Alain Senderens, renumitul chef francez, născut la 2 decembrie 1939, apreciat mai ales pentru pasiunea sa de a armoniza perfect felurile de mâncare cu vinurile, a murit zilele trecute, în 25 iunie 2017 la reședința sa din Corrèze, la vârsta de 77 de ani.
Senderens a fost printre primii care a militat ca bucătăria să fie considerată un element de cultură și recunoscută ca atare, iar bucătarul/cheful să câștige în prestigiu ceea ce merită. Și tot el a fost primul care a înapoiat cele trei macarons Michelin, abandonând produsele de lux și prețurile exorbitante.
În 2005 el a renunțat la cele 3 stele Michelin ale sale (primite încă din 1978) pentru a demara o afacere, un restaurant fără fițe, care să-i poarte numele, „Le Senderens”, la Paris după ce a condus și lucrat intens la reputația altor două restaurante franceze, mai renumite, „L’Archestrate” și „Lucas Carton”. La acest restaurant din urmă, de care Senderens se atașase foarte mult, a lucrat timp de 30 de ani...
Își propusese atunci să schimbe puțin lucrurile, să creeze un restaurant diferit, mai puțin strălucitor și luxos, în care prețul unei mese să fie de aproximativ 100 euro, pentru că i se părea că în marile palate ale gastronomiei se cheltuiau enorm de mulți bani.
Noul stil în bucătărie pe care-l propunea Alain Senderens era inserția tradiției de odinioară, în vremurile de astăzi. Mai mult decât atât, Alain Senderens a fost considerat un maestru al armoniei și echilibrului dintre mâncare și vin, pe această temă scriind numeroase lucrări.
În plus, mai era numit „un rasist al vinurilor”, pentru că așa cum declara el însuși: „ca mulți oameni, când eram tânăr nu știam decât de Bordeaux.” Tot despre vin, Alain Senderens afirma: „Un vin îmi dă idei. El dă un cadru lucrării mele de a căuta armonii, mai precis în textură, volum și densitate. Când mă înșel, vinul devine ceva comun, mâncarea devine fadă.”
Alain Passard, care lucrase cu el între anii 1977-1979 afirmă că Alian Senderens era o persoană de o sensibilitate remarcabilă. „Știam că avem în fața noastră altceva decât un bucătar oarecare. Voia să ne ducă într-o lume unde nimeni nu a mai fost...” Căci, dincolo de rețete și farfurii pregătite, Senderens a revoluționat statutul chefilor, în bucătărie și în lume.
“A încetat să gătească la vârsta de 32 de ani, mărturisește Jérôme Banctel, chef la restaurantul La Réserve, de două stele, la Paris, care i-a fost mâna dreaptă între 2008 și 2016. De la vârsta aceea, chefii lui lucrau în bucătărie pentru el... Pentru mine, este singurul mare chef care nu a fost recunoscut la justa sa valoare.”
Joël Robuchon, care a lucrat cu el la mijlocul anilor ’60, își amintește de Senderens: „Îmi amintesc de salata sa de homari cu piersici; era foarte modern în bucătăria sa. Pe vremea aceea, nu se vorbea decât despre el.”
Criticul gastronom Gilles Pudlowski a omagiat, pe blogul său, personalitatea și activitatea acestui mare nume al gastronomiei franceze care a plecat din această lume: „Era unul din marii creatori ai Parisului (...). Acest creator era un vizionar. Nu te vom uita niciodată, dragă Alain. Deja ne lipsești.”
Pentru a redacta prezentul articol, am consultat aceste surse de pe internet: http://www.lemonde.fr/disparitions/article/2017/06/27/le-chef-etoile-alain-senderens-est-mort_5151509_3382.html?utm_term=Autofeed&utm
Am preluat imagini ilustrative de pe www.google.com