publicat la 15.12.2021
publicat la 07.12.2021
publicat la 06.12.2021
Romica Jurca a zis de dimineață ceva despre tine. Cică azi ești în ceață. După amiază sunt posibile averse temporare pe strada ta. Noroc că spre seară răsare soarele.
Bucataras.ro
[email protected]
Islere cu nuca
Intr-un castron se adauga toate ingredientele de mai sus si se framanta usor pana cand se face un aluat nelipicios, asemeni compozitiei acestor fursecuri . Se inveleste aluatul in folie alimentara si se pune in frigider 30 minute, dupa care se intinde, se decupeaza cu un pahar , se pun biscuitii...
Canneloni
Se toaca marunt ceapa si usturoiul, se calesc in uleiul de masline, se adauga morcovul ras, carnea si ciupercile taiate cubulete, sare, piper, cimbru si pasta de rosii. Pastele se fierb in apa cu sare timp de 4 minute, nu mai mult. Se pot folosi si nefierte insa banuiesc (,) ca raman mai...
Desert prajitura frantuzeasca
Foi cacao: intr-un castron mixam untul cu zaharul, adaugam smantana, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Aluatul obtinut il dam la frigider pentru 1-2 ore, apoi il scoatem din castron cu mainile infainate si il rasturnam pe masa tot cu faina. Impartim aluatul...
Rulada cu crema de branza si banane
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul, se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza, apoi se adauga faina, amestecand usor cu lingura de sus in jos. Se toarna amestecul in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se coace rulada pe...
Crema de zahar ars
Intr-un vas se caramelizeaza zaharul. Atentie sa nu se arda prea tare pentru ca devine amarui. Caramelul se repartizeaza uniform in cele doua vase ceramice si se roteste fiecare vas astfel incat caramelul sa imbrace peretii. Intr-un bol se pun cele 3 oua, zaharul , laptele si esenta de...
Ciolomada (Salata asortata de legume)
Toate legumele se spala, se curata si se feliaza. Daca aveti o razatoare sau un robot de bucatarie, e si mai bine. Eu le-am taiat cu cutitul ca mi-e groaza sa scot ditamai robotul si apoi sa-l spal, sal pun la loc....Dar si cu cutitul se pot taia felii subtiri si frumoase. Se amesteca toate...
Chakchouka - reteta tunisiana
Ceapa se toaca marunt si se caleste in uleiul de masline. Se adauga ardeii taiati cubulete marunte si se calesc impreuna cu ceapa. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga rosiile taiate cubulete, usturoiul zdrobit, chimenul, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba cateva minute pana cand sosul incepe...
Desert prajitura televizor
Foi maro: Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care se adauga in prealabil amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume :) Se adauga apoi faina amestecata cu cacao, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand...
Legume pentru ciorbe
Legumele se curata si se spala in apa rece. Radacinoasele se dau pe razatoarea mare, ardeii, rosiile si verdeata se toaca marunt. Se adauga sare neiodata (sare grunjoasa pentru conserve). Eu nu am cantarit dar trebuie pusa destul de multa sare. Se adauga si plicul de conservant, se amesteca...
Ciocolata de casa cu alune de padure
Apa + zaharul se pun la fiert pana cand se topeste zaharul si rezulta un sirop care seamana la consistenta cu mierea. Se adauga cacao si se amesteca, se lasa sa mai dea un clocot, apoi se ia vasul deoparte, se adauga untul si se amesteca pana se incorporeaza tot untul. Se adauga apoi...
Prajitura cu mac
Pentru aluat se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, zaharul, coaja de lamaie, galbenusurile de ou, untul moale si laptele. Aluatul format se imparte in doua parti egale. Se lucreaza putin mai greu cu el pentru ca se cam rupe, de aceea am si preferat sa fac gratii deasupra, sa nu ma...
Brownies cu nuci
Ciocolata se rupe bucatele, se pune intr-o cratita impreuna cu untul si se topesc impreuna la bain-marie, amestecand in continuu. Dupa ce s-au topit, rezultand o crema lucioasa, se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se bat ouale cu zaharul si esenta de rom. Se adauga apoi crema de ciocolata, faina...
Pui Valdostana
Pieptul de pui se taie in doua pe mijloc, apoi din fiecare lob se taie trei felii. In final vom avea 6 felii de piept de pui, pe care le batem usor cu ciocanul pentru snitele. Carnea se sareaza, pipereaza, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei. Separat, se toaca ceapa marunt, se caleste...
Inghetata de capsuni cu iaurt
Capsunile se curata si se spala, apoi se pun in blender impreuna cu zaharul pudra si se mixeaza pana se fac piure. Frisca se bate spuma, se adauga iaurtul si piureul de capsuni, se pune tot amestecul intr-un vas si se lasa la congelator minim 3 ore. Din ora in ora e indicat sa spargem...
Cartofi dulci la cuptor
Desi am citit ca si coaja e comestibila, eu am preferat sa curat coaja, nu doar sa o spal. Se taie cartofii in bucati potrivite, nu foarte subtiri pentru ca oricum scad destul de mult. Se amesteca cu uleiul si condimentele, se pun intr-o tava pe hartie de copt si se coc in cuptor...
Lamaita (sau Alba ca zapada)
Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care se adauga amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume. :) Se adauga apoi faina, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte...
Tarta rustica cu leurda
Pentru aluat , se amesteca faina cu sarea, untul rece si untura. Se adauga oul si apa sau laptele rece si se face un aluat nelipicios, potrivit de tare si se inveleste in folie alimentara. Se pune aluatul in frigider pentru o ora, timp in care se pregateste umplutura. Leurda se spala...
Placinta spirala cu spanac
Spanacul se spala bine sa nu ramana niciun fir de nisip. Se pune intr-o oala incapatoare, sa dea un clocot. Nu trebuie fiert prea mult. Se scurge, se lasa sa se raceasca, apoi se toaca. (eu l-am dat prin masina de tocat carne), se amesteca cu doua oua batute, usturoiul zdrobit si telemeaua rasa....
Cheesecake cu ciocolata si capsuni
Se amesteca branza cu zaharul, galbenusurile, nuca de cocos si amidonul, se formeaza bilute care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pentru blat , se bat galbenusurile cu zaharul si uleiul, apoi se adauga ciocolata topita, faina amestecata cu amidon, cacao si praf de...
Cozonac cu fructe uscate si rahat
Intr-un vas amestecam faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat amestecam laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam ouale batute, apoi laptele cu untul si uleiul si framantam un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora. (Eu...
Ciorba falsa de burta
Ceapa se toaca marunt si legumele se dau pe razatoarea mare si se calesc in ulei. Se pune apa si se lasa sa fiarba . (Daca nu va indurati sa aruncati coditele de la ciuperci, atunci puneti-le sa fiarba impreuna cu legumele.) Se adauga si bucatelele de gogosari murati. Intre timp se taie fasii...
Nuci cu crema de ciocolata
Se bat ouale cu zaharul, vanilia si uleiul, apoi se adauga faina amestecata cu praf de copt. Din aluatul obtinut se modeleaza bilute, care se pun in forma bine incinsa si se coc pe flacara mica pana devin usor maronii. Se coc destul de repede, asa ca atentie sporita. (daca va...
Prajitura rasturnata cu mere
Intr-un vas se caramelizeaza cele 8 linguri de zahar si se tapeteaza vasul cu acest caramel. Merele se curata, se taie in sferturi si se aseaza peste caramel. Se presara peste mere 1 lingura zahar, scortisoara si se pun bucatele de unt. Se pune tava la cuptor 10 minute sa se inmoaie putin...
Tarta rustica cu mere
Pentru crusta , se amesteca faina cu zaharul, coaja de lamaie, se adauga untul rece si untura, apoi dupa se se amesteca aceste ingrediente, se adauga oul si laptele rece. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider 1 ora. Pentru umplutura, se curata merele...
Tarta cu ciocolata
Se amesteca faina cu zaharul pudra, vanilia si untul taiat cubulete, pana devine un aluat nisipos. Se adauga oul si apa rece si se framanta un aluat elastic si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider minim 30 minute. Dupa cele 30 minute, se scoate , se intinde si...
Cupcakes "After Eight"
Pentru cea mai simpla reteta de briose, se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza. Repartizam uniform compozitia rezultata in 12 cosulete si coacem aproximativ 25 minute. Se pot insiropa, daca doriti. Eu am stropit fiecare briosa cu un sirop din apa + zahar + esenta de rom....
Supa crema de cartofi cu bacon
Se caleste putin usturoiul in ulei, se adauga apa si se pune ceapa intreaga, crestata in 4 si morcovul la fiert. Cand morcovul e aproape fiert, se adauga cartofii si se lasa pana cand cartofii au fiert. Intre timp se adauga sare, piper sau delikat (daca folositi, eu incerc sa-l evit pe cat...
Capuccino cupcakes
Separam ouale si albusurile le batem spuma tare. Galbenusurile le batem cu zahar, vanilie, ulei, lapte apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt, cappuccino si in final inglobam albusurile amestecand cu lingura de sus in jos. In tava de briose punem cosulete de hartie si in fiecare cosulet...
Cozonac pufos cu ciocolata
Intr-un vas amestecam faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat amestecam laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam ouale batute, apoi laptele cu untul si uleiul si framantam un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o...
Pulpe de pui dulci-picante
Pulpele se curata, se spala si se sterg cu hartie absorbanta. Se amesteca toate ingredientele pentru marinata si se ung pulpele. Se pun intr-o tava pe hartie de copt. Se acopera tava cu folie de aluminiu, se pune tava in cuptor pentru o ora, dupa care se indeparteaza folia si se lasa sa prinda o...