Carambola e un fruct special. Secţiunea lui în formă de stea îl califică pentru cele mai rafinate şi mai încântătoare designuri culinare sau de bartending. Gustul e acrişor, nu spectaculos, dar perfect în combinaţie cu aluaturi, respectiv băuturi dulci. L-am mai văzut în salate de fructe, arată de vis.
Am deschis cuptorul, să se încingă. Am pregătit o tavă nonaderentă.
Cele 3 linguri de unt le-am mixat cu cele 3 linguri de zahăr până când au devenit cremoase, apoi le-am întins cu o spatulă pe toată baza tăvii de copt. Am tăiat fructele de carambola în felii, am scos sâmburii cu vârful unui cuţit mic (se scot cu uşurinţă, sunt câţiva sâmburi în tot fructul) şi am aşezat feliile de carambola în tavă.
Am cernut făina împreună cu praful de copt şi zahărul vanilinat. Am bătut untul cu zahărul cremă, am adăugat pe rând ouăle, apoi sucul de lămâie şi am mixat bine. Am încorporat făina, cu ajutorul mixerului, iar la final am adăugat fulgii de cocos şi am omogenizat cu o spatulă. Am turnat compoziţia în tavă şi am întins-o peste feliile de carambola, nivelând cu spatula şi insistând asupra colţurilor. Am introdus tava la cuptor pentru 30-35 minute (se verifică cu scobitoarea). Am lăsat să se răcească puţin, apoi am răsturnat prăjitura pe un platou. Am servit-o ornată cu coacăze roşii.
1
Eu am copt prăjitura într-o tavă pătrată cu latura de 24 cm. Se poate coace într-o tavă rotundă cu diametrul de 22 cm.
2
Nu am uns tava şi nici nu am tapetat-o cu hârtie, nu a fost nevoie, prăjitura s-a desprins perfect.
3
Două fructe de carambola sunt suficiente ca să acopere baza unei tăvi de circa 22 cm; pentru o tavă mai mare sunt necesare mai multe fructe.
4
Aluatul e dens şi aproape că nu curge, asta nu îl va împiedica să se coacă frumos şi să crească.