Sunt mai multe modalități de conservare a tarhonului, prin uscare, păstrat la congelator sau pus în oțet.
Așa cum știți, tarhonul este o plantă foarte aromată și parfumată ce îmbogățește gustul preparatelor. Un gust excelent îi dă ciorbei de fasole(boabe sau păstăi), ciorbei de cartofi sau ciorbei de pui.
După părerea mea, cea mai bună modalitate de conservare este cea cu oțet, astfel tarhonul își păstreaza aproape total aroma ușor înțepătoare.
Modalitatea de conservare este extrem de simplă și rapidă.
Marele avantaj: se păstreaza ani de zile.
Perioada cea mai bună pentru conservare este primăvara, dar nici recoltarea de toamnă nu este greșită, singura diferență este că, frunzulițele de primăvară sunt mai finuțe, crenguțele mai subțirele.
Din 10 legături (mici) de tarhon proaspăt se pun 2 borcane de 800 ml.
Sare grunjoasă și oțet pentru murături, 9 grade.
Spălăm crenguțele de tarhon și rupem frunzulițele, lăsăm să se scurgă de apă.
Punem frunzulițele într-un vas încăpător și presărăm sare grunjoasă peste ele, aproximativ 3-4 linguri. Frecăm bine, bine frunzele de tarhon cu sarea. Lăsăm să stea așa 20 minute.
Așezăm tarhonul în borcane, nu trebuie să tasăm foarte tare frunzele, este nevoie de loc pentru scurgerea oțetului printre frunze.
În final turnăm oțet rece peste tarhon până când se umple borcanul până sus de tot.
Punem un celofan sau o folie subțire de plastic peste gura borcanului și strângem capacul cu putere. Se păstrează ani de zile la frigider chiar și după deschiderea borcanului.
În momentul folosirii se toacă mărunt, oferind un gust plăcut acrișor, înțepător și parfumat tuturor preparatelor în care îl vom folosi.