Fasolea boabe, fiind proaspătă, fierbe foarte ușor și nu are nevoie să stea la înmuiat. Eu am folosit fasolea pusă la congelator încă din vară. Așadar, fasolea se spală, se pune la fiert cu apă rece și separat, pe un alt ochi de aragaz se va pune o altă oală cu apă la...
Mai întâi se face aluatul. Se pune făina amestecată cu sare în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă drojdia mărunțită și zahărul. Se adaugă, puțin câte puțin apa caldă, până ce se...
Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un...
Se spală orezul foarte bine și se pune la fiert cu apă suficientă și o frunză de dafin, la foc mic, timp de 15-20 de minute. Atenție să nu se prindă de fundul cratiței, când scade apa. Când orezul e fiert, se acoperă cratița cu un capac și se lasă puțin, să se...
Orezul se alege, se spală bine în 3-4 ape și se pune la fiert, la foc mediu.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se pătrund și devin transparente.
Se curăță morcovii, se spală, se...
Dovleceii se spală foarte bine și se taie rondele, cu tot cu coajă, după care fiecare felie se taie în câte patru bucăți.
Se curăță usturoiul se spală și se taie foarte fin, sau se pisează.
Se toarnă uleiul în cratiță și când este încins se pun...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală și se curăță ardeiul de semințe,...
Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.
Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea,...
Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.
Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care...
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale.
Se...
Dacă ardeii sunt copți și congelați, lăsați-i să se decongeleze și strecurați-i bine de lichidul pe care-l lasă. Dacă nu aveți ardei copți, atunci va trebui să spălați, apoi să coaceți ardeii proaspeți, să-i curățați de coji și să-i lăsați să se scurgă bine de zeamă....
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce și transparentă, ca sticla.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se călește și el puțin, peste...
Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat.
Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de...
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie în forma dorită și se călesc ușor, la foc mic, până devin ca sticla.
Cartofii se curăță, se spală, se taie feliuțe de aproximativ 5-6 mm grosime, după care se pun în cratiță, peste...
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut.
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte.
Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici).
Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți.
După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă.
Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Se rup codițele la păstăi, se spală bine și se opăresc câteva minute în apă cu sare, după care se strecoară de apă.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mare și se călește în ulei suficient,...
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni.
Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță....
Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară.
Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape.
Mărarul se alege, se spală și se taie fin.
Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și...
Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe.
Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele dorite (nu prea mici).
Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe....
Se spală ardeii și se pun la copt, având grijă să se coacă uniform pe toate fețele, dar nu prea tare.
După ce s-au copt uniform, se pun într-o oală acoperită cu capac și se lasă așa 5-10 minute, pentru că în acest fel, pielițele se pot lua mult mai ușor. Se...
Se aleg cartofi noi, mici de preferință, pentru a fi preparați întregi. Se curăță, se spală și se fierb cartofii întregi.
Între timp, se spală, se zvântă și se taie mărarul.
Varza se curăță de foile exterioare, se spală și se taie fin, după care se...
Din făină, drojdie, un praf de sare și apă călduță, se face un aluat potrivit de moale și se lasă la dospit.
Varza murată se stoarce, se taie fideluță si se călește la foc mic, în 3-4 linguri de ulei, până scade zeama. Se adaugă piper după gust (mai mult, cine...
Se face un puré din 8-10 cartofi și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă o ceapă prăjită puțin, până se face transparentă ca sticla, nu să se rumenească. În puré se adaugă și uleiul în care s-a prăjit ceapa.
Se fierb...
Din faina, gris, un praf de sare si putina apa calda, se face un aluat potrivit de moale.
Se face un puré din 6-8 cartofi și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă o ceapă medie (prăjită puțin, cât să se înmoaie, nu să se ardă) cu tot cu uleiul...
Iahnie de fasole boabe in chifla, cu muraturi
Fasolea boabe, fiind proaspătă, fierbe foarte ușor și nu are nevoie să stea la înmuiat. Eu am folosit fasolea pusă la congelator încă din vară. Așadar, fasolea se spală, se pune la fiert cu apă rece și separat, pe un alt ochi de aragaz se va pune o altă oală cu apă la...
Placinte cu cartofi, la tigaie
Mai întâi se face aluatul. Se pune făina amestecată cu sare în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă drojdia mărunțită și zahărul. Se adaugă, puțin câte puțin apa caldă, până ce se...
Dovlecei cu sos tomat
Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un...
Pilaf cu masline
Se spală orezul foarte bine și se pune la fiert cu apă suficientă și o frunză de dafin, la foc mic, timp de 15-20 de minute. Atenție să nu se prindă de fundul cratiței, când scade apa. Când orezul e fiert, se acoperă cratița cu un capac și se lasă puțin, să se...
Pilaf cu morcovi si ceapa
Orezul se alege, se spală bine în 3-4 ape și se pune la fiert, la foc mediu. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se pătrund și devin transparente. Se curăță morcovii, se spală, se...
Dovlecei sotati, cu pesmet si usturoi
Dovleceii se spală foarte bine și se taie rondele, cu tot cu coajă, după care fiecare felie se taie în câte patru bucăți. Se curăță usturoiul se spală și se taie foarte fin, sau se pisează. Se toarnă uleiul în cratiță și când este încins se pun...
Cartofi in sos de rosii
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Se spală și se curăță ardeiul de semințe,...
Ghiveci calugaresc
Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce. Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea,...
Colțunasi de post, cu magiun
Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic. Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care...
Iahnie de fasole pestrita
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale. Se...
Pasta de ardei kapia copti si fasole boabe
Dacă ardeii sunt copți și congelați, lăsați-i să se decongeleze și strecurați-i bine de lichidul pe care-l lasă. Dacă nu aveți ardei copți, atunci va trebui să spălați, apoi să coaceți ardeii proaspeți, să-i curățați de coji și să-i lăsați să se scurgă bine de zeamă....
Fasole verde in sos de rosii
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce și transparentă, ca sticla. Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se călește și el puțin, peste...
Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei
Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat. Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de...
Cartofi scazuti, cu mamaliguta
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie în forma dorită și se călesc ușor, la foc mic, până devin ca sticla. Cartofii se curăță, se spală, se taie feliuțe de aproximativ 5-6 mm grosime, după care se pun în cratiță, peste...
Ardei umpluți, de post
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut. Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte. Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofi crocanti la cuptor, cu salata de varza
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici). Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți. După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Cartofi la grill, cu spanac si usturoi
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă. Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Pastai cu rosii si sos de ceapa si usturoi
Se rup codițele la păstăi, se spală bine și se opăresc câteva minute în apă cu sare, după care se strecoară de apă. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mare și se călește în ulei suficient,...
Cartofi manastiresti (de post)
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni. Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță....
Pilaf cu ciuperci
Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară. Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape. Mărarul se alege, se spală și se taie fin. Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și...
Pilaf cu legume
Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe. Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele dorite (nu prea mici). Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe....
Tocanita de ardei copti, cu cartofi natur
Se spală ardeii și se pun la copt, având grijă să se coacă uniform pe toate fețele, dar nu prea tare. După ce s-au copt uniform, se pun într-o oală acoperită cu capac și se lasă așa 5-10 minute, pentru că în acest fel, pielițele se pot lua mult mai ușor. Se...
Trufandale - Cartofi noi cu salata de varza noua
Se aleg cartofi noi, mici de preferință, pentru a fi preparați întregi. Se curăță, se spală și se fierb cartofii întregi. Între timp, se spală, se zvântă și se taie mărarul. Varza se curăță de foile exterioare, se spală și se taie fin, după care se...
Placinte cu varza
Din făină, drojdie, un praf de sare și apă călduță, se face un aluat potrivit de moale și se lasă la dospit. Varza murată se stoarce, se taie fideluță si se călește la foc mic, în 3-4 linguri de ulei, până scade zeama. Se adaugă piper după gust (mai mult, cine...
Taietei cu cartofi
Se face un puré din 8-10 cartofi și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă o ceapă prăjită puțin, până se face transparentă ca sticla, nu să se rumenească. În puré se adaugă și uleiul în care s-a prăjit ceapa. Se fierb...
Coltunasi cu cartofi
Din faina, gris, un praf de sare si putina apa calda, se face un aluat potrivit de moale. Se face un puré din 6-8 cartofi și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă o ceapă medie (prăjită puțin, cât să se înmoaie, nu să se ardă) cu tot cu uleiul...