Intr-un bol amestecam 500 g faina cu toate celelalte ingrediente, pana cand compozitia e omogena si fara cocoloase. Mai adaugam faina, putin cate putin pana cand compozitia se transforma intr-o coca de consistenta plastilinei, buna de intins si modelat.
Se lasa la rece cam o jumatate de...
Am facut un fel de supa de pui din grasimea desprinsa de pe niste pulpe de pui, un pic de sare si un pic de piper macinat, toate puse la fiert intr-o cratita in care am pus 6 cani apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am micsorat focul si am adaugat orezul. L-am lasat sa fiarba pana cand a absorbit...
Cum se prepara Varza murata calita cu coaste de porc, reteta traditionala romaneasca
Varza murata se lasa la desarat in apa rece vreo doua ore.
Pregateste o cratita incapatoare si cu peretii inalti si toarna in ea grasimea. Aprinde focul la cuptor si lasa-l sa se incinga. Dupa...
Vinetele se taie rondele subtirele, insa nu pana la capat, astfel incat sa avem la sfarsit perechi de felii de vinete unite la unul dintre capete. Aceste perechi le punem intr-un castron si le presaram cu sare. Le uitam vreo jumatate de ora, apoi le clatim in apa multa.
Punem in trei farfurii,...
Snitelele stie sa faca oricine si fiecare gospodina are reteta ei proprie, deci nu voi insista asupra prepararii lor. Singura chestie ce vreau s-o mentionez este ca snitelele le-am facut inguste si lungi.
Pentru sosul de legume am folosit 4 linguri ulei, o ceapa tocata marunt, 2 ardei grasi, o...
Cartofii i-am spalat bine si i-am pus la fiert, cu tot cu coaja, in apa cu sare. Carnea am taiat-o in feliute, iar galbiorii i-am spalat si i-am lasat sa se scurga bine de apa intr-o strecuratoare. Cartofii fierti i-am curatat de coaja, i-am lasat sa se raceasca si apoi i-am taiat in...
Cepele se curata de coaja si se pun intregi la fiert pe aburi, acoperite cu un capac. Verificati periodic daca sunt fierte, astfel nu veti risca sa se inmoaie prea tare. Cand sunt gata, se scobesc cu atentie de miez, lasand doar doua randuri de foi. Miezul scos de la ceapa, ciupercile si miezul...
Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte.
Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie...
Am taiat dovlecelul in bastonase, iar usturoiul, morcovul si ghimbirul le-am taiat marunt. Am calit in ulei usturoiul si ghimbirul, apoi am adaugat si morcovul. Am stins cu sos de soia si am lasat 1 minut sa fiarba, apoi am adaugat si bastonasele de dovlecel. Am lasat mancarea sa...
Intr-un castron incapator punem faina si formam in mijlocul ei o adancitura. In adancitura faramitam drojdia si o amestecam cu zaharul si cu 50ml apa calda (nu fierbinte!). Lasam maiaua sa creasca 10 minute. Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei...
Boabele de fasole le-am curatat de gunoaie, le-am spalat intr-o strecuratoare si le-am pus la inmuiat in apa multa si rece pana a doua zi de dimineata.
A doua zi am pus o oala mare cu apa la foc si cand a inceput sa fiarba am adaugat fasolea scursa de apa in care a stat la inmuiat si am dat...
Intr-o craticioara punem lamaile si apa destula pentru a le cuprinde. Punem craticioara pe foc si lasam la fiert pana ce lamaile se inmoaie. Cand sunt gata, le taiem in jumatate si scoatem TOTI samburii.
Punem apoi totul (pulpa, sucul si coaja lamailor) intr-un bol de mixer si mixam...
Intr-un bol se pun: zaharul, uleiul, apa, dulceata (sau gem), cacao si bicarbonatul de sodiu stins cu otet. Am adaugat faina, lingura cu lingura, amestecand mereu cu un tel.
Am adaugat atata faina pana cand compozitia a ajuns la consistenta unei smantani subtiri.
Compozitia am...
Spalam si uscam bine merisoarele si infigem betele chiar langa codita.
Zaharul il topim intr-o craticioara. Tavalim merele prin zahar ars si repede prin nuca macinata. Atentie: zaharul se intareste repede pe mere, asa ca dati repede prin nuca merele invelite in zahar ars.
E un desert simplu...
Ardeiul iute l-am tocat marunt cu ajutorul robotului de bucatarie. Am fiert otetul cu zaharul pana s-a ingrosat, ca si un sirop de dulceata, apoi am adaugat ardeiul iute tocat si am mai fiert pana a ajuns la consistenta dorita.
L-am turnat fierbinte in borcane, am inchis bine capacul,...
Am taiat caramelele in 5 bucatele, una mai mica si patru cat de cat egale. Din bucatica mai mica am format o lacrima si am infipt-o in varful unei scobitoare. Celelalte bucatele le-am pus pe rand intre doua bucati de folie si le-am intins cu sucitorul in forme alungite si ovale pe...
Intr-o craticioara am turnat frisca lichida si am pus craticioara pe foc mititel. In frisca lichida am adaugat ciocolata rupta bucatele si am lasat-o sa se topeasca de tot. Am amestecat mereu.
Dupa ce s-a topit ciocolata, am oprit focul si am adaugat migdalele macinate. Am omogenizat...
Varza am taiat-o fideluta si am frecat-o cu putina sare. Am taiat ceapa marunt si am calit-o in ulei impreuna cu putina sare si piper macinat, apoi am adaugat varza. Dupa ce mancarea a inceput sa fiarba, varza lasandu-si multa zeama, am adaugat conserva de rosii in bulion si fasolea rosie scursa...
Intr-o cratita punem la calit ceapa taiata marunt impreuna cu uleiul. Cand a devenit sticloasa, adaugam ardeiul si gogosarul taiat cubulete mici si lasam pe foc pana se inmoaie bine. Dovlecelul spalat bine il dam pe razuitoarea cu ochiuri mari si-l adaugam peste celelalte legume. Adaugam si...
Turta dulce
Intr-un bol amestecam 500 g faina cu toate celelalte ingrediente, pana cand compozitia e omogena si fara cocoloase. Mai adaugam faina, putin cate putin pana cand compozitia se transforma intr-o coca de consistenta plastilinei, buna de intins si modelat. Se lasa la rece cam o jumatate de...
Arancini
Am facut un fel de supa de pui din grasimea desprinsa de pe niste pulpe de pui, un pic de sare si un pic de piper macinat, toate puse la fiert intr-o cratita in care am pus 6 cani apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am micsorat focul si am adaugat orezul. L-am lasat sa fiarba pana cand a absorbit...
Varza murata calita cu coaste de porc, reteta traditionala romaneasca
Cum se prepara Varza murata calita cu coaste de porc, reteta traditionala romaneasca Varza murata se lasa la desarat in apa rece vreo doua ore. Pregateste o cratita incapatoare si cu peretii inalti si toarna in ea grasimea. Aprinde focul la cuptor si lasa-l sa se incinga. Dupa...
Vinete dulci (desert)
Vinetele se taie rondele subtirele, insa nu pana la capat, astfel incat sa avem la sfarsit perechi de felii de vinete unite la unul dintre capete. Aceste perechi le punem intr-un castron si le presaram cu sare. Le uitam vreo jumatate de ora, apoi le clatim in apa multa. Punem in trei farfurii,...
Quesadilla
Snitelele stie sa faca oricine si fiecare gospodina are reteta ei proprie, deci nu voi insista asupra prepararii lor. Singura chestie ce vreau s-o mentionez este ca snitelele le-am facut inguste si lungi. Pentru sosul de legume am folosit 4 linguri ulei, o ceapa tocata marunt, 2 ardei grasi, o...
Vita cu cartofi si galbiori
Cartofii i-am spalat bine si i-am pus la fiert, cu tot cu coaja, in apa cu sare. Carnea am taiat-o in feliute, iar galbiorii i-am spalat si i-am lasat sa se scurga bine de apa intr-o strecuratoare. Cartofii fierti i-am curatat de coaja, i-am lasat sa se raceasca si apoi i-am taiat in...
Ceapa umpluta cu nuca si ciuperci
Cepele se curata de coaja si se pun intregi la fiert pe aburi, acoperite cu un capac. Verificati periodic daca sunt fierte, astfel nu veti risca sa se inmoaie prea tare. Cand sunt gata, se scobesc cu atentie de miez, lasand doar doua randuri de foi. Miezul scos de la ceapa, ciupercile si miezul...
Ciabatta
Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte. Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie...
Dovlecel cu iz asiatic
Am taiat dovlecelul in bastonase, iar usturoiul, morcovul si ghimbirul le-am taiat marunt. Am calit in ulei usturoiul si ghimbirul, apoi am adaugat si morcovul. Am stins cu sos de soia si am lasat 1 minut sa fiarba, apoi am adaugat si bastonasele de dovlecel. Am lasat mancarea sa...
Gogosi delicioase si pufoase de post
Intr-un castron incapator punem faina si formam in mijlocul ei o adancitura. In adancitura faramitam drojdia si o amestecam cu zaharul si cu 50ml apa calda (nu fierbinte!). Lasam maiaua sa creasca 10 minute. Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei...
Fasole scazuta
Boabele de fasole le-am curatat de gunoaie, le-am spalat intr-o strecuratoare si le-am pus la inmuiat in apa multa si rece pana a doua zi de dimineata. A doua zi am pus o oala mare cu apa la foc si cand a inceput sa fiarba am adaugat fasolea scursa de apa in care a stat la inmuiat si am dat...
Jeleuri de lamaie
Intr-o craticioara punem lamaile si apa destula pentru a le cuprinde. Punem craticioara pe foc si lasam la fiert pana ce lamaile se inmoaie. Cand sunt gata, le taiem in jumatate si scoatem TOTI samburii. Punem apoi totul (pulpa, sucul si coaja lamailor) intr-un bol de mixer si mixam...
Negresa cu gem si nuci (de post)
Intr-un bol se pun: zaharul, uleiul, apa, dulceata (sau gem), cacao si bicarbonatul de sodiu stins cu otet. Am adaugat faina, lingura cu lingura, amestecand mereu cu un tel. Am adaugat atata faina pana cand compozitia a ajuns la consistenta unei smantani subtiri. Compozitia am...
Mere invelite in zahar ars si nuci
Spalam si uscam bine merisoarele si infigem betele chiar langa codita. Zaharul il topim intr-o craticioara. Tavalim merele prin zahar ars si repede prin nuca macinata. Atentie: zaharul se intareste repede pe mere, asa ca dati repede prin nuca merele invelite in zahar ars. E un desert simplu...
Red chilli chutney
Ardeiul iute l-am tocat marunt cu ajutorul robotului de bucatarie. Am fiert otetul cu zaharul pana s-a ingrosat, ca si un sirop de dulceata, apoi am adaugat ardeiul iute tocat si am mai fiert pana a ajuns la consistenta dorita. L-am turnat fierbinte in borcane, am inchis bine capacul,...
Trandafirasi din caramele
Am taiat caramelele in 5 bucatele, una mai mica si patru cat de cat egale. Din bucatica mai mica am format o lacrima si am infipt-o in varful unei scobitoare. Celelalte bucatele le-am pus pe rand intre doua bucati de folie si le-am intins cu sucitorul in forme alungite si ovale pe...
Trufe de ciocolata
Intr-o craticioara am turnat frisca lichida si am pus craticioara pe foc mititel. In frisca lichida am adaugat ciocolata rupta bucatele si am lasat-o sa se topeasca de tot. Am amestecat mereu. Dupa ce s-a topit ciocolata, am oprit focul si am adaugat migdalele macinate. Am omogenizat...
Varza calita, cu fasole rosie
Varza am taiat-o fideluta si am frecat-o cu putina sare. Am taiat ceapa marunt si am calit-o in ulei impreuna cu putina sare si piper macinat, apoi am adaugat varza. Dupa ce mancarea a inceput sa fiarba, varza lasandu-si multa zeama, am adaugat conserva de rosii in bulion si fasolea rosie scursa...
Zacusca de dovlecei
Intr-o cratita punem la calit ceapa taiata marunt impreuna cu uleiul. Cand a devenit sticloasa, adaugam ardeiul si gogosarul taiat cubulete mici si lasam pe foc pana se inmoaie bine. Dovlecelul spalat bine il dam pe razuitoarea cu ochiuri mari si-l adaugam peste celelalte legume. Adaugam si...