Postat de Bucataras in Cu de toate pe 5 Iul 2016 | 5992 vizualizari
1. „de ce au sticlele de apa plata data de expirare?”
– Nu este vorba de „data de expirare” ( care inseamna data LIMITA de consum) ci de „data de durabilitate minimala” ( data dupa care un produs poate fi consumat fara sa fie periculos, dar nu poate fi comercializat )
2. „o data de expirare pe o sticla de apa plata are la fel de mult sens ca data de expirare de pe o punga de sare. ”
- In cazul sarii este vorba tot data de durabilitate minimala si chiar are sens, pentru ca in timp iodul din iodura de potasiu sau de sodiu cu care sarea este aditivata se volatilizeaza si in acest caz persoanele cu probleme n-ar sti ca nu consuma iod, desi pentru acestea iodul este indispensabil.
3. „...iar legea spune ca niciun aliment nu poate fi comercializat fara o data de expirare.”
- Nici aceasta afirmatie nu este corecta, pentru ca si legislatia romaneasca si cea europeana prevede o lista cu alimente scutite de a indica termenul de valabilitate ( este obligatorie doar data de fabricatie/lotul ) : ex . otet, zahar, fructe, guma de mestecat, painea ... Apa nu este cuprinsa in aceasta lista si daca veti fi atenti veti observa ca si apa imbuteliata in recipiente din sticla are un termen de valabilitate. Totul are legatura cu conditiile / temperatuile de pastrare, care in timp determina modificari ale parametrilor sarurilor minerale . Nu inseamna ca produsul nu mai este bun dupa acea data, dar valorile inscrise pe eticheta vor fi altele si deci produsul nu mai este unul conform.
Partea cu PET-urile este adevarata dar NU reprezinta singurul motiv pentru care se depreciaza alimentele .