Este vremea fructelor şi acum este momentul să păstrăm aroma şi savoarea lor pentru serile reci de iarnă sau pentru dimineţile când vrem să servim clătite cu dulceaţă de vişine.
Se spală fructele bine cu apă rece, se aleg fructele sănătoase, se rup codiţele şi se scot sâmburii cu partea specială a presei de usturoi sau cu o agrafă. Se cântăresc vişinile şi se pun în vasul pentru dulceaţă. Se adaugă zahărul pe măsură ce se pun fructele în vas şi se stropesc cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Se scot seminţele din batonul de vanilie şi se adaugă împreună cu batonul în vasul cu vişine. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la rece 2-3 ore, pentru ca fructele să-şi lase sirop. Se pune vasul la foc mic şi se clatină din când în când, ca să nu se prindă. Se fierbe dulceaţa la foc mic timp de aproximativ 1 oră. Din când în când se ia spuma care se ridică la suprafaţă cu o spumieră. Când fructele se ridică la suprafaţă se opreşte focul. Se scoate batonul de vanilie şi se acoperă vasul cu un şervet umed. Se lasă câteva ore sau până a doua zi. Se pune dulceaţa în borcane sterilizate şi se păstrează în cămară sau beci timp de aproape un an. Dulceaţa de vişine se foloseşte pentru deserturi sau ca atare cu un pahar de apă rece.
Am preparat astfel o porţie de dulceaţă de vişine şi o altă porţie în care la aceeaşi cantitate de vişine am folosit 1.5 kg zahăr. Rezultatul a fost asemănător.
Poftă bună!