Otetul aromat se obtine prin macerarea plantelor si condimentelor in otet din fructe. cel mai bun fiind otetul de mere. Se foloseste la aromarea unor preparate culinare, dar au si proprietati medicinale, patrand proprietatile plantelor cu care este facut.
Otet de trandafiri
Se prepara cu petale de trandafiri rosii sau roz. Se aduna petalele in miezeul zilei, cand sunt scaldate puternic in lumina soarelui. Se pun la uscat la umbra si cand sunt foarte bine uscate se pun intr-un vas de sticla. Se pot folosi si petale proaspete.
La 2 pumni de petale se adauga 500 ml otet fierbinte. Vasul se acopera si se pastreaza intr-un loc calduros sau la lumina soarelui, vreme de 2 saptamani. In acest timp vasul se va agita de cate 2 ori pe zi, dimineata si seara. Se strecoara printr-o sita fina si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Pentru un plus de aroma se pot adauga cateva lingurite de ulei de trandafiri. Uleiul de trandafiri se prepara dupa aceeasi reteta, doar ca se va inlocui otetul cu ulei de masline.
Intrebuintare:
Se foloseste la aromarea salatelor de fructe. Medicinal se foloseste pentru a curata si dezinfecta pielea, atenueaza ridurile si regenereaza tesuturile.
Otet cu zmeura
La 200 g de zmeura vom folosi 500 ml otet de mere fierbinte si 2 fire de cimbrisor. Se pun intr-un vas de sticla, se inchide ermetic si se tine la soare vreme de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. Se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Se poate folosi si otet de vin rosu. Aceasta varianta fiind folosita la marinate pentru aromarea carnii de peste sau pasare.
Se intrebuinteaza la aromarea mancarurilor de vara: salate, budinca, inghetata sau bauturi racoritoare.
Otet cu rozmarin
Se pun intr-o sticla cateva fire de rozmarin. Se toarna deasupra otet de mere fierbinte si se lasa la macerat vreme de 2 saptamani. Se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Se foloseste la aromarea salatelor si a preparatelor din carne de pui si curcan.
Otet cu tarhon
Se prepara ca si otetul cu rozmarin. Acesta va da un gust deosebit ciorbelor cu legume sau carne. Medicinal, are propritatea de a reduce febra. Pentru aceasta, se va face o frectie sau se vor adauga cateva licaturi in ceaiul cald cu lamaie.
Otet cu menta
Se aleg frunzele de menta, se spala si se pun intr-un recipient de sticla. Se toarna deasupra otet fierbinte si se lasa la macerat timp de 5 zile. Se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Se foloseste la aromarea budincilor, a cremelor, sosurilor si a inghetatelor.
Otet cu telina
O telina cu tot cu frunze se taie cat mai marunt si se pune intr-un borcan impreuna cu o foaie de dafin. Se toarna deasupra otet de mere, atat cat sa fie telina acoperita. Se lasa la macerat timp de 10 zile, agitand borcanul din cand in cand. Se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Se foloseste la aromarea preparatelor din carne de pasare, a salatelor si a sosurilor.
Otet picant
Intr-un vas de sticla se pun: 1 lingurita boabe de mustar, 1 lingurita boabe de piper. coaja rasa de la o lamaie, 5 cuisoare, 2 foi de dafin, 2 cm radacina rasa de ghimbir, 1 ardei iute tocat marunt, 1 litru otet de mere fierbinte si sare dupa gust. Se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa.
Se foloseste la aromarea ciorbelor si a mancarurilor cu carne, a sosurilor si a diferitelor marinate. Este foarte picant si se va adauga numai la sfarsit, iar la portia copiilor in cantitate foarte mica.