Se amesteca grisul, cocosul, zaharul, faina si praful de copt cu iaurtul, vanilia si untul topit. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se pune intr- tava dreptunghiulara mica, unsa cu unt si intindem bine compozitia. Cu un cutit taiem prajitura romburi si in fiecare romb se pune cate o migdala...
Se caleste ceapa cu putina boia si se adauga apa calduta cu cuburile de legume, varza taiata suptire, gulia, morcovul si patrujelul radacina cubulete. Se lasa la fiert pana morcovul e fiert si se adauga bulionul, mararul, se complecteaza cu sare sau vegeta si se mai lasa 2-3 minute dupa...
Se caleste ceapa in ulei, dupa se adauga morcovul taiat dupa preferinte si ciupercutele spalate si taiate, se lasa sub capac pana se evapora apa lasata de ciuperci si se adauga bulionul, sarea, piperul, patrunjelul taiat si usturoiul presat. Se mai lasa 15 minute. Dupa ce e gata se pun pastele si...
Eu am calit ceapa si am aduagat morcovii taiati rondele si carnea cubulete, am lasat cam 5-6 minute si am adaugat apa (nu am masurat sa vad cat) si am adaugat boia piper si cuburile de legume. Am lasat la fiert pana au fost morcoveii moi si am adugat cartofi. Spuma de la carne trebuie indepartata...
Intr-un bol am adaugat laptele, zaharul si uleiul si am amestecat cu un tel. Am adaugat faina cu praful de copt incet in compozitie. Am impartit compozitia in 2 si in una am pus cacao iar in cealalta coaja de lamaie. Intr-o forma de cozonac tapetata am pus cate un polonic de compozitie cu...
Taiem pieptul pe pui cubulete de 2 cm, taiem ceapa in jumate si gogosarul tot cubulete de 2 cm. Spalam ciupercutele si nu le curatam de piele. Multa lume le curata dar nu trebuie mai ales daca sunt proaspete. Si le infigem pe frigare. Eu am o ordine fixa, trebuie sa existe o bucata de carne intre...
Blatul:
Ouale se separa, iar albusurile se bat spuma. Galbenusurile se bat cu zaharul si uleiul pana isi dubleaza volumul. Peste galbenusuri adaugam faina amestecata cu praf de copt si esenta de trandafir, amestecam bine si la sfarsit punem si albusurile batute. Aluatul il turnam intr-o...
Prima data punem oala la inmuiat. Spalam o data varza. Apoi calim ceapa, cu morcovul razuit si adaugam ciupercile cubulete micute si lasam pana se scurge apa de la ciupercute. Adaugam carnea si orezul si calim putin si asezonam cu sare si piper.
Pe fundul oalei punem cimbru si marar si o...
Se amesteca carnea cu carnaciorul taiat rondele micute cu ceapa, patrunjelul sarea si piperul. Foietajul se taie patratele, se imparte carnea si se pune in fiecare un sfert de ou, se impacheteaza si se ung cu ulei.
Se dau la cuptor si ai un aperitiv grozav.
Carnea se bate si se sareaza si pipereaza. Oul se bate cu sare si putina faina. Se dau snitelele prin faina, apoi prin ou si dupa prin fulgi de porumb sfaramati. Se prajesc in ulei incins si se pun pe un prosopel de hartie sa se scurga de ulei.
Se lasa fasolea la inmuiat peste noapte, a doua zi se pune la fiert in apa cu sare si foi de dafin. Dupa ce e fiarta se strecoara si se face cu blenderul sau manual cu ustensila de pireu. Se pune in farfurii si pe deasupra se pune un sos facut din ceapa calita in ulei cu putina sare si boia si...
Punem drojdia intr-un pahar cu putina apa calduta si un varf de zahar si lasam la dospit 5-10 min. Daca apa e rece sau prea fierbinte nu mai dospeste. Framantam faina cu sarea, apa si uleiul si adaugam drojdia dospita si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de degete. Lasam la dospit 45...
Eu am pus untul si l-am mixat cu zaharul, in alt castron am amestecat oua peste care am pus untul cu zahar, esenta si dupa faina si laptele si am mixat incet, am adaugat praful de copt si am mai mixat un pic si am dat-o la cuptor preincalzit la 180*C.
Pentru glazura am topit untul...
Taiem ceapa solzisori si o punem la calit in ulei, adaugam morcovul razuit si gogosarul cubulete si lasam pana ceapa devine aurie.
Punem costitele si le lasam un pic in ulei si adaugam apa si radacina de patrunjel. Am lasat la fiert o ora costita dupa care am pus cartofii taiati cubulete. Cand...
Taiem cartofi si ceapa in 3 sau 4, morcovii si ciupercile si le punem intr-o tava. Presaram ulei, condimente dupa gust (nu va zgarciti cu sarea deorece cartofi trag sarea) si punem apa. Acoperim si dam cuptor. La fiecare 10 minute amestecam.
Ceapa se taie solzisori si se caleste in ulei, cand devine aurie se pun ciupercutele taiate cubulete si morcovul si se lasa la prajit dupa care se pune cus-cusu si mirodeniile. Eu am lasat la prajit pana cand cus-cusul a devenit auriu.
Am umplut gogosari si le-am pus capacelele inapoi si i-am...
Se framanta faina cu zaharul, ouale si praful de sare ( in caz ca e prea fainos se pune un pic de apa) si se lasa sa se odihneasca in folie de plastic.
Se curata merele de coaja cu o curatatoare de legume in fasii lungi iar restul de mar se razuieste. Marul razuit se caleste cu 2 linguri...
Costitele se pun intr-un bol si se amesteca cu condimentele dupa care se pun jumătate de ora la frigider acoperite. Se încălzește cuptorul la 200° si se pun costitele acoperite cu staniol pentru jumătate de ora dupa care se ia folia si se mai lasa jumătate de ora. Vor avea un gust...
Pastele se fierb in apa cu sare dupa preferinte se strecoara bine si se pun intr-un castron mare. Se taie sunca si marul cubulete micute si se pun peste paste impreuna cu mazarea stoarsa si cascaval ras si se asezoneaza cu sare si piper. Se face maioneza din 1 galbenus fier si unul crud sau se...
Dizolvam drojdia in lapte cald. Intr-un castron se pun ingredientele uscate dupa care se adauga restul de ingrediente si framantam pana se desprinde de pe degete si lasam la dospit 45-50 de minute. Din aluatul crescut intindem o foaie de 5 cm si il taiem cu un pahar mare iar in mijloc mai...
Pulpele dezosate se bat cu ciocanelul de snitele si se condimenteaza cu sare, piper si rozmarin. Se impart ingriedientele si se pun pe pulpe. Rulam carnea si ca sa nu iasa umplutura le prindem cu scobitori si le dam la cuptor intr-o tigaie unsa cu ulei. Dupa 15 minute intoarcem ruladele.
Taiati merele solzisori subtiri si le puneti la fiert in apa cu 4 linguri de zahar, scortisoara si zeama de lamaie pana se inmoaie. Dupa lasati merele la scurs si pana se scurg taiati fasii din foi si le ungeti cu unt sau ulei. Foile trebuie sa aiba o latime de cca 3 cm. Puneti solzisori de mar...
Carnea tocata se amesteca cu ouale, faina, painea inmuiata si bine stoarsa, cartoful razuit fin si stors si cu condimente dupa gust. Ca sa faci chiftelutele pui intr-un paharel un pic de ulei cu care te ungi pe maini si faci bilute mici. Le pui la prajit in ulei bine incins si le scoti pe o...
Supa:
Se caleste ceapa iar cand devine aurie se pune morcovele razalit, se pune mazare si se lasa la sa fiarba 10 minute. Se strecoara mazarea si se mixeaza cu blenderul impreuna cu mararul. Se adauga din apa in care a fiert mazare dupa preferinta.
Crutoanele:
Painea se taie cubulete,...
Se unge o tava cu uleiul de masline si se aseaza ciupercile. In fiecare ciupercuta se pune ketchup si dupa se presara oregano si putina sare. Se adauga sunca, porumbul, ardeiul si pe deasupra cascavalul taiat felii subtiri si se da la cuptor.
Pofta buna!
Se caleste ceapa cu morcovul si gogosarul dupa care se pune fasolea, se lasa sa fiarba 15-20 de minute cu foile de dafin. Se adauga ciolanul si restul condimentelor si se lasa la fiert pana fasolea devine moale.
Painea am facut-o eu:
1,5 km de faina, o jumatate de drojdie, sare,3 linguri...
6 albusuri se bat spuma tare, se adauga 180 gr zahar, 200 gr nuca macinata, 3 inguri de faina si un praf de copt. Se amesteca toate si se da la cuptor. Dupa ce s-a racit, deasupra se pune o crema.
Crema: 6 galbenusuri , 3 linguri faina, 300 ml lapte, 6 linguri zahar ,2 plicuri zahar...
Basbousa
Se amesteca grisul, cocosul, zaharul, faina si praful de copt cu iaurtul, vanilia si untul topit. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se pune intr- tava dreptunghiulara mica, unsa cu unt si intindem bine compozitia. Cu un cutit taiem prajitura romburi si in fiecare romb se pune cate o migdala...
Supa de vara
Se caleste ceapa cu putina boia si se adauga apa calduta cu cuburile de legume, varza taiata suptire, gulia, morcovul si patrujelul radacina cubulete. Se lasa la fiert pana morcovul e fiert si se adauga bulionul, mararul, se complecteaza cu sare sau vegeta si se mai lasa 2-3 minute dupa...
Paste cu ciuperci
Se caleste ceapa in ulei, dupa se adauga morcovul taiat dupa preferinte si ciupercutele spalate si taiate, se lasa sub capac pana se evapora apa lasata de ciuperci si se adauga bulionul, sarea, piperul, patrunjelul taiat si usturoiul presat. Se mai lasa 15 minute. Dupa ce e gata se pun pastele si...
Ciorba de vitel simpla
Eu am calit ceapa si am aduagat morcovii taiati rondele si carnea cubulete, am lasat cam 5-6 minute si am adaugat apa (nu am masurat sa vad cat) si am adaugat boia piper si cuburile de legume. Am lasat la fiert pana au fost morcoveii moi si am adugat cartofi. Spuma de la carne trebuie indepartata...
Chec zebra
Intr-un bol am adaugat laptele, zaharul si uleiul si am amestecat cu un tel. Am adaugat faina cu praful de copt incet in compozitie. Am impartit compozitia in 2 si in una am pus cacao iar in cealalta coaja de lamaie. Intr-o forma de cozonac tapetata am pus cate un polonic de compozitie cu...
Frigarui de pui
Taiem pieptul pe pui cubulete de 2 cm, taiem ceapa in jumate si gogosarul tot cubulete de 2 cm. Spalam ciupercutele si nu le curatam de piele. Multa lume le curata dar nu trebuie mai ales daca sunt proaspete. Si le infigem pe frigare. Eu am o ordine fixa, trebuie sa existe o bucata de carne intre...
Tort cu capsuni
Blatul: Ouale se separa, iar albusurile se bat spuma. Galbenusurile se bat cu zaharul si uleiul pana isi dubleaza volumul. Peste galbenusuri adaugam faina amestecata cu praf de copt si esenta de trandafir, amestecam bine si la sfarsit punem si albusurile batute. Aluatul il turnam intr-o...
Sarmale in oala de lut
Prima data punem oala la inmuiat. Spalam o data varza. Apoi calim ceapa, cu morcovul razuit si adaugam ciupercile cubulete micute si lasam pana se scurge apa de la ciupercute. Adaugam carnea si orezul si calim putin si asezonam cu sare si piper. Pe fundul oalei punem cimbru si marar si o...
Pachetele cu carne
Se amesteca carnea cu carnaciorul taiat rondele micute cu ceapa, patrunjelul sarea si piperul. Foietajul se taie patratele, se imparte carnea si se pune in fiecare un sfert de ou, se impacheteaza si se ung cu ulei. Se dau la cuptor si ai un aperitiv grozav.
Snitele crocante
Carnea se bate si se sareaza si pipereaza. Oul se bate cu sare si putina faina. Se dau snitelele prin faina, apoi prin ou si dupa prin fulgi de porumb sfaramati. Se prajesc in ulei incins si se pun pe un prosopel de hartie sa se scurga de ulei.
Fasole frecata (de post)
Se lasa fasolea la inmuiat peste noapte, a doua zi se pune la fiert in apa cu sare si foi de dafin. Dupa ce e fiarta se strecoara si se face cu blenderul sau manual cu ustensila de pireu. Se pune in farfurii si pe deasupra se pune un sos facut din ceapa calita in ulei cu putina sare si boia si...
Pizza de casa picanta
Punem drojdia intr-un pahar cu putina apa calduta si un varf de zahar si lasam la dospit 5-10 min. Daca apa e rece sau prea fierbinte nu mai dospeste. Framantam faina cu sarea, apa si uleiul si adaugam drojdia dospita si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de degete. Lasam la dospit 45...
Prajitura "Tavalita"
Eu am pus untul si l-am mixat cu zaharul, in alt castron am amestecat oua peste care am pus untul cu zahar, esenta si dupa faina si laptele si am mixat incet, am adaugat praful de copt si am mai mixat un pic si am dat-o la cuptor preincalzit la 180*C. Pentru glazura am topit untul...
Ciorba de cartofi cu afumatura
Taiem ceapa solzisori si o punem la calit in ulei, adaugam morcovul razuit si gogosarul cubulete si lasam pana ceapa devine aurie. Punem costitele si le lasam un pic in ulei si adaugam apa si radacina de patrunjel. Am lasat la fiert o ora costita dupa care am pus cartofii taiati cubulete. Cand...
Legume la cuptor (de post)
Taiem cartofi si ceapa in 3 sau 4, morcovii si ciupercile si le punem intr-o tava. Presaram ulei, condimente dupa gust (nu va zgarciti cu sarea deorece cartofi trag sarea) si punem apa. Acoperim si dam cuptor. La fiecare 10 minute amestecam.
Gogosari umpluti (de post)
Ceapa se taie solzisori si se caleste in ulei, cand devine aurie se pun ciupercutele taiate cubulete si morcovul si se lasa la prajit dupa care se pune cus-cusu si mirodeniile. Eu am lasat la prajit pana cand cus-cusul a devenit auriu. Am umplut gogosari si le-am pus capacelele inapoi si i-am...
Tarta cu mere
Se framanta faina cu zaharul, ouale si praful de sare ( in caz ca e prea fainos se pune un pic de apa) si se lasa sa se odihneasca in folie de plastic. Se curata merele de coaja cu o curatatoare de legume in fasii lungi iar restul de mar se razuieste. Marul razuit se caleste cu 2 linguri...
Costite dulci-acrisoare-picante cu cartofi aurii
Costitele se pun intr-un bol si se amesteca cu condimentele dupa care se pun jumătate de ora la frigider acoperite. Se încălzește cuptorul la 200° si se pun costitele acoperite cu staniol pentru jumătate de ora dupa care se ia folia si se mai lasa jumătate de ora. Vor avea un gust...
Salata de paste
Pastele se fierb in apa cu sare dupa preferinte se strecoara bine si se pun intr-un castron mare. Se taie sunca si marul cubulete micute si se pun peste paste impreuna cu mazarea stoarsa si cascaval ras si se asezoneaza cu sare si piper. Se face maioneza din 1 galbenus fier si unul crud sau se...
Gogosi glazurate
Dizolvam drojdia in lapte cald. Intr-un castron se pun ingredientele uscate dupa care se adauga restul de ingrediente si framantam pana se desprinde de pe degete si lasam la dospit 45-50 de minute. Din aluatul crescut intindem o foaie de 5 cm si il taiem cu un pahar mare iar in mijloc mai...
Rulada de pui
Pulpele dezosate se bat cu ciocanelul de snitele si se condimenteaza cu sare, piper si rozmarin. Se impart ingriedientele si se pun pe pulpe. Rulam carnea si ca sa nu iasa umplutura le prindem cu scobitori si le dam la cuptor intr-o tigaie unsa cu ulei. Dupa 15 minute intoarcem ruladele.
Apple rose
Taiati merele solzisori subtiri si le puneti la fiert in apa cu 4 linguri de zahar, scortisoara si zeama de lamaie pana se inmoaie. Dupa lasati merele la scurs si pana se scurg taiati fasii din foi si le ungeti cu unt sau ulei. Foile trebuie sa aiba o latime de cca 3 cm. Puneti solzisori de mar...
Chiftelute din carne de pui
Carnea tocata se amesteca cu ouale, faina, painea inmuiata si bine stoarsa, cartoful razuit fin si stors si cu condimente dupa gust. Ca sa faci chiftelutele pui intr-un paharel un pic de ulei cu care te ungi pe maini si faci bilute mici. Le pui la prajit in ulei bine incins si le scoti pe o...
Supa crema de mazare cu crutoane iuti
Supa: Se caleste ceapa iar cand devine aurie se pune morcovele razalit, se pune mazare si se lasa la sa fiarba 10 minute. Se strecoara mazarea si se mixeaza cu blenderul impreuna cu mararul. Se adauga din apa in care a fiert mazare dupa preferinta. Crutoanele: Painea se taie cubulete,...
Ciuperci umplute
Se unge o tava cu uleiul de masline si se aseaza ciupercile. In fiecare ciupercuta se pune ketchup si dupa se presara oregano si putina sare. Se adauga sunca, porumbul, ardeiul si pe deasupra cascavalul taiat felii subtiri si se da la cuptor. Pofta buna!
Fasole in bol de paine
Se caleste ceapa cu morcovul si gogosarul dupa care se pune fasolea, se lasa sa fiarba 15-20 de minute cu foile de dafin. Se adauga ciolanul si restul condimentelor si se lasa la fiert pana fasolea devine moale. Painea am facut-o eu: 1,5 km de faina, o jumatate de drojdie, sare,3 linguri...
Prajitura Tweety
6 albusuri se bat spuma tare, se adauga 180 gr zahar, 200 gr nuca macinata, 3 inguri de faina si un praf de copt. Se amesteca toate si se da la cuptor. Dupa ce s-a racit, deasupra se pune o crema. Crema: 6 galbenusuri , 3 linguri faina, 300 ml lapte, 6 linguri zahar ,2 plicuri zahar...