Pentru această rețetă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Jamillei. Au ieșit pufoase și tare bune gogoșile.
Mie mi-au ieșit 12 gogoși de aproximativ 70 de grame (că le-am cântărit pe toate) și mi-ar fi ieșit 14, dar au avut și fetele de lucru (modelat) pe lângă mine.
Se pregătește maiaua: se pune laptele călduț într-un castron, se adaugă zahărul și drojdia și se amestecă bine. Se lasă să crească 20 de minute la cald. Se adaugă, ouăle, untul topit, esențele, făina și praful de sare. Se frământă aluatul cu mâna timp de 15-20 de minute. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă aluatul să crească la cald până când își dublează volumul, cam 50-60 de minute.
Din aluatul crescut se rup bucăți cu mâna (de 70g), se modelează cu mâna și se lasă să crească aproximativ 20 de minute, pe foi de hârtie de copt unse cu ulei. Se prăjesc pe ambele părți, în ulei încins, însă nu foarte fierbinte, la foc mediu. Se scot pe un șervet de hârtie ca să se absoarbă uleiul de la prăjit și după ce s-au răcit se pudrează cu zahăr sau se servesc cu dulceață / ciocolată etc.
1
nu se pune mult zahăr în compoziție, deoarece se arde și imediat se arde uleiul și se pătează gogoșile.
2
pentru a obține niște gogoși pufoase și frumoaseca la gogoșerie, aluatul se rupe cu mâna și se modeleaza...nu se taie cu paharul.
3
se lasă aluatul să crească după ce a fost modelat
4
gogoșile se prăjesc în aluat încins, nu foarte fierbinte, la foc mediu
5
eu am prăjit gogoșile și pe părți deoarece au crescut destul de tare și a rămas o porțiune albă și mi-a fost frică să nu fie crude în interior. Din acest motiv ele și-au modificat forma și nu au ieșit tocmai rotunde.