"De-as avea darul profetiei si credinta nemasurata ce muta muntii din loc , fara iubire nu sunt nimic ..."
Corinteni 1-13
M-a sunat un vechi prieten :
-”Hai , iesi sa bem ceva !”(de peste douazeci de ani ma invita la o bauta cand este suparat , desi el este in viata de zi cu zi aproape un abstinent .)
-” Imi pare rau , nu pot , stau pironit cu capul in tavan . Am doua vertebre deplasate si m-am fortat cand trebuia sa stau cuminte . Putem sta de vorba , te sun eu ca am minute pe care nu le consum niciodata , deabia imi justific banii pe care-i dau pe abonament .Ce probleme ai ?”
-“Sunt suparat pe viata asta care este o mare curva ! M-am insurat deoarece am crezut ca nevasta-mea imi va fi mereu alaturi si ma va sprijini in orice conditii ."
"-Cum , ma , nu a avut nevasta-ta incredere in tine cand gura lumii ii soptea ca tu o inseli cu pustoaicele care vor sa se bucure de libertatea tineretii ? Nu ti-a fost ea alaturi cand ai avut probleme la serviciu ? ”
"-Asa este , dar n-a stiut niciodata sa ma sustina , ba chiar a facut comentarii care puteau ajunge la urechile dusmanilor . Mi-a dezvaluit in public indoielile si mi-a scos din context unele afirmatii , m-a acuzat ca nu sunt consecvent si ca procedez aidoma celor pe care-i critic .
Ma pune in situatii penibile jignindu-ma in public . Odata , din dorinta de a nu pierde locul cel mai bun pentru a face fotografii , a luat apararea unui sofer nesimtit care ma tinea in curent si ma jignea in surdina . M-a tradat pentru niste nenorocite de poze ! Nu ma deranjeaza ca-si asuma si lucrurile bune pe care de fapt eu le fac , pentru ca are destule calitati dar cateodata imi vine sa las totul balta ! ”
-“Orice om mai are si scapari , poate a facut-o inconstient . Apropo , ai auzit tu sa fie vreo scoala in Romania care sa-i invete pe elevi ce este loialitatea , ce inseamna sa ai caracter si cum trebuie sa-ti sustii partenerul de viata ? ”
- ”Daca nu stie ce este loialitatea de ce isi sustine fratii neconditionat chiar si cand fac tampenii monumentale ? “
-“Aia e loialitate prost inteleasa , caci le face rau celor dragi . Se numeste glasul sangelui .”
-”Bine ,mai , domnu’ psiholog , nu a fost invatata sa fie loiala , nu stie sa-si respecte sotul , dar ce mai zici daca-ti spun ca a dat recenzorului de la ultimul recensamant toate datele mele personale pe care eu nu vroiam sa le fac publice pentru ca niste guvernanti ipocriti imi incalcau drepturi consfintite de Constitutie si de legile pe care tocmai ei le votasera ? ”
-” Nu are democratia in sange , ca mai toti romanii . Iart-o si invat-o sa nu mai faca altadata ! ”
- ’’ Pai , ea intotdeauna ma asculta supusa si atenta ca un caine de companie dar face taman pe dos si cand ii reprosez derapajele nu pot sa termin ce am de spus pentru ca se simte mai tradata decat mine sau este atat de afectata de juri ca n-o sa mai greseasca in veci ... asta pana la urmatoarea ocazie .
Nu tine cont nici macar de faptul ca am si eu zilele mele proaste si ma vad silit sa imi bat joc de sanatatea asta care-i tot mai scumpa doar pentru a-i satisface niste capricii . De ce nu putem si noi sa fim ca orice familie normala ? Ar face asa ceva nevasta-ta , care-i o finuta ?’’
- ’’ Aaa , mmm !’’
-’’Ce-i , mai , ce vrei sa spui ?”
-”Aaa , ma doare spatele de mor ! Trebuia sa stau linistit in pat dar am preferat sa merg intr-o vizita si acum ma taie transpiratia si cand trebuie sa ma ridic din pat . Bucura-te ca esti sanatos .Nu mai pune la suflet toate nimicurile .O zi buna ! ”
Inchid rapid telefonul pentru a scapa de o discutie incomoda .
De ce tanjeste toata lumea dupa ”normalitate” ? Unde începe şi unde se sfârşeşte acest lucru atât de invocat de lumea nemultumita ? Din cate stiu eu , normalitatea este ceva natural , numai ca ”naturalul” asta tine de principiile de viaţă pe care le-am preluat din familie , din şcoală şi de obiceiurile formate de propria experienţă de viaţă . Dar daca oricare dintre noi suntem unici in Univers , cum putem avea noi toti o viata ”normala” ? Majoritatea oamenilor habar nu au cine sunt şi cât de minunată, deosebită şi frumoasă poate fi viaţa lor, tocmai din cauza că se limitează la a prelua modele de viaţă popularizate de mijloacele de dezinformare in masa , de gura lumii şi nu îndrăznesc să-şi analizeze propriul potenţial .
Oameni deosebit de dotati se multumesc sa cumpere firimituri de fericire la suprapreţ şi nu-şi dau seama că ei înşişi stau pe un munte imens ( calitatile native , talantii dati de Dumnezeu ) care are in maruntaie toate lucrurile care-i pot face fericiti . De fapt aproape toti procedam la fel pentru că ne este frică . Ne este frică de gura lumii , de sicanele celor din jur , de singurătate . Ne temem pentru ziua de maine si nu mai suntem in stare sa o traim pe cea de astazi . Ne ferim sa nu fim concediati , ostracizati si decretati nebuni . Datorita acestui conformism social ne pierdem linistea sufleteasca .
Ştiu că aveti momente cand vreti sa aveti curaj, să îndrăzniti, să fiti voi insiva chiar daca asta inseamna sa nu fiti ”un om normal cu o viaţă normală” . Sunteti capabili sa luati decizia corecta sau preferati sa spuneti ”asta-i viata” si sa rămâneti servitorii realitatii construite de dusmanii vostri ? Puteti fi stapanii realitatii zilelor ce le traiti , voi , cei invatati de mici sa va supuneti ?
Cine nu poate sa dea exemple de conflicte in casatorie , daca nu e ipocrit ? Conflictul poate varia de la un dezacord minor cu privire la meniul zilei , pana la abuzurile verbale sau fizice .
Conflictul in casatorie este o parte normala a vietii de familie . Atunci cand doi oameni se casatoresc vor aparea si conflicte. Fiecare persoana a avut o experienta de viata diferita , si fara indoiala, are asteptari diferite de la casatorie si de la partener. In consecinta, fiecare om reactioneaza intr-un mod specific la provocarile vietii . Ori de cate ori doi sau mai multi oameni se unesc, creste inevitabil si probabilitatea conflictului . Conflictele in casatorie nu sunt rele in sine. Raspunsul nostru la conflicte este cel care poate sa fie benefic , sau daunator. Conflictul in casnicie poate fi o provocare capabila sa ne ajute sa ne maturizam , poate face o relatie mai matura , sau poate distruge casniciile mai fragile .
O folosi Dumnezeu remarcile usturatoare ale partenerului nostru pentru a ne slefui colturile aspre ale caracterelor ca un smirghel , sau poate e vorba doar de proasta noastra educatie si de slabiciunile noastre de caracter ? Adevarata personalitate iese din interiorul nostru cand partenerul “ne calca pe bataturi ” . Izbucnim nervos ? Suntem nepoliticosi ? Ne recunoastem greselile ? Ii impunem parerea noastra ? Permitem conflictelor sa devina o obisnuinta a vietii de familie ? Chiar daca sotul/sotia nu are dreptate in ceea ce spune , raspunsul nostru arata cine suntem de fapt . Orice am spune , oricat am da vina pe anturaj sau educatie , numai noi alegem . Putem reactiona intr-un mod negativ sau putem reactiona intr-un mod pozitiv .
Biblia arata acest lucru . In cartea lui Iacov scrie ca trebuie sa ne bucuram cand drumul este greu pentru ca atunci rabdarea noastra are sansa sa creasca . Cand rabdarea noastra creste, ea arata ca suntem maturi (Iacov 1:1-4). Ea arata ca dragostea ramane cu adevarat in noi.
“Dragostea este indelung rabdatoare , este plina de bunatate, dragostea nu este invidioasa ; dragostea nu se lauda , nu se umfla de mandrie , nu se poarta necuviincios ,nu cauta folosul sau , nu se aprinde de manie , nu se gandeste la rau , nu se bucura de nelegiuire ci se bucura de adevar , sufera toate , crede toate , rabda toate . Dragostea nu piere niciodata .Nu-i tine pe oameni robi si nici nu le numara greselile "(Corinteni 1-13 ).
Ce am retinut eu din toate povestile astea ?
Daca dragoste nu e , nimic nu e !