Se mixeaza galbenusurile cu 100 g zahar, se adauga untul topit, stafidele, nucile, coaja de citrice, praful de copt stins in zeama de lamaie, scortisoara si albusurile batute spuma cu restul de zahar. La final se incorporeaza faina. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se...
Foaia:
Se face o maia din drojdie, lapte caldut si 3 linguri faina; se lasa la dospit 30 min. Se mixeaza untul cu zaharul, coaja de citrice, apoi cu galbenusurile. Intr-un bol mai mare se aseaza faina si se face o adancitura in mijloc unde se toarna maiaua si amestecul cu unt. Se framanta un...
Alunele se prajesc usor intr-o tigaie, se lasa sa se raceasca si se trec prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu faina, praf de copt si cacao. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul, se adauga smantana, uleiul si ingredientele uscate. Compozitia obtinuta se pune in formele de briose. Deasupra se...
Ghebele se toaca marunt, se pun intr-un bol si se amesteca cu morcovul ras, usturoiul pisat, verdeata tocata marunt, oul si pesmetul. Se amesteca bine toate ingredientele si daca este nevoie se mai adauga pesmet. Se uda mainile cu apa si se formeaza crochetele care fie se prajesc in baie de ulei,...
Se pune fasolea la inmuiat de cu seara. A doua zi se fierbe in apa sarata cu foi de dafin, piper, cimbru si chimen. Impreuna cu fasolea se fierb si 200 g carne afumata, care se toaca patratele si se pune la salata. Se scurge fasolea de apa si se amesteca cu ulei, otet, rosia taiata bucati mici,...
Se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga sarea, uleiul si faina. Se framanta aluatul si se intinde in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se lasa deoparte pana se pregateste umplutura. Ceapa taiata pestisori, ciupercile taiate felii si legumele congelate se calesc in ulei timp de 6-7 min....
Lintea se pune la inmuiat in apă pana se umflă. Se fierbe, apoi se scurge bine de apă. Se pasează cu blenderul si se amestecă treptat cu ulei, zeamă de lămâie ,smântână, usturoi pisat . Chimen, sare si piper se pun după gust. Dacă amestecul este prea gros se...
Se bat spuma albusurile cu zaharul. Se amesteca grisul cu faina si praful de copt.
Peste albusuri se adauga iaurtul, galbenusurile ,uleiul (untul),coaja de lamaie, esenta apoi ingredientele uscate. Se amesteca usor pentru a obtine o prajitura pufoasa . Aluatul obtinut se toarna...
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, apoi cu untul. Se adauga cacaua,esenta si faina amestecata cu praful de copt.Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, si se da la cutor pt. 20 minute.
In acest timp ,se bat spuma albusurile...
Ciupercile se spala si se taie in bucati mici. Se inabusa apoi in 50 g unt, pana se inmoaie. Separat se pregateste sosul bechamel: se incinge untul ramas, se adauga faina apoi laptele, se lasa pe foc pana se ingroasa, amestecand mereu; se sareaza si pipereaza dupa gust apoi se lasa sa se...
Pastele se fierb in apa cu sare timp de 8-10 minute. Se clatesc cu apa rece si se scurg bine. Se topeste margarina intr-o tigaie si se adauga pastele, marul ras cu tot cu coaja si zaharul. Se calesc 2-3 minute. Se opreste focul si se adauga nucile, zahar vanilat si scortisoara dupa...
Faina se cerne intr-un bol; se face o adancitura in mijloc si se adauga sarea, uleiul si drojdia dizolvata in putina apa. In continuare se adauga restul de apa, putin cate putin si se framanta aluatul pana cand se desprinde de pe maini. Se lasa la dospit aprox. o ora, in loc cald. Se dau...
Ceapa tocata marunt se inabusa in 4 linguri ulei si 4 linguri apa. Se adauga sfecla si telina- curatate, spalate si tocate cuburi mici. Se soteaza 3-4 minute, se stinge totul cu apa si se lasa sa fiarba 20-25 minute. Amestecul se paseaza apoi cu blenderul pana se obtine o consistenta fina si...
Se amesteca bine zaharul cu uleiul, se adauga apa minerala, morcovul, coaja de lamaie si scortisoara. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. Compozitia obtinuta, care trebuie sa fie moale, ca la chec, se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina....
Se caramelizeaza zaharul, se adauga margarina si se amesteca bine. Se pun apoi apa, cacao, esenta de rom si se lasa pe foc pana se topeste tot zaharul. Intr-un bol se pun biscuitii rupti in bucati mai mari, rahatul taiat in bucati mici si nucile macinate; peste ele se toarna...
Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau...
Blat:
Se mixeaza untul cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa, se adauga ouale, pe rand, mixand dupa fiecare. La sfarsit se pune esenta si faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 30-35 minute la foc mic. Se scoate, se lasa...
Se bat ouale intregi cu zaharul,se adauga coaja rasa de portocala si faina. Se amesteca usor pt a iesi o prajitura pufoasa. Aluatul obtinut se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 25 minute.
Se amesteca ingredientele pt sirop si se pun pe foc pana se...
Blat:
Intr-un vas pe foc se pun untul, zahărul, cacaua, cafeaua și se lasa sa dea două trei clocote sa se dizolve zahărul.Se dă deoparte, se lasă să se racorească puțin ,apoi se adaugă gălbenușurile și făina amestecată cu praful de copt. La sfârșit se incorporează...
Blat:
Se bat albușurile spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, uleiul, laptele ,esența și se amestecă ușor. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obținut se pune intr-o tava unsă cu ulei și tapetată cu făină și se coace 20-25 minute la foc...
Se face o cremă din unt, gălbenușuri și zahăr, se adaugă faina si se amestecă bine.La sfârșit se adaugă laptele. Se strânge aluatul intr-o bilă, se pune in folie alimentară și se lasă la frigider 20-30 min. După ce s-a răcit, aluatul se imparte in două și se intinde...
Se amestecă zeama de la o portocală cu zeama de lamâie, mierea , uleiul de măsline și 1/2 cană cu apă. Carnea de pui se apală, se condimentează cu sare, piper, boia dulce și iute după gust. Se presară cu un praf de cimbru și cu puțin rozmarin. Cu ajutorul unui cuțit se fac...
Se dizolvă drojdia in apa călduță și se adaugă uleiul. Intr-un bol se amestecă bine semințele de in și floarea soarelui cu tărâța, făina și sarea. Se face o adâncitură in mijloc și se pune amestecul de apa cu drojdie.
Se framântă aluatul...
Drojdia se amestecă cu laptele , zaharul și uleiul. Se pune făina intr-un bol, se face o adâncitură în mijloc și se adaugă amestecul lichid, ouăle, esența, coaja rasă de lămâie, sarea și se framântă bine. După ce s-a obținut un aluat omogen,se adaugă...
Blogosfera este plină de rețete cu acest tort ce iși trage originile din bucataria arabă.M-am decis să-l incerc și eu deși mi se părea cam complicat... și mă gândeam că nu o să-mi iasă, dar... iată, un experiment reușit ,cu un gust extraordinar! :)
Cremă: ...
Blat:
Se separă ouăle. Se bat bine albușurile cu zahărul, se adaugă galbenușurile frecate cu un praf de sare și cu uleiul turnat puțin câte puțin, ca la maioneză. La sfârșit se incorporează esența și făina amestecată cu praful de copt. Se imparte...
Piure de spanac:
Se fiebe spanacul, se scurge bine de apă apoi se pasează cu blenderul.
Aluatul colorat pt. paste se obține amestecând oul cu pireul de spanac, sare și făină cât cuprinde. Se frământă bine și se intinde in foaie foarte subțire .Se...
Se separă ouăle. Se bat gălbenușurile cu zahărul până se albesc. Se adaugă faina, mălaiul, piureul de dovleac, coaja de portocală, romul și laptele. Se amestecă bine toate ingredientele. La sfârșit se incorporează puțin câte puțin, albușurile bătute spumă,...
Se face o crema din unt, zahar si sare, se adauga galbenusurile si faina. Cand aluatul s-a uniformizat si seamana cu niste firimituri mai mari, se adauga laptele.Se framanta ,se pune in folie alimentara si se lasa 15-20minute la frigider.
Se amesteca dovleacul cu zaharul si uleiul si se...
O tarta dulce, cu umplutura de branza si smantana ,avand la baza aluatul crocant ,atat de versatil ,pe care eu il folosesc mereu. Rezultatul este uimitor de fiecare data. ;)
Pentru blat: se amesteca untul cu zaharul pudra apoi cu galbenusurile, faina, sarea, coaja de lamaie si la...
Cozonac nemtesc
Se mixeaza galbenusurile cu 100 g zahar, se adauga untul topit, stafidele, nucile, coaja de citrice, praful de copt stins in zeama de lamaie, scortisoara si albusurile batute spuma cu restul de zahar. La final se incorporeaza faina. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se...
Baigli
Foaia: Se face o maia din drojdie, lapte caldut si 3 linguri faina; se lasa la dospit 30 min. Se mixeaza untul cu zaharul, coaja de citrice, apoi cu galbenusurile. Intr-un bol mai mare se aseaza faina si se face o adancitura in mijloc unde se toarna maiaua si amestecul cu unt. Se framanta un...
Briose cu alune de padure
Alunele se prajesc usor intr-o tigaie, se lasa sa se raceasca si se trec prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu faina, praf de copt si cacao. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul, se adauga smantana, uleiul si ingredientele uscate. Compozitia obtinuta se pune in formele de briose. Deasupra se...
Crochete cu ghebe
Ghebele se toaca marunt, se pun intr-un bol si se amesteca cu morcovul ras, usturoiul pisat, verdeata tocata marunt, oul si pesmetul. Se amesteca bine toate ingredientele si daca este nevoie se mai adauga pesmet. Se uda mainile cu apa si se formeaza crochetele care fie se prajesc in baie de ulei,...
Salata de fasole boabe
Se pune fasolea la inmuiat de cu seara. A doua zi se fierbe in apa sarata cu foi de dafin, piper, cimbru si chimen. Impreuna cu fasolea se fierb si 200 g carne afumata, care se toaca patratele si se pune la salata. Se scurge fasolea de apa si se amesteca cu ulei, otet, rosia taiata bucati mici,...
Pizza vegetariana
Se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga sarea, uleiul si faina. Se framanta aluatul si se intinde in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se lasa deoparte pana se pregateste umplutura. Ceapa taiata pestisori, ciupercile taiate felii si legumele congelate se calesc in ulei timp de 6-7 min....
Pastă de linte
Lintea se pune la inmuiat in apă pana se umflă. Se fierbe, apoi se scurge bine de apă. Se pasează cu blenderul si se amestecă treptat cu ulei, zeamă de lămâie ,smântână, usturoi pisat . Chimen, sare si piper se pun după gust. Dacă amestecul este prea gros se...
Ravani
Se bat spuma albusurile cu zaharul. Se amesteca grisul cu faina si praful de copt. Peste albusuri se adauga iaurtul, galbenusurile ,uleiul (untul),coaja de lamaie, esenta apoi ingredientele uscate. Se amesteca usor pentru a obtine o prajitura pufoasa . Aluatul obtinut se toarna...
Zi si noapte
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, apoi cu untul. Se adauga cacaua,esenta si faina amestecata cu praful de copt.Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, si se da la cutor pt. 20 minute. In acest timp ,se bat spuma albusurile...
Sufleu de ciuperci
Ciupercile se spala si se taie in bucati mici. Se inabusa apoi in 50 g unt, pana se inmoaie. Separat se pregateste sosul bechamel: se incinge untul ramas, se adauga faina apoi laptele, se lasa pe foc pana se ingroasa, amestecand mereu; se sareaza si pipereaza dupa gust apoi se lasa sa se...
Paste cu mere
Pastele se fierb in apa cu sare timp de 8-10 minute. Se clatesc cu apa rece si se scurg bine. Se topeste margarina intr-o tigaie si se adauga pastele, marul ras cu tot cu coaja si zaharul. Se calesc 2-3 minute. Se opreste focul si se adauga nucile, zahar vanilat si scortisoara dupa...
Turte
Faina se cerne intr-un bol; se face o adancitura in mijloc si se adauga sarea, uleiul si drojdia dizolvata in putina apa. In continuare se adauga restul de apa, putin cate putin si se framanta aluatul pana cand se desprinde de pe maini. Se lasa la dospit aprox. o ora, in loc cald. Se dau...
Supa crema de sfecla rosie
Ceapa tocata marunt se inabusa in 4 linguri ulei si 4 linguri apa. Se adauga sfecla si telina- curatate, spalate si tocate cuburi mici. Se soteaza 3-4 minute, se stinge totul cu apa si se lasa sa fiarba 20-25 minute. Amestecul se paseaza apoi cu blenderul pana se obtine o consistenta fina si...
Prajitura cu morcov
Se amesteca bine zaharul cu uleiul, se adauga apa minerala, morcovul, coaja de lamaie si scortisoara. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. Compozitia obtinuta, care trebuie sa fie moale, ca la chec, se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina....
Mozaic
Se caramelizeaza zaharul, se adauga margarina si se amesteca bine. Se pun apoi apa, cacao, esenta de rom si se lasa pe foc pana se topeste tot zaharul. Intr-un bol se pun biscuitii rupti in bucati mai mari, rahatul taiat in bucati mici si nucile macinate; peste ele se toarna...
Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti
Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau...
Tort alb-rosu pentru 8Martie
Blat: Se mixeaza untul cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa, se adauga ouale, pe rand, mixand dupa fiecare. La sfarsit se pune esenta si faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 30-35 minute la foc mic. Se scoate, se lasa...
Prajitura martisor
Se bat ouale intregi cu zaharul,se adauga coaja rasa de portocala si faina. Se amesteca usor pt a iesi o prajitura pufoasa. Aluatul obtinut se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 25 minute. Se amesteca ingredientele pt sirop si se pun pe foc pana se...
Tort cu vișine și frișcă
Blat: Intr-un vas pe foc se pun untul, zahărul, cacaua, cafeaua și se lasa sa dea două trei clocote sa se dizolve zahărul.Se dă deoparte, se lasă să se racorească puțin ,apoi se adaugă gălbenușurile și făina amestecată cu praful de copt. La sfârșit se incorporează...
Inimioare indrăgostite
Blat: Se bat albușurile spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, uleiul, laptele ,esența și se amestecă ușor. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obținut se pune intr-o tava unsă cu ulei și tapetată cu făină și se coace 20-25 minute la foc...
Inimioare de ziua indrăgostiților
Se face o cremă din unt, gălbenușuri și zahăr, se adaugă faina si se amestecă bine.La sfârșit se adaugă laptele. Se strânge aluatul intr-o bilă, se pune in folie alimentară și se lasă la frigider 20-30 min. După ce s-a răcit, aluatul se imparte in două și se intinde...
Pui cu portocale
Se amestecă zeama de la o portocală cu zeama de lamâie, mierea , uleiul de măsline și 1/2 cană cu apă. Carnea de pui se apală, se condimentează cu sare, piper, boia dulce și iute după gust. Se presară cu un praf de cimbru și cu puțin rozmarin. Cu ajutorul unui cuțit se fac...
Chifle cu semințe și tarâțe
Se dizolvă drojdia in apa călduță și se adaugă uleiul. Intr-un bol se amestecă bine semințele de in și floarea soarelui cu tărâța, făina și sarea. Se face o adâncitură in mijloc și se pune amestecul de apa cu drojdie. Se framântă aluatul...
Gogoși pufoase
Drojdia se amestecă cu laptele , zaharul și uleiul. Se pune făina intr-un bol, se face o adâncitură în mijloc și se adaugă amestecul lichid, ouăle, esența, coaja rasă de lămâie, sarea și se framântă bine. După ce s-a obținut un aluat omogen,se adaugă...
Kodrit kadir
Blogosfera este plină de rețete cu acest tort ce iși trage originile din bucataria arabă.M-am decis să-l incerc și eu deși mi se părea cam complicat... și mă gândeam că nu o să-mi iasă, dar... iată, un experiment reușit ,cu un gust extraordinar! :) Cremă: ...
Prăjitura marmorată cu jeleu de vișine
Blat: Se separă ouăle. Se bat bine albușurile cu zahărul, se adaugă galbenușurile frecate cu un praf de sare și cu uleiul turnat puțin câte puțin, ca la maioneză. La sfârșit se incorporează esența și făina amestecată cu praful de copt. Se imparte...
Paste colorate
Piure de spanac: Se fiebe spanacul, se scurge bine de apă apoi se pasează cu blenderul. Aluatul colorat pt. paste se obține amestecând oul cu pireul de spanac, sare și făină cât cuprinde. Se frământă bine și se intinde in foaie foarte subțire .Se...
Prăjitura cu dovleac și mălai
Se separă ouăle. Se bat gălbenușurile cu zahărul până se albesc. Se adaugă faina, mălaiul, piureul de dovleac, coaja de portocală, romul și laptele. Se amestecă bine toate ingredientele. La sfârșit se incorporează puțin câte puțin, albușurile bătute spumă,...
Placinta cu dovleac
Se face o crema din unt, zahar si sare, se adauga galbenusurile si faina. Cand aluatul s-a uniformizat si seamana cu niste firimituri mai mari, se adauga laptele.Se framanta ,se pune in folie alimentara si se lasa 15-20minute la frigider. Se amesteca dovleacul cu zaharul si uleiul si se...
Cream cheese tart
O tarta dulce, cu umplutura de branza si smantana ,avand la baza aluatul crocant ,atat de versatil ,pe care eu il folosesc mereu. Rezultatul este uimitor de fiecare data. ;) Pentru blat: se amesteca untul cu zaharul pudra apoi cu galbenusurile, faina, sarea, coaja de lamaie si la...