- Pregatim mamaliga: eu am ales sa o fac cu apa si lapte cu sare in cantitati egale. Deci am pus la fiert si cand a inceput sa dea in clocot am turnat in ploaie faina de malai , amestecand cu un tel, sa nu faca colocoase. Se acopera cuc apac si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand...
- Ciupercile se taie felii si ceapa se toaca in robot marunt cu usturoiul. Intr-o cratita punem ceapa cu margarina la calit, la foc mediu, avand grija sa nu se arda. Apoi adaugam ciupercile si lasam sa se prajeasca cca 10 minute, pana scade apa lasata de ciuperci. Adaugam putin vin alb si lasam...
-Batem bine ouale intregi cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia pana isi dubleaza volumul si devin spumoase. Adaugam iaurtul si mixam la viteza mica. Apoi incorporam uleiul si branza, mixand usor. La final adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o spatula cu miscari de...
Pestele se curata si se condimenteaza cu sare, piper alb macinat si se stropeste cu suc de lamaie si cu ulei de masline. Lasam sa stea asa cca 1 ora .
Ceapa se taie rondele mai groase; taiem rosiile felii , ardeiul patrate , prazul rondele.
Tocam o parte din coriandru si amestecam cu...
Intr-un vas amestecam branza de vaci , maruntita cu sare, piper si chimen. Razuim putina ceapa si adaugam smantana grasa. Amestecam usor, pana devine o pasta cremoasa, dar nu foarte moale.
Ungem tartinele cu crema rezultata si ornam cu fasii de ardei gras, verde sau rosu.
Puiul se transeaza in bucati mai mici. Pentru ca eu am avut un pui de casa mare, am folosit doar jumate. Dar puteti folosi unul mic din comert. Dupa ce l-am transat l-am temperat cu condimente: sare, piper, usturoi zdrobit si tocat marunt, dafin, pasta de ardei rosu, vin alb. Se amesteca bine si...
- Amestecam zaharul, vanilia cu ouale si coaja rasa de lamaie pana devin spumoase . Adaugam iaurtul si untul topit, mixand la viteza mica. Apoi adaugam faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Omogenizam bine toate ingredientele si le distribuim cu lingura in formele de...
Foile se decongeleaza.
Amestecam intr-un bol branza cu zaharul si vanilia si adaugam coaja de lamaie razuita. Eu nu am pus mult zahar dar daca preferati mai dulce, adaugati dupa gust. Stafidele se inmoaie in putin lichior si le adaugam la branza. Punem si ouale si amestecam bine.
Punem cate...
Pestele bacalhau e un peste cod sarat si uscat , care se tine la inmuiat in apa rece in prelabil 1-2 zile, sch8imbandu-se apa de mai multe ori. Bucatile de peste vor creste si se pot folosi pe moment sau pune la congelator. Eu am avut in congelator gata inmuiate si le-am pus la fiert cu apa cu...
Amestecam faina, drojdia cu untura si aduagam galbenusurile. Framantam aluatul si il lasma sa se odihneasca la caldura cca 30 min. Il intindem cu sucitorul intr-o foaie potrivit de groasa si ungem cu o pensula cu albusul ramas si presaram cu chimen si parmezan ras. Dam la cuptorul incins...
Pentru sos tocam ceapa marunt cu robotul impreuna cu usturoiul. O punem la calit cu ulei de masline si cand devine sticloasa adaugam carnea tocata. Amestecam si lasam sa se friga putin. Punem sare, piper dupa gust si o foaie de dafin. Apoi turnam vinul .Lasam sa fiarba cca 10 minute, pana scade...
Costita se spala si se pune in apa cu dafin la fiert. Eu am folosit oala cu presiune si am fiert timp de 20 minute, pana carnea se desprinde cu usurinta.Am scos costitele si am taiat in bucati potrivite.Punem deoparte si pastram apa in care a fiert.
Separat intr-o oala punem la calit cu ulei...
Pregatim forma pe care o ungem cu unt si o imbracam cu hartie de copt.
Amestecam ingredientele uscate: faina cu cacaoa si praful de copt.Batem ouale cu zaharul si turnam jumate din lapte, jumate de ulei, mai amestecam bine si punem restul de lapte si de ulei. Punem esenta de vanilie . ...
- Carnea se taie bucatele potrivite; Tocam ceapa marunt si cu 1-2 catei de usturoi o punem la calit cu ulei de masline intr-o cratita.Adaugam si legumele taiate cubulete . Cand prinde culoare adaugam bucatile de carne si le prajim pe toate partile, intorcandu-le. Adaugam dafinul si cimbrul, sare,...
- Intr-o oala punem la calit ceapa taiata bucati potrivite (nu ff marunt)si usturoiul zdrobit cu lama cutitului in margarina, la foc mic, pana se inmoaie si capata o aroma. Adaugam morcovul taiat rondele, bucatica de ardei , cartofii taiati cuburi mari , sunca afumata (optional) si rosiile taiate...
Pentru mine pestele, cuc at e mai simplu preparat , cu atat e mai bun, mai gustos. Imi place sa simt aromele naturale , deci il prefer in cuptor sau la gratar.
Pastravul curatat (eu asa l-am luat de la supermarket) , dar intreg se cresteaza usor pe diagonala. Il stergem bine cu servet...
Taiem pieptul de pui in jumate si apoi il desfacem intr-o foaie pe care o batem usor intre folie de plastiuc cu grija sa nu rupem. Ideea e sa iasa o felie subtire de carne. O condimentam cu sare, piper alb macinat si putin praf de usturoi.
Pe fiecare felie aranjam cate 2 felii subtiri de...
Este important sa avem ingredientele pregatite si tinute la temperatura camerei. Fructele cristalizate se tau cubulete si le punem la inmuiat in vin de porto (daca nu aveti puteti inlocui cu esenta de rom sau visinata). Lasan cateva felii cristalizate pentru decor.
Intr-un castron punem...
Fierbem cartofii in coaja, ii curatam si apoi ii zdrobim usor cu o lingura (doar putin ii turtim, fara a ii faramita)
Carnatii se prajesc in ulei sau se pun pe gratar . Apoi ii taiem rondele sau bucati potrivite dupa gust.
Ceapa se taie solzisori si o calim in ulei de malsine, la foc mic,...
Amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt,sarea si cacaoa
Margarina se topeste si o amestecam cu zaharul si adaugam iaurtul si oul intreg. Amestecam bine si adaugam ingredientele uscate ,omogenizand totul cu grija.
Adaugam ciocolata taiata bucatele mici...
- Punem faina intr-un bol. Separat amestecam apa calda cu drojdia, sarea, zaharul si uleiul de masline. Turnam totul peste faina si amestecam energic cu o lingura de lemn. Turnam pe masa de lucru fainata si framantam bine, cca 10 minute.
- Intr-un vas unt cu ulei de masline punem coca si...
- Varza o taiem nu foarte marunta si o saram putin. Dupa cca 10 minute o stoarcem de apa lasata si o punem intr-o cratita la calit cu ulei de masline. Amestecam si adaugam cimbru proaspat si piper alb macinat. Cand s-a inmuiat si a scazut lichidul adaugam 2 linguri de pasta de rosii. Dam...
- Merele curatate de coaja si razuite se amesteca cu 2-3 linguri din zaharul brun.
- Amestecam restul de zahar cu ulei (eu am folosit ulei de masline) si cu scortisoara. Adaugam oul si smantana, mixand bine. La final adaugam faina si merele , cu zeama lasata de ele cu tot. Omogenizam.
-...
In primul rand trebuie sa preparati sangele; cand se colecteaza de la gaina sacrificata se pune imediat otetul, pentru a nu se coagula si il pastrati in frigider pana la prepararea mancarii.
Puiul se portioneaza ; ceapa o tocam marunt si o calim cu ulei de masline. Adaugam usturoiul...
Chiflele se scobesc si li se taie un capac.Miezul il faramitam si il dam deoparte.
Ciupercile le taiem rondele; ceapa se toaca marunt si se pune la calit cu margarina. Cand se inmoaie adaugam ciupercile proaspete si amestecam. Lasam sa se inmoaie bine si sa scada lichidul de tot. Adaugam sare,...
Carnea se taie cubulete si se pune in marinata. Adaugam sare, piper, pasta de ardei, 3 catei de usturoi tocati , putin sos tabasco si turnam vinul alb. Dam la frigider pentru cateva ore inainte de a prepara mancarea.
Cartofii se curata si se taie cubulete potrivit de mari.
Muraturile...
Fierbem pastele in apa cu sare si putin ulei ; le strecuram si le stropim cu putin ulei de masline.
Intr-o tigaie calim 2 catei de usturoi cu ciupercile scurse si feliate si adaugam crenvustii taiati felii. Saltam cateva minute .
Intr-un vas amestecam pastele cu ciupercile , porumbul,...
Eu folosesc mereu pui de casa , dar este buna si cu pui din comert. Deci pregatiti carnea de pui (pulpe, aripi, piept si maruntaiele) si le puneti in apa rece la fiert cu sare . Eu folosesc oala cu presiune pentru a fierbe mai repede. Nu va temeti sa fierbeti nici la foc mare. Deci fierbem...
Punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte; a doua zi o punem la fiert in cucta (oala cu presiune) cu o foaie de dafin si apa cat sa acopere. Lasam sa fiarba cca 20 minute, apoi stingem focul si lasam sa se calmeze :D
Fierbem si afumatura daca necesita sa fie fiarta mai mult timp....
- Intr-un bol punem cocosul si zaharul . Trebuie sa fie cantitati egale .
- Puneti ouale intregi si cu mana incepeti sa incorporati toate ingredientele .
- Pregatiti forme de hartie mici de briose si cu mana formati bile marisoare, cat sa intre in forma.
- Dati la cuptorul preincalzit la...
Mamaliga cu branza la cuptor
- Pregatim mamaliga: eu am ales sa o fac cu apa si lapte cu sare in cantitati egale. Deci am pus la fiert si cand a inceput sa dea in clocot am turnat in ploaie faina de malai , amestecand cu un tel, sa nu faca colocoase. Se acopera cuc apac si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand...
Tortellini cu branza si sos de ciuperci
- Ciupercile se taie felii si ceapa se toaca in robot marunt cu usturoiul. Intr-o cratita punem ceapa cu margarina la calit, la foc mediu, avand grija sa nu se arda. Apoi adaugam ciupercile si lasam sa se prajeasca cca 10 minute, pana scade apa lasata de ciuperci. Adaugam putin vin alb si lasam...
Pancakes cu branza
-Batem bine ouale intregi cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia pana isi dubleaza volumul si devin spumoase. Adaugam iaurtul si mixam la viteza mica. Apoi incorporam uleiul si branza, mixand usor. La final adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o spatula cu miscari de...
Red fish pe pat de legume la cuptor
Pestele se curata si se condimenteaza cu sare, piper alb macinat si se stropeste cu suc de lamaie si cu ulei de masline. Lasam sa stea asa cca 1 ora . Ceapa se taie rondele mai groase; taiem rosiile felii , ardeiul patrate , prazul rondele. Tocam o parte din coriandru si amestecam cu...
Crema de branza de vaci
Intr-un vas amestecam branza de vaci , maruntita cu sare, piper si chimen. Razuim putina ceapa si adaugam smantana grasa. Amestecam usor, pana devine o pasta cremoasa, dar nu foarte moale. Ungem tartinele cu crema rezultata si ornam cu fasii de ardei gras, verde sau rosu.
Pui cu mazare si galuste
Puiul se transeaza in bucati mai mici. Pentru ca eu am avut un pui de casa mare, am folosit doar jumate. Dar puteti folosi unul mic din comert. Dupa ce l-am transat l-am temperat cu condimente: sare, piper, usturoi zdrobit si tocat marunt, dafin, pasta de ardei rosu, vin alb. Se amesteca bine si...
Muffins de lamaie insiropate
- Amestecam zaharul, vanilia cu ouale si coaja rasa de lamaie pana devin spumoase . Adaugam iaurtul si untul topit, mixand la viteza mica. Apoi adaugam faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Omogenizam bine toate ingredientele si le distribuim cu lingura in formele de...
Strudel cu branza
Foile se decongeleaza. Amestecam intr-un bol branza cu zaharul si vanilia si adaugam coaja de lamaie razuita. Eu nu am pus mult zahar dar daca preferati mai dulce, adaugati dupa gust. Stafidele se inmoaie in putin lichior si le adaugam la branza. Punem si ouale si amestecam bine. Punem cate...
Cod Bacalhau cu Alheira si Grelos la cuptor
Pestele bacalhau e un peste cod sarat si uscat , care se tine la inmuiat in apa rece in prelabil 1-2 zile, sch8imbandu-se apa de mai multe ori. Bucatile de peste vor creste si se pot folosi pe moment sau pune la congelator. Eu am avut in congelator gata inmuiate si le-am pus la fiert cu apa cu...
Saratele cu chimen
Amestecam faina, drojdia cu untura si aduagam galbenusurile. Framantam aluatul si il lasma sa se odihneasca la caldura cca 30 min. Il intindem cu sucitorul intr-o foaie potrivit de groasa si ungem cu o pensula cu albusul ramas si presaram cu chimen si parmezan ras. Dam la cuptorul incins...
Musaca de cartofi
Pentru sos tocam ceapa marunt cu robotul impreuna cu usturoiul. O punem la calit cu ulei de masline si cand devine sticloasa adaugam carnea tocata. Amestecam si lasam sa se friga putin. Punem sare, piper dupa gust si o foaie de dafin. Apoi turnam vinul .Lasam sa fiarba cca 10 minute, pana scade...
Ciorba cu coaste afumate
Costita se spala si se pune in apa cu dafin la fiert. Eu am folosit oala cu presiune si am fiert timp de 20 minute, pana carnea se desprinde cu usurinta.Am scos costitele si am taiat in bucati potrivite.Punem deoparte si pastram apa in care a fiert. Separat intr-o oala punem la calit cu ulei...
Negresa insiropata
Pregatim forma pe care o ungem cu unt si o imbracam cu hartie de copt. Amestecam ingredientele uscate: faina cu cacaoa si praful de copt.Batem ouale cu zaharul si turnam jumate din lapte, jumate de ulei, mai amestecam bine si punem restul de lapte si de ulei. Punem esenta de vanilie . ...
Tocanita de vitel cu paste
- Carnea se taie bucatele potrivite; Tocam ceapa marunt si cu 1-2 catei de usturoi o punem la calit cu ulei de masline intr-o cratita.Adaugam si legumele taiate cubulete . Cand prinde culoare adaugam bucatile de carne si le prajim pe toate partile, intorcandu-le. Adaugam dafinul si cimbrul, sare,...
Supa-crema de rosii aromata
- Intr-o oala punem la calit ceapa taiata bucati potrivite (nu ff marunt)si usturoiul zdrobit cu lama cutitului in margarina, la foc mic, pana se inmoaie si capata o aroma. Adaugam morcovul taiat rondele, bucatica de ardei , cartofii taiati cuburi mari , sunca afumata (optional) si rosiile taiate...
Pastrav salmonat la cuptor
Pentru mine pestele, cuc at e mai simplu preparat , cu atat e mai bun, mai gustos. Imi place sa simt aromele naturale , deci il prefer in cuptor sau la gratar. Pastravul curatat (eu asa l-am luat de la supermarket) , dar intreg se cresteaza usor pe diagonala. Il stergem bine cu servet...
Cordon Bleu
Taiem pieptul de pui in jumate si apoi il desfacem intr-o foaie pe care o batem usor intre folie de plastiuc cu grija sa nu rupem. Ideea e sa iasa o felie subtire de carne. O condimentam cu sare, piper alb macinat si putin praf de usturoi. Pe fiecare felie aranjam cate 2 felii subtiri de...
Cozonacul regelui (Bolo rei)
Este important sa avem ingredientele pregatite si tinute la temperatura camerei. Fructele cristalizate se tau cubulete si le punem la inmuiat in vin de porto (daca nu aveti puteti inlocui cu esenta de rom sau visinata). Lasan cateva felii cristalizate pentru decor. Intr-un castron punem...
Cartofi taranesti cu carnati
Fierbem cartofii in coaja, ii curatam si apoi ii zdrobim usor cu o lingura (doar putin ii turtim, fara a ii faramita) Carnatii se prajesc in ulei sau se pun pe gratar . Apoi ii taiem rondele sau bucati potrivite dupa gust. Ceapa se taie solzisori si o calim in ulei de malsine, la foc mic,...
Muffins cu bucati de ciocolata
Amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt,sarea si cacaoa Margarina se topeste si o amestecam cu zaharul si adaugam iaurtul si oul intreg. Amestecam bine si adaugam ingredientele uscate ,omogenizand totul cu grija. Adaugam ciocolata taiata bucatele mici...
Focaccia cu rozmarin
- Punem faina intr-un bol. Separat amestecam apa calda cu drojdia, sarea, zaharul si uleiul de masline. Turnam totul peste faina si amestecam energic cu o lingura de lemn. Turnam pe masa de lucru fainata si framantam bine, cca 10 minute. - Intr-un vas unt cu ulei de masline punem coca si...
Varza dulce a la Cluj
- Varza o taiem nu foarte marunta si o saram putin. Dupa cca 10 minute o stoarcem de apa lasata si o punem intr-o cratita la calit cu ulei de masline. Amestecam si adaugam cimbru proaspat si piper alb macinat. Cand s-a inmuiat si a scazut lichidul adaugam 2 linguri de pasta de rosii. Dam...
Muffins cu mere si scortisoara
- Merele curatate de coaja si razuite se amesteca cu 2-3 linguri din zaharul brun. - Amestecam restul de zahar cu ulei (eu am folosit ulei de masline) si cu scortisoara. Adaugam oul si smantana, mixand bine. La final adaugam faina si merele , cu zeama lasata de ele cu tot. Omogenizam. -...
Pui cu orez cabidela
In primul rand trebuie sa preparati sangele; cand se colecteaza de la gaina sacrificata se pune imediat otetul, pentru a nu se coagula si il pastrati in frigider pana la prepararea mancarii. Puiul se portioneaza ; ceapa o tocam marunt si o calim cu ulei de masline. Adaugam usturoiul...
Chifle umplute cu ciuperci
Chiflele se scobesc si li se taie un capac.Miezul il faramitam si il dam deoparte. Ciupercile le taiem rondele; ceapa se toaca marunt si se pune la calit cu margarina. Cand se inmoaie adaugam ciupercile proaspete si amestecam. Lasam sa se inmoaie bine si sa scada lichidul de tot. Adaugam sare,...
Carne de porc a portugheza
Carnea se taie cubulete si se pune in marinata. Adaugam sare, piper, pasta de ardei, 3 catei de usturoi tocati , putin sos tabasco si turnam vinul alb. Dam la frigider pentru cateva ore inainte de a prepara mancarea. Cartofii se curata si se taie cubulete potrivit de mari. Muraturile...
Paste cu ton gratinate
Fierbem pastele in apa cu sare si putin ulei ; le strecuram si le stropim cu putin ulei de masline. Intr-o tigaie calim 2 catei de usturoi cu ciupercile scurse si feliate si adaugam crenvustii taiati felii. Saltam cateva minute . Intr-un vas amestecam pastele cu ciupercile , porumbul,...
Supa de pui in stil portughez
Eu folosesc mereu pui de casa , dar este buna si cu pui din comert. Deci pregatiti carnea de pui (pulpe, aripi, piept si maruntaiele) si le puneti in apa rece la fiert cu sare . Eu folosesc oala cu presiune pentru a fierbe mai repede. Nu va temeti sa fierbeti nici la foc mare. Deci fierbem...
Fasole uscata cu afumatura
Punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte; a doua zi o punem la fiert in cucta (oala cu presiune) cu o foaie de dafin si apa cat sa acopere. Lasam sa fiarba cca 20 minute, apoi stingem focul si lasam sa se calmeze :D Fierbem si afumatura daca necesita sa fie fiarta mai mult timp....
Delicii de nuca de cocos
- Intr-un bol punem cocosul si zaharul . Trebuie sa fie cantitati egale . - Puneti ouale intregi si cu mana incepeti sa incorporati toate ingredientele . - Pregatiti forme de hartie mici de briose si cu mana formati bile marisoare, cat sa intre in forma. - Dati la cuptorul preincalzit la...