Asezata pe cursul raului Iza ,comuna Dragomiresti nu te lasa sa treci mai departe fara a face oprire la Muzeul Tarancii Romane.Cand am ajuns in fata portii maramuresene a muzeului am constatat ca aceasta era inchisa!
Auzisem insa ca ghidul(o doamna tare amabila) ar locui prin apropiere ..............am intrebat un localnic si imediat s-a dus sa o cheme.
Tot ce am sa povestec mai jos le-am aflat de la gazdoia(cum ar spune maramuresanul) noastra.
Muzelul Tarancii Romane a fost infiintat in anul 2001 intr- o casa taraneasca veche din anul 1722,construita fiind din piatra,lemn si chirpici Casa a apartinut unei femei necasatorite din localitate pe nume Ileana Chis care si-a dorit ca dupa moartea ei casa sa fie transformata in muzeu.
Muzeul este dedicat tarancii .
Cum intri pe poarta muzeului in dreapta v-ei vedea cateva cateva statui sculptate din lemn infatisand femea in diferite ipostaze ale vietii.
Tot in interiorul curtii intalnim si un razboi de tesut.
Undeva in stanga curtii gasim copacul impodobit cu oale din gospodarie care este specific Maramuresului .Oalele au diferite culori iar daca in varful copacului este o oala de culoare rosie inseamna ca in familia respectiva este o fata de maritat.
Intram in muzeu unde gasim obiecte de uz casnic,costume populare,zestrea fetei,diferite unelte folosite in gospodarie,elemente decorative.
Trebuie sa mai amintesc aici si de fusul cu turgalau a carui legenda este interesanta. Legenda spune că odată un băiat vroia să obţină iubirea unei fete şi i-a făcut cadou acest turgalau spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma, ei doi se vor despărţi. Evident fata nu a găsit piesa dar s-a îndrăgostit de băiat şi au rămas împreună.
Am sa atasez o poza cu fusul cu turgalau care nu este facuta la Muzeu dar pentru ca de acolo nu am, atunci mi-am zis ca poate multi dintre voi va intrebati cum arata si este bine sa-l vedeti.