Am spălat dovleceii și i-am decojit. I-am portionat in cubulețe si i-am pus la fiert in apa cu sare. Nu fierbem dovleceii prea mult, ii lasam usor crocanți.
Cu o paleta am mutat dovleceii într-o strecurătoare si i-am lăsat la scurs si racit.
Am pisat usturoiul, am...
Ridichile si morcovii se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici.
Prin stoarcere indepartam sucul strans si adaugam maioneza ( eu am facut doar din galbenusuri crude ), smatana si mararul. Condimentam cu sare si piper si omogenizam.
Servim dupa ce salata sta la frigider...
Prazul se spala, se curata de frunzele exterioare , apoi se toaca marunt ( rondele sau la robot ).
Morcovul se curata si se rade fin, apoi se scurge bine de zeama lasata.
Separat , facem o maioneza dintr-un galbenus crud ( mai acra decat in mod normal ) .
Amestecam...
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu sare, la foc potrivit, pana intra furculita usor in ei.
Tonul din conserva se scurge de excesul de ulei si se adauga peste cartofi. Adaugam rondele de masline, bucati mici de gogosar acru si ceapa taiata...
Fierbem fasolea in apa cu sare, 10 minute, dupa ce indepartam capatele pastailor.
Separat facem un mujdei cu usturoi pisat si putina sare.
Cand fasolea este fiarta, scurgem de apa si o asezam pe farfurii, iar deasupra turnam mujdeiul, sa acopere intreaga suprafata.
Scurgem bine uleiul din conservele de ton. Pregatim maioneza din cartofi si mustar.
Fierbem 200 ml apa cu putina sare, apoi adaugam 2 linguri cu gris si mestecam pana se ingroasa si obtinem o consistenta ca de mamaliga . Dam deoparte si lasam sa se raceasca bine.
Curatam...
Sfecla se curata si se taie felii ( sau cuburi, cum preferati )
Se presara cu sare, zahar, apoi se stropeste cu ulei si otet balsamic.
Eu am pus totul totul intr-un vas si am dat la cuptorul cu microunde pana s-a inmuiat putin sfecla, astfel incat sa intre usor furculita. ( nu mai stiu cate...
Desfacem cu grija carnea de macrou afumat de pe oase si o maruntim.
Feliem ouale fierte, ceapa, cartofii fierti, castravetii acri si-i amestecam cu macroul .
Separat facem maioneza din galbenus crud , apoi amestecam in salata, potrivind totul de piper si sare.
Servim...
Limbile se pun la fiert, in apa cu putina sare. Cand sunt fierte se indeparteaza pielita si taie in cubulete.
Morcovii, pastarnacul si telina , se pun la fiert, dupa care se taie si acestea in cubulete.Cartofii se fieb in coaja, apoi se decojesc si se maruntesc.
Gogonelele murate...
Ardeiul capia il coacem si-l pregatim pentru iarna asa cum am prezentat aici .
Dezghetam o punga de ardei copt sau cat avem nevoie. Zeama scursa de la ardei o turnam intr-un castron, potrivim de sare si adaugam 3-4 linguri de otet...
Pe flacara de la aragaz ( sau pe gratar ) coacem gogonelele, apoi le curatam de coaja, spaland mana din cand in cand intr-un vas cu apa, ca la curatatul vinetelor. Gogonelele curatate le taiem in jumatati si le scurgem bine de zeama, apoi le tocam...
Fasolea se curata de codite, apoi se fierbe, nu foarte tare, in apa cu sare. Lasam sa se raceasca, timp in care preparam maioneza: doua galbenusuri si un praf de sare de lamaie, plus o lingura cu mustar, se mixeaza bine cu 350 ml ulei, adaugat putin cate putin.
Fasolea rece se taie marunt,...
Vinetele se toaca marunt sau se mixeaza bine cu blenderul. Se adauga sare dupa gust si se incepe frecarea cu o lingura de lemn, adaugand putin cate putin uleiul. Se toaca marunt o ceapa si o rosie mai mare si se amesteca cu vinetele. Pentru cine doreste, se poate amesteca cu...
Se taie rosiile si ceapa in bucati mici, branza se da pe razatoare, iar mararul si patrunjelul se toaca marunt. Se pune totul intr-un castron, maslinele se taie felii si se pun si ele in salata, se adauga ulei de masline si se amesteca totul bine.
...
Cartofii se fierb in coaja sau feliati, apoi se taie cubulete mici. Se pun intr-un vas mai mare, apoi se adauga ceapa verde taiata bucati mici, maslinele fara samburi, castravetii feliati. Se potriveste totul de sare si piper, se adauga ulei si otet si se amesteca totul foarte bine.
Se...
Salata, ridichiile, castravetii, ceapa si mararul se spala , se toaca in bucati potrivite, se sareaza , se adauga ulei de masline si otet balsamic, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un bol incapator. Se pune salata in castronele si se serveste ca atare sau impreuna cu alte...
Punem icrele intr-un bol. Luam miezul de la 2 felii de paine, il inmuiem in putina apa si-l stoarcem bine, apoi in punem in bol, peste icre, impreuna cu un praf de sare de lamaie.
Mixam pana se amesteca bine painea cu icrele, apoi adaugam ulei, putin cate putin, mixand continuu. Cand icrele...
Pentru maioneza eu pun intr-un bol, de la inceput , 3 galbenusuri, o lingura de mustar si un varf de cutit de sare de lamaie ( daca punem mustar si sare de lamaie de la inceput, salata nu se taie ). Mixez putin, apoi incep turnarea uleiului, putin cate putin, mixand continuu. Punem...
Se spala bine pipotele si se pun la fiert, la foc potrivit, in apa cu putina sare. Cand sunt fierte, se taie in cubulete
Se curata si se spala cartofii, morcovii, pastarnacul si telina , se pun la fiert ( cartofii in vas separat ), dupa care se taie si acestea in cubulete.
Se pune...
Salata de dovlecei
Am spălat dovleceii și i-am decojit. I-am portionat in cubulețe si i-am pus la fiert in apa cu sare. Nu fierbem dovleceii prea mult, ii lasam usor crocanți. Cu o paleta am mutat dovleceii într-o strecurătoare si i-am lăsat la scurs si racit. Am pisat usturoiul, am...
Salata de ridiche neagra
Ridichile si morcovii se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Prin stoarcere indepartam sucul strans si adaugam maioneza ( eu am facut doar din galbenusuri crude ), smatana si mararul. Condimentam cu sare si piper si omogenizam. Servim dupa ce salata sta la frigider...
Salata de praz cu maioneza
Prazul se spala, se curata de frunzele exterioare , apoi se toaca marunt ( rondele sau la robot ). Morcovul se curata si se rade fin, apoi se scurge bine de zeama lasata. Separat , facem o maioneza dintr-un galbenus crud ( mai acra decat in mod normal ) . Amestecam...
Salata de cartofi cu ton
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu sare, la foc potrivit, pana intra furculita usor in ei. Tonul din conserva se scurge de excesul de ulei si se adauga peste cartofi. Adaugam rondele de masline, bucati mici de gogosar acru si ceapa taiata...
Fasole verde cu usturoi
Fierbem fasolea in apa cu sare, 10 minute, dupa ce indepartam capatele pastailor. Separat facem un mujdei cu usturoi pisat si putina sare. Cand fasolea este fiarta, scurgem de apa si o asezam pe farfurii, iar deasupra turnam mujdeiul, sa acopere intreaga suprafata.
Salata de ton cu maioneza de post
Scurgem bine uleiul din conservele de ton. Pregatim maioneza din cartofi si mustar. Fierbem 200 ml apa cu putina sare, apoi adaugam 2 linguri cu gris si mestecam pana se ingroasa si obtinem o consistenta ca de mamaliga . Dam deoparte si lasam sa se raceasca bine. Curatam...
Salata de sfecla rosie cu hrean
Sfecla se curata si se taie felii ( sau cuburi, cum preferati ) Se presara cu sare, zahar, apoi se stropeste cu ulei si otet balsamic. Eu am pus totul totul intr-un vas si am dat la cuptorul cu microunde pana s-a inmuiat putin sfecla, astfel incat sa intre usor furculita. ( nu mai stiu cate...
Salata cu macrou afumat
Desfacem cu grija carnea de macrou afumat de pe oase si o maruntim. Feliem ouale fierte, ceapa, cartofii fierti, castravetii acri si-i amestecam cu macroul . Separat facem maioneza din galbenus crud , apoi amestecam in salata, potrivind totul de piper si sare. Servim...
Salata boeuf
Limbile se pun la fiert, in apa cu putina sare. Cand sunt fierte se indeparteaza pielita si taie in cubulete. Morcovii, pastarnacul si telina , se pun la fiert, dupa care se taie si acestea in cubulete.Cartofii se fieb in coaja, apoi se decojesc si se maruntesc. Gogonelele murate...
Salata de ardei copt
Ardeiul capia il coacem si-l pregatim pentru iarna asa cum am prezentat aici . Dezghetam o punga de ardei copt sau cat avem nevoie. Zeama scursa de la ardei o turnam intr-un castron, potrivim de sare si adaugam 3-4 linguri de otet...
Salata de gogonele verzi
Pe flacara de la aragaz ( sau pe gratar ) coacem gogonelele, apoi le curatam de coaja, spaland mana din cand in cand intr-un vas cu apa, ca la curatatul vinetelor. Gogonelele curatate le taiem in jumatati si le scurgem bine de zeama, apoi le tocam...
Fasole verde cu maioneza si usturoi
Fasolea se curata de codite, apoi se fierbe, nu foarte tare, in apa cu sare. Lasam sa se raceasca, timp in care preparam maioneza: doua galbenusuri si un praf de sare de lamaie, plus o lingura cu mustar, se mixeaza bine cu 350 ml ulei, adaugat putin cate putin. Fasolea rece se taie marunt,...
Salata de vinete cu rosii
Vinetele se toaca marunt sau se mixeaza bine cu blenderul. Se adauga sare dupa gust si se incepe frecarea cu o lingura de lemn, adaugand putin cate putin uleiul. Se toaca marunt o ceapa si o rosie mai mare si se amesteca cu vinetele. Pentru cine doreste, se poate amesteca cu...
Salata dobrogeana
Se taie rosiile si ceapa in bucati mici, branza se da pe razatoare, iar mararul si patrunjelul se toaca marunt. Se pune totul intr-un castron, maslinele se taie felii si se pun si ele in salata, se adauga ulei de masline si se amesteca totul bine. ...
Salata cu dragoste
Cartofii se fierb in coaja sau feliati, apoi se taie cubulete mici. Se pun intr-un vas mai mare, apoi se adauga ceapa verde taiata bucati mici, maslinele fara samburi, castravetii feliati. Se potriveste totul de sare si piper, se adauga ulei si otet si se amesteca totul foarte bine. Se...
Salata de vara
Salata, ridichiile, castravetii, ceapa si mararul se spala , se toaca in bucati potrivite, se sareaza , se adauga ulei de masline si otet balsamic, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un bol incapator. Se pune salata in castronele si se serveste ca atare sau impreuna cu alte...
Salata de icre de caras cu ceapa
Punem icrele intr-un bol. Luam miezul de la 2 felii de paine, il inmuiem in putina apa si-l stoarcem bine, apoi in punem in bol, peste icre, impreuna cu un praf de sare de lamaie. Mixam pana se amesteca bine painea cu icrele, apoi adaugam ulei, putin cate putin, mixand continuu. Cand icrele...
Maioneza din galbenus crud
Pentru maioneza eu pun intr-un bol, de la inceput , 3 galbenusuri, o lingura de mustar si un varf de cutit de sare de lamaie ( daca punem mustar si sare de lamaie de la inceput, salata nu se taie ). Mixez putin, apoi incep turnarea uleiului, putin cate putin, mixand continuu. Punem...
Salata de boeuf cu pipote
Se spala bine pipotele si se pun la fiert, la foc potrivit, in apa cu putina sare. Cand sunt fierte, se taie in cubulete Se curata si se spala cartofii, morcovii, pastarnacul si telina , se pun la fiert ( cartofii in vas separat ), dupa care se taie si acestea in cubulete. Se pune...