudra de roscove, esenta...
Mancarea de spanac:
Curatam ceapa, o spalam si o taiem marunt.
O punem cca 5 minute la calit in ulei, saram, piperam si adaugam spanacul decongelat (sau daca folosim spanac proaspat il spalam, tocam, fierbem cca 10 min in apa cu sare).
Adaugam pasta de rosii si lasam sa fiarba la foc mic...
Spalam cartofii si ii punem sa fiarba in coaja (cca 30 min).
Dupa ce au fiert cartofii,ii trecem sub un jet de apa rece si ii decojim.
Impartim cartofii in sferturi (pe lung) si ii prajim in baie de ulei pana capata culoare aurie si devin crocanti.
Scoatem cartofii din ulei intr-o...
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem dupa preferinta.
Asezam cartofii in tava cuptorului, adaugam 4-5 linguri de ulei si amestecam cu mainile cartofii sa se unga pe toata suprafata cu grasime.
Din toate ingredientele enumerate facem un amestec de condimente pe care il repartizam peste...
Curatam spanacul, indepartam coditele si spalam frunzele in mai multe ape sau sub jet continuu de apa in chiuveta.
Taiem frunzele fasii, le calim in tigaie in doua linguri de ulei.
Adaugam sare,piper, usturoi granulat dupa gust.
Le lasam la foc potrivit pana scade toata apa lasata de...
Broccoli cu ardei si ceapa rosie la tigaie
Curatam si spalam legumele. Ceapa se taie rondele groase si se pune la sotat in tigaie in 2 linguri de ulei. Ardeiul se taie fasii, apoi se adauga in tigaie peste ceapa si le calim impreuna cca 5minute. Rupem buchetelele de broccoli de pe cotor, le spalam sub jet de apa rece si le...
Ciorba rosie de post
Legumele se curata si se spala sub jet de apa rece. Ceapa rosie se taie rondele, si se caleste usor in ulei. Adaugam gogosarul taiat cubulete, morcovii trecuti prin robot si rosiile maruntite tot la robot. Punem sare si piper dupa gust si bobite de mustar, comletam cu apa rece (cca 2l)...
Ciorba de telina cu rosii si tapioca
Curatam si spalam legumele. Morcovul si radacina de telina se taie cubulete; ceapa la fel. Ardeiul se taie fasii sau cubulete, dupa preferinta. Sotam cubuletele de ceapa, morcov si telina in 3 linguri de ulei pana se inmoaie, apoi adaugam ardeiul, dovlecelul maruntit si rosiile trecute...
Cozonac marmorat de post
Amestecam drojdia intr-in vas cu sarea si 1 lingurita de zahar pana devine lichida. Adaugam apa minerala,zaharul si uleiul, apoi faina si amestecam. Vom obtine un aluat gras, nelipicios, pe care-l vom lasa cca 30 minute la dospit, acoperit cu un prosop curat de bucatarie, sa fie ferit de...
Cornulete de post cu rahat
Zdrobim drojdia intre degete, o punem intr-un vas incapator, presaram un praf de sare so 1 lingura zahar tos, amestecam sa se lichefieze drojdia. Pumem uleiul peste drojdie,apoi apa minerala sau sifonul si la final faina. Framantam, obtinem un aluat elastic si gras,pe care-l vom lasa...
Ardei umpluti (reteta de post)
Curatam si spalam legumele. Ardeilor li se indeparteaza cu grija cotoarele si semintele, pentru asdta folosim un cutit foarte ascutit, cu lama ingusta. Punem granulele de soia la hidratat in apa rece, adaugam 2 linguri sos de soia si lasam sa fiarba 5 minute la foc mic pana se umfla....
Pilaf din mei cu soia prajita si mujdei de usturoi
Punem pentru 4-5 ore semintele de mei la hidratat in apa rece in care am adaugat si 2 linguri de otet. Curatam legumele, le spalam si le taiem/tocam dupa preferinta. Sotam ceapa tocata impreuna cu ardeiul, cca 5 minute. Adaugam morcovul si dovlecelul, taiate cubulete. Punem sare si piper...
Cornulete cu bors si suc de rosii
Punem intr-un vas incapator drojdia cu sarea si zaharul,o lichefiem. Adaugam uleiul,borsul, rosiile pasate sau bulionul iar la final faina. Vom obtine un aluat gras, usor de modelat. Lasam aluatul acoperit cu un servet curat de bucatarie in loc ferit de curenti pentru cel putin 1 ora la...
Varza calita cu bucatele de soia
Curatam legumele, le spalam sub jet de apa rece. Ceapa se toaca marunt si se caleste impreuna cu ardeiul taiat fasii, in ulei pana se inmoaie usor (in jur de 5 minute). Adaugam varza tocata, punem 1 cana cu apa, foaia de dafin, bobitele de piper, sare si piper macinat dupa gust, acoperim...
Mancare de fasole galbena
Curatam legumele, le spalam si le taiem dupa preferinta. Punem uleiul la incins intr-o tigaie, adaugam ceapa tocata, o lasam la sotat cateva minute. Adaugam morcovul taiat rondele, ardeiul taiat fasii, apoi dovlecelul taiat cubulete si lasam sa se gateasca legumele la foc mic. Adaugam...
Salata de vinete cu ardei copti
Spalam ardeii si vinetele apoi le coacem. Eu am copt ardeii in cuptor iar vinetele la ochiul aragazului pe plita. Lasam legumele coapte acoperite cu cate un servet pana se racoresc. Peste ardei am presarat putina sare, ajuta la decojirea lor mai usoara. Dupa ce se racoresc legumele,...
Ciorba de cartofi cu sfecla rosie
Curatam si spalam legumele. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei la foc mic. Adaugam si rindelele de morcov si lasam sa se caleasa pana isi schimba uleiul culoarea in auriu. Maruntim sfecla la robot, o adaugam peste legumele sotate. Condimentam cu sare si piper dupa gust....
Fasole verde scazuta
curatam, spalam si taiem prazul si ceapa rondele, apoi le la calim in ulei cca 5 minute la foc mic. Adaugam rosiile taiate cubulete. Adaugam bobite de mustar, sare si piper dupa gust, fasolea verde (congelata), punem 1/2 cana cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana fierbe fasolea si...
Mancare de naut cu usturoi verde
Nautul se pune se seara la hidratat in apa rece pana a doua zi. Scurgem apa de pe boabele umflate, le clatim in mai multe ape sa indepartam cojile,apoi punem nautul la fiert in multa apa cu sare dupa gust. Lasam nautul la fiert cca. 2 ore, apoi il scurgem de apa in care a fiert. Curatam si...
Mancare din boabe de soia
Clatim boabele de soia uscate intr-o sita sub jet de apa, dupa care le lasam la hidratat cateva ore (eventual peste noapte). Indepartam cojile de pe boabe, framantandu-le intre palme,apoi punem boabele la fiert pentru 1 ora. Scurgem apa de pe boabe, punem apa curata si le mai fierbem inca o...
Salata din boabe de soia si leurda
Am sa trec ca si timp de preparare 15 minute pentru varianta in care doriti sa folositi conserva de soia care are boabele prefierte. Eu am folosit insa boabe uscate, pe care le-am tinut de seara pana dimineata la hidratat in apa. Le-am framantat asa hidratate intre palme sa scap de coji,...
Cozonac de post (cu nuca si karob)
Incalzim usor borsul (trebuie sa fie doar caldut). Lichefiem drojdia, amestecand-o cu un praf de sare si o lingurita de zahar. Adaugam 2-3 linguri de bors caldut, si o lingurita de faina, amestecam maiaua bine si o lasam 10 min. la dospit. Punem faina intr-un castron incapator, formam o...
Bors de salata creata cu praz
Spalam salata si o taiem franjuri. Prazul se curata, se spala si se taie rondele (sau bucati, cum am procedat eu). Sotam prazul in 3 linguri de ulei, adaugam pasta de tomate,borsul, zarzavatul din borcan, punem cca 2,5l apa si lasam sa fiarba totul la foc potrivit pana se inmoaie toate...
Cartofi la cuptor cu leurda si rozmarin
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem rondele. Curatam leurda, o spalam si o taiem fasii cat mai inguste. Peste cartofi punem toate ingredientele enumerate mai sus,inclusiv o manuta de frunze tocate de leurda, amestecam foarte bine cartofii sa se imbrace toti in pasta...
Piure de cartofi si ciuperci cu sos de rosii
Mancarea de ciuperci: Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. O punem la sotat in ulei,la foc potrivit. Curatam ciupercile si le spalam, le feliem si le adaugam peste ceapa sotata. Adaugam semintele de mustar, sare si piper dupa gust, apoi rosiile pasate+ marar verde tocat si...
Cornulete de post cu dulceata de visine
Lichefiem drojdia prin amestecarea acesteia cu 1 plic de zahar vanilat si putina sare. Adaugam 1 cana de apa minerala si una de ulei (la temperatura camerei),esenta de vanilie si la final faina. Eu am folosit la lichide o cana de 250 ml iar faina necesara a fost cca 800 gr. Obtinem un...
Clatite de post
Drojdia se sfarama intre degete si se adauga zaharul vanilat si un praf de sare peste ea; amestecam sa devina lichida. Adaugam apa minerala si uleiul (la temperatura camerei), esenta de vanilie si la final faina in ploaie. Mixam totul foarte bine, asa incat sa nu avem cocoloase. Incingem...
Ciorba de soia
Punem boabele de soia la hidratat inainte cu 3-4 ore in apa rece. La jumatatea timpului schimbam apa. Frecam intre palme boabele hidratate pentru a indeparta cojile care vor pluti deasupra apei, clatim cu apa din abundenta sa indepartam toate cojile. Curatam si spalam ceapa si morcovul....
Pilaf de orez (de post)
Curatam ceapa,o spalam si o taiem cubulete. La fel procedam si cu morcovul. Sotam ceapa si morcovul in ulei cca 10 minute. Spalam orezul in apa rece, il scurgem,apoi il adaugam peste legumele sotate si amestecam in continuu doua-trei minute sa nu se prinda mancarea de cratita. Adaugam...
Mancare de urzici cu soia si leurda
Curatam urzicile de impuritati si le spalam foarte bine sub jet de apa pana. Le punem la fiert in apa rece cu sare pana observam ca se inmoaie frunzele. Le scurgem dar nu aruncam apa in care au fiert urzicile pentru ca vom folosi o parte din ea la sosul de faina. Spalam leurda si taiem...
Prajitura de post cu roscove si rodie
Morcovii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea fina. Se pun intr-un castron de plastic impreuna cu dulceata de flori de salcam, sarea,zaharul, uleiul, bicarbonatul, praful de copt si sucul de fructe. Se mixeaza cca 10 min. la viteza normala. Adaugam pudra de roscove, esenta...
Chiftele de cartofi cu mancare de spanac
Mancarea de spanac: Curatam ceapa, o spalam si o taiem marunt. O punem cca 5 minute la calit in ulei, saram, piperam si adaugam spanacul decongelat (sau daca folosim spanac proaspat il spalam, tocam, fierbem cca 10 min in apa cu sare). Adaugam pasta de rosii si lasam sa fiarba la foc mic...
Cartofi aurii
Spalam cartofii si ii punem sa fiarba in coaja (cca 30 min). Dupa ce au fiert cartofii,ii trecem sub un jet de apa rece si ii decojim. Impartim cartofii in sferturi (pe lung) si ii prajim in baie de ulei pana capata culoare aurie si devin crocanti. Scoatem cartofii din ulei intr-o...
Cartofi la cuptor cu pasta de avocado
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem dupa preferinta. Asezam cartofii in tava cuptorului, adaugam 4-5 linguri de ulei si amestecam cu mainile cartofii sa se unga pe toata suprafata cu grasime. Din toate ingredientele enumerate facem un amestec de condimente pe care il repartizam peste...
Spanac tras la tigaie
Curatam spanacul, indepartam coditele si spalam frunzele in mai multe ape sau sub jet continuu de apa in chiuveta. Taiem frunzele fasii, le calim in tigaie in doua linguri de ulei. Adaugam sare,piper, usturoi granulat dupa gust. Le lasam la foc potrivit pana scade toata apa lasata de...