publicat la 15.05.2015
publicat la 15.05.2015
publicat la 15.05.2015
Să nu repeţi povestea de data trecută, când ai înghiţit un borcan întreg de ardei iuţi şi ţi s-a părut că totul devine albastru. Noi te-am prevenit, tu faci ce vrei.
Bucataras.ro
[email protected]
Fasole batuta ( mai pe arabeşte)
Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore. Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea. Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt ,...
Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)
Se curata bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se spala bine si se lasa la scurs . Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se...
Sandvici cu falafel
Se prajesc falafel in ulei si se scot pe hartie absorbanta. Lipia se taie in doua si se umple cu falafel, salata cu pasta de susan,castraveciori murati feliati si pasta de ardei iute. Se ruleaza sandviciul si se consuma cu ceai fiebinte. Pofta buna!
Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)
Lubiya s e curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese indeparteaza si se folosesc doar boabele. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine...
"Bagleh"- Mancare de laptuci-reteta araba
Laptucile se spala bine si se taie cozile imediat dupa ultimele frunze; partea superioara se pastreaza. Se lasa sa se scurga bine, apoi se taie marunt impreuna cu portiunea de cozi care s-a pastrat. Rosiile se taie marunt. Se pune la incins uleiul de masline intr-o cratita antiaderenta si se...
Micul dejun arab -3."Falafel"-Chifteluţe de naut si bob(fava beans)-de post
Boabele de naut si bob ( fava beans) se lasa la inmuiat in apa rece de pe o zi pe alta. Se scurge apa si se dau prin masina de tocat carne; se pun intr-un bol. Ceapa, usturoiul,frunza de patrunjel si coriandru se mixeaza intr-un blender; se adauga la pasta de naut si bob impreuna cu...
Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post
Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa. Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata. Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore). Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert. Usturoiul se...
Micul dejun arab-1.Hummus bel tahini-Pasta de naut( de post)
Cu o seara inaintea prepararii se curata boabele de naut de impuritati, se spala bine in mai multe ape si se lasa intr-un bol la inmuiat in apa in care am dizolvat o lingura de bicarbonat de sodiu. A doua zi dimineata se spala din nou cu apa si se mai lasa la inmuiat cca 2 ore; semintele de...
"Mujadara" - Orez cu linte- specific tarilor arabe
Lintea se curata, se spala si se pune la fiert cu 1 litru de apa, in care s-a pus 1/2 lingurita de sare. Cand a inceput sa fiarba se acopera, se reduce focul si se lasa 20 de minute. Orezul se alege si se opareste cu apa fierbinte ; se lasa astfel 5 minute apoi se...
Dovlecei caliti cu mujdei de usturoi-specific tarilor arabe
Dovleceii se spala si se usuca bine cu un prosop de bucatarie. Se taie in rondele foarte subtiri si se sareaza si pipereaza dupa gust. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si se calesc dovleceii pe ambele parti, pana iau o culoare aurie. Se scot sa se scurga bine...
Ardei umpluti de post
Orezul se lasa cu apa fierbinte 10minute apoi se spala bine. Se caleste ceapa taiata marunt in uleiul de masline si se adauga orezul; se lasa la foc mic 5 minute. Se lasa sa se raceasca orezul apoi se adauga rosia taiata marunt,nucsoara rasa,frunza de patrunjel si menta tocata...
Baba Ghanouj( salata de vinete -stil arab)-de post
Vinetele coapte pe plita se curata de coaja si se lasa sa se scurga de apa . Dupa ce s-au racit se toaca marunt. Se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi , ceapa verde taiata marunt si restul ingredientelor . Se amesteca bine. Se decoreaza cu frunze de menta, castraveti, felii de...
Mancare de dovlecei de post - "Kusa hart"
Dovleceii se curata de coaja si se taie in bucati mici. Ceapa se taie marunt. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Intr-o cratita antiaderenta se incinge uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste pana devine sticloasa. Se adauga dovleceii si se mai lasa 2-3 minute la...
Sarmalute in foi de vita de post
Frunzele de vita se oparesc, apoi se scot pe un platou. Orezul se opareste , apoi se spala bine si se pune intr-un bol. Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de masline si se prajeste putin pana ia culoare aurie. Se adauga orezul si se mai lasa 2-3 minute, doar sa...
Salata de cuşcuş( de post)
Se pune cuşcuşul intr-un bol, se toarna peste el apa fierbinte si se lasa sa stea 5 minute. Se trece apoi sub un jet de apa rece si se stoarce in maini bine. Se adauga boabele de naut,coaja de portocala,1 lingura de ulei de masline,sare si piper dupa gust. Intr-un bol...
Fatuş - Salata de paine ( de post)
Varianta 1 Cele 2 lipii se rup in bucatele mici de cca 1,5 cm; se pun intr-un bol si se stropesc cu 2 linguri de apa, uleiul de masline si sucul de lamiae.Se adauga semintele de rodie. Ardeii,castravetii,rosiile,ceapa verde,frunzele de salata,ridichile si frunzele de menta se taie marunt. Se...
Kuşeri- Orez cu linte si macaroane( de post)
Ceapa se taie pestisori si se caleste intr-o tigaie antiaderenta pana devin aurie. Se fierbe lintea cu 4 cani de apa cca 15 minute si se scurge de apa. Se fierb macaroanele in apa cu sare si putin ulei 15 minute si se scot intr-o strecuratoare. Orezul se opareste si se la sa 10 minute , apoi se...
Supa crema de linte( de post)- "Şorbat adass"
Lintea se curata si se spala. Intr-o cratita antiaderenta se prajeste ceapa in ulei de masline. Se adauga lintea, chiminul ,cateii de usturoi intregi si se mai calesc 3-4 minute in ulei. Se adauga apa fierbinte, se potriveste de sare si se lasa la foc...