Cea mai mare ciuperca comestibila de pe Pamant se numeste “fulin”, avand peste 5 kg in greutate. Creste in China si este folosita in alimentatie si in medicina.
Cea mai otravitoare ciuperca din lume este “Amanita Phaloida”, de culoare galbena-maslinie. Victima moare dupa 15 ore de la consumarea ei.
Ciupercile au continutul de grasimi de aproximativ 3%, fiind sarace in calorii. Poseda un continut ridicat de carbohidrati si de substante minerale: Potasiu, fosfor, fier, selenium si mangan. Sunt bogate in vitamina D, B1 si B2.
Cele mai scumpe ciuperci din lume provin din nordul Italiei. Acestea se mai numesc si Trufe Albe, au diametru de 12 cm si cantaresc 500 g. Pretul lor variaza intre 2000 si 4000 de euro kilogramul. Pretul record care a fost platit pe aceste trufe albe, a fost stabilit de proprietarul cazinoului Macau, Stanley Ho, care a achizitionat 1,5 kg de ciuperci la pretul de 330.000 de dolari.
De ce oare in cartile de desenat pentru copii, la gradinite si in primele clase, peste tot apare specia de ciuperci Amanita muscaria – palaria sarpelui sau muscarita? Explicatia ar fi aceea ca ea este de culoare rosie si este usor de colorat. Ar trebui ca langa ea sa apara si avertismentul de cap de mort, din care sa se retina ca este toxica si produce moartea. Aceasta specie se intalneste la noi in tara din iulie si pana in septembrie in padurile de conifer.
Avand o valoare nutritiva ridicata este bine sa respectam unele reguli pentru a nu le deprecia: recoltarea lor sa nu se faca pe timp ploios. Vor fi depozitate in locuri racoroase, bine aerisite si uscate (in cosuri), separate de alte legume. Se curate cu o perie moale sub jet de apa rece, foarte repede. In ultima apa de spalat sa se puna cateva picaturi de lamiae pentru a-si mentine culoarea.
Ciupercile uscate se tin in apa rece 24 de ore, schimbandu-se apa de 2-3 ori, apoi pot fi pregatite.
Ciupercile amare (galbiorii) se tin in apa 24 de ore, schimband apa de mai multe ori pentru a-si pierde amareala.