Tot ce trebuie sa stii despre carnea de miel - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 12 Apr 2016, 10:19

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre carnea de miel si despre beneficiile pe care le are asupra sanatatii.

Inclusa in meniuri pe toate continentele, in tara noastra in special la masa traditionala de Pasti, carnea de miel, cu aroma sa unica, reprezinta o varianta aparte de carne rosie, mai ales daca provine de la animale hranite cu iarba. Se considera miel animalul cu varsta pana la 1 an, dar medicii veterinari nu permit sacrificarea animalelor mai mici de 1-2 luni.

Aduce proteine complete, continand toti aminoacizii esentiali, reprezentand in carnea gatita  aproximativ 25g/100. Dintre aminoacizi, contine si bata-alanina, considerat precursor de carnozina, substanta care creste performanta si scade oboseala musculara.

Grasimile din carnea de miel sunt in primul rand saturate, dar si mononesaturate (acid oleic) , chiar si polinesaturate de tip omega-3 sau acid linoleic conjugat (CLA), grasimi benefice, prezente in special la animalele hranite cu iarba.

Dintre vitamine, predomina vitamina B12, dar si celelalte din familia B: niacina, tiamina, piridoxina, folat, biotina, acid pantotenic, colina, cu rol protector cerebral.

Dintre minerale, carnea rosie este cea mai importanta sursa de fier (cu rol antianemic), iar carnea de miel aduce si seleniu (antioxidant, implicat in buna functionare a tiroidei), zinc (rol in imunitate), fosfor.

Dintre preparatele traditionale pentru sarbatorile ce urmeaza, din carne de miel:

1.Drobul este un aperitiv de nelipsit din meniul de Pasti, preparat din organe, cu multa verdeata, servit cu mustar si ceapa verde.

2. Ciorba de miel, acrita cu macris sau cu bors, la care punem din belsug legume, iar la sfarsit leustean pentru a-i completa aroma; pentru o varianta mai dietetica alegem carne mai slaba si renuntam la a adauga ou si smantana.

3. Friptura la cuptor, preparata din pulpa de miel, in sos de vin, cu multe condimente aromate, se serveste cu salata verde sau spanac; o alta varianta pentru felul principal este stufatul din miel.

Fiecare popor are mancaruri speciale. De exemplu, in Grecia, in perioada sarbatorilor pascale, sunt foarte apreciate supele de miel: "avgolemono", o supa groasa cu galbenusuri si suc de lamaie, sau ''magiritsa'', o supa din organe de miel.

Ca de fiecare data, moderatia este cheia, excesul poate fi un real pericol in aceasta perioada, venind dupa dieta stricta din post.

Atentie!

Carnea animalelor tinere are un continut ridicat de purine, care se pot tranforma in organism in acid uric, iar acesta, in exces, se poate depune in articulatii (guta) sau in rinichi (litiaza renala); de aceea nu se va consuma de catre anumite categorii de pacienti cu risc.

Carnea cruda nu trebuie sa vina in contact cu alte alimente care se vor consuma ca atare, intrucat poate sa contina bacteria E. Coli. De asemenea, este important sa spalam bine mainile si ustensilele dupa portionare, cu apa calda si detergent.

Sursa foto: meatworld.co.za

Comentarii (3)

12.04.2016, 10:46

Utile informatii

12.04.2016, 11:05

12.04.2016, 13:28

Bine de stiut !!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]