Am preparat aceste turte din mălai cu diverse umpluturi, la grill, aducându-mi aminte de copilărie, când ne pregătea bunica niște turte din mălai coapte în vatra încinsă a sobelor de odinioară.
Erau așa de bune, aveau o crustă crocantă și arsă pe alocuri, dar tare gustoasă, iar interiorul din mălai amestecat cu făină și de multe ori cu umplutură de brânză, ouă, jumări sau cârnați și le serveam cu iaurt de țară.
În lipsa unei astfel de sobe sau cuptor țărănesc din cărămidă sau lut, eu am apelat la al meu grill cu efect de piatră încinsă, pe care l-am îndrăgit tare mult de când a poposit la mine în bucătărie.
Punem apa într-un vas, pe foc, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm sarea și amestecăm până aceasta se diluează.
Adăugăm și 2 linguri de mălai și așteptăm din nou să atingă punctul de fierbere.
Adăugăm restul de mălai, în ploaie, amestecând continuu și fierbem o mămăliguță, ceva mai moale decât cea clasică.
Ridicăm vasul de pe foc și adăugăm imediat untul, amestecând cu o spatulă sau un tel, până untul se încorporează în mămăliguță.
Adăugăm și aproximativ 200 g de făină, cât mămăliguța este fierbinte, apoi lăsăm aluatul rezultat, să se răcească.
Când este rece, adăugăm și restul de făină amestecată cu praful de copt și omogenizăm aluatul.
Va ieși un aluat lipicios, dar îl vom modela cu mâinile unse cu ulei.
Împărțim aluatul în două si întindem pe rând câte o foaie, pe hârtie de copt, pentru a ne fie ușor să formăm turta, pe care apoi o vom transfera pe grillul încins.
Peste jumătate din foaia de aluat, așezăm feliile de prosciutto și le acoperim cu cealaltă jumătate de aluat, pe care o pliem peste prosciutto, cu ajutorul hârtiei de copt.
Transferăm apoi turta pe grillul deja încins și o lăsăm până se rumenește bine pe partea inferioară, apoi, o întoarcem pe cealaltă parte și de asemeni, o rumenim.
Cu o furculiță înțepăm aluatul din loc în loc, pentru a-l ajuta să se coacă uniform.
Procedăm la fel și cu a doua turtă pe care o umplem cu bucăți de pește și rondele de ceapă roșie.
Sunt foarte gustoase aceste turte din mălai, mai ales calde, servite cu un iaurt bun!
1
Cantitățile de mălai și făină pot varia în funcție de tipul acestora. Urmăriți să nu obțineți un aluat foarte tare, lăsați-l mai moale, mai lipicios. întindeți-l pe hârtie de copt, aplatizându-l cu mâinile unse cu ulei.
2
Când întoarceți turtele, transferați-le pe un platou, fund de lemn, etc., înclinând grillul și lăsându-le să alunece libere pe acel platou, apoi așezați grillul peste ele și răsturnați platoul peste grill. Introduceți o mână sub platou, iar cu cealaltă mână țineți grillul și răsturnați rapid turta. Se poate folosi și o spatulă, dar turta fiind ușor moale, se poate rupe. Sau, faceți turtele mai mici, așa încât să le întoarceți lejer, pe fiecare.
3
Se pot umple mai ales cu brânzeturile preferate, cu ouă, jumări, cârnați, după cum poftește fiecare.