Drojdia faramitata cu o lingurita zahar si 50 ml lapte caldut, se pune la crescut.
Faina cernuta se amesteca apoi cu drojdia dospita; adaugam apoi sarea, apa ( laptele)sa se faca o coca mai moale. Se framanta foarte bine 30 minute. Se fac cocuti cati langosi dorim sa facem. Se lasa la cald, la...
Punem intr-un bol faina amestecata cu praful de copt, zaharul, ouale, coaja de lamaie , sarea, zaharul vanilat si amestecam bine de tot.
Adaugam treptat smantana si apoi laptele caldut.
Framantam aluatul cam 15 minute, il acoperim si il lasam sa se odihneasca la cald alte 15...
Ceapa se curata si se toaca marunt apoi o calim in doua linguri cu unt. Adaugam ciupercile taiate marunt dupa ce ceapa a devenit sticloasa, lasam sa fiarba la foc potrivit cam 15 minute.
Adaugam vinul si smantana si lasam sa fiarba pina scade , amestecand mereu.Luam vasul de pe foc ,...
Se curata legumele si se taie dupa preferinta. Ceapa se lasa intreaga( dupa ce a fiert se arunca) Carnatul se taie felii.
Intr-o oala punem 3-4 l apa legumele, vinul, sosul chilli, foaia de dafin si asezonam cu condimentele. Lasam sa fiarba acoperit , la foc potrivit. Cand legumele sunt fierte...
Cu ajutorul unei furculite amestecam bine de tot untura cu faina pina se fac faramituri potrivite ca marime. Adaugam apoi celelalte ingrediente( mai putin visinele pe care le punem la scurs)si facem doua bile, una mai mare si una mai mica.Le lasam la rece 30 de minute, apoi se intinde foaia...
Se curata vinetele si dovleceii si se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie sa nu se innegreasca.
Cubuletele se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt fierte bine ,se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga bine.Dupa ce s-au scurs bine se faramiteaza cu furculita...
Taiem carnea in fasii subtiri de 3-4 cm si o punem intr-o cutie ce poate fi inchisa.
Amestecam bine 4 linguri sos soia cu 4 linguri ulei de floarea soarelui , 1/2 din vin si 4 linguri apa. Amestecul acesta il punem peste fasiile de carne , inchidem cutia si dam la rece pentru cel...
Castravetii se spala foarte bine si se pun intr-o cratita cu apa rece cu sare( 10 g sare la un l de apa) unde se tin 3-4 ore, acoperiti cu o folie.Apoi ii montam in borcane de care dorim( mici de 720 g sau mari de 5 l ca si ale mele) impreuna cu cate 2 ardei iuti/borcan.
Intr-o oala mai...
Luam pielea de pe pulpe.
Intr-un bol mai mare amestecam vinul, uleiul si celelalte condimente.
Trecem pulpele pe ambele parti prin aceasta marinada , apoi le lasam in ea, la rece pentru macar o ora. Cu cat le lasam mai mult in marinada , cu atat vor avea un gust mai bun.Ideal ar fi sa le...
Spalam bine de tot gogosarii si ii lasam sa se scurga, apoi le scoatem cotoarele si ii taiem in 2-4 bucati pe fiecare in parte.
Curatam hreanul si il taiem si pe acesta in doua si apoi vertical in patru si il punem peste gogosarii taiati pusi intr-un vas( bol) mai mare.
Intr-un alt...
Prima data facem foile amestecand foarte bine faina cu margarina si untura. Adaugam smantana si sarea , omogenizam pina obtinem o coca potrivit de moale. Impartim coca in 4 , intindem foile si le coacem pe rand in tava.
Preparam crema punand la fiert 1 l lapte. Separam albusurile de...
Varza se opareste in apa clocotita cateva minute, apoi se desprind frunzele de pe ea. Daca frunzele din mijloc nu sunt bine oparite, dupa ce am dat jos cateva randuri de varza, reintroducem varza in apa clocotita. Taiem ceapa si ciupercile marunt iar morcovul si telina le radem. Punem 2...
O tava o tapetam cu hartie de copt si asezam in ea aluatul. Pornim cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade C.
Taiem felii mezelurile.Daca doriti , puteti sota putin ceafa si carnatul. Intr-un bol amestecam bine ouale, iaurtul, mezelurile sotate,ciupercile, telemeaua rasa, patrunjelul verde...
Pieptul de pui se taie cubulete. Curatam ceapa si o taiem solzisori. Maslinele le feliem. Usturoiul il curatim si il taiem rondele.
Intr-o cratita punem o lingura cu ulei , 50 ml apa si ceapa taiata. Lasam sa dea in clocot. Adaugam pasta de gogosari, usturoiul taiat rondele, maslinele, foaia...
Se spala bine salata si frunzele se sterg si se rup bucati. Fasolea verde, mazarea si cartoful se fierb, apoi cartoful se taie cubulete. Telina si morcovul curatate se dau pe razatoarea mica. Rosia, castravetele si ardeiul se taie felii subtiri. Oul fiert tare se curata si se taie cubulete....
Aluatul se poate framanta ca si la o paine, cu mana, amestecand faina cu drojdia si zaharul . In mijloc se face o gropita in care se pune apa calduta si uleiul. Framantam si spre sfarsit adaugam si sarea.Se lasa la dospit 1-2 ore, la cald. Sau se face in masina de paine , asa cum am facut si...
Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt. Rosiile din conserva se toaca si ele marunt. Patrunjelul verde se toaca fin. In doua linguri ulei de masline sotam putin ceapa, dupa doua minute adaugam usturoiul, celelalte condimente si rosiile. Lasam sa fiarba 10-15 minute pina cand ceapa se...
Pregatim blatul de tort, separand albusurile de galbenusuri.
Mixam bine galbenusurile cu apa si zaharul pina se albeste compozitia.
Albusurile le batem bine spuma cu un praf de sare.
La galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt , putin cate putin pina o incorporam pe...
Preparam foile cu miere mixand bine zaharul cu oul, laptele mierea si margarina.Le punem apoi pe foc mic pina se topeste zaharul si margarina si se omogenizeaza bine.
Luam de pe foc si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt.
Framantam bine si impartim aluatul in 3 parti egale...
Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut cu zahar.
Se framanta apoi bine de tot faina cu 2 oua, drojdia crescuta in lapte, zaharul ramas, chimion un varf de cutit, sare, piper si laptele adaugat treptat.
Dupa ce s-a omogenizat bine se lasa 30 de minute in loc cald, acoperit, sa dospeasca....
Fricandoul il taiem astfel incat sa-l subtiem cat mai mult si uniform.
Il asezonam si punem un strat de cascaval , apoi unul de sunca peste.
Deasupra asezam frunze de patrunjel si felii din ardeiul rosu.
Feliile de ciuperci le asezam deasupra, apoi rulam fricandoul.
Pe foaia de...
Cartofii se curata si se taie cuburi. Se pun la fiert in apa cu sare.
Migdalele se macina cu robotul pina ajung cam cat bobul de orez.Daca sunt crude se prajesc putin fara ulei pina isi schimba putin culoarea si se simte mirosul placut de migdale.
Se iau de pe foc si se adauga zeama de...
Cartofii se curata si se taie rondele.
Pulpele le condimentam bine cu toate condimentele amestecate cu 2 linguri cu ulei. Intr-o tava punem hartie de copt asezam rondelele de cartofi peste ele rondele de morcov, rondele de ceapa rosie, feliute de gogosar si boabele de mazare verde. Pulpele...
Morcovul se curata si se da pe razatoasea cu gauri mari. Ceapa se curata si se lasa intreaga.
Se pune 1 l apa la fiert cu putina sare, adaugam morcovul razuit, ceapa intreaga, pasta de gogosari, fire de marar , piper , mazare , zeama de oase si lasam sa fiarba bine. Cand morcovul este fiert...
Stafidele se tin in apa cu esenta de rom macar 1 ora la inmuiat.Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat bine spume iar galbenusurile se amesteca cine de tot cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul.Se adauga apoi toate celelalte ingrediente.La sfarsit se adauga albusurile spuma ,...
Se spala prunele si se scot camburii.
Dam pulpa prunelor prin blender si apoi le punem intr-o cratita in care le vom fierbe.
La 4 kg de prune curatate adaugam 2 kg zahar, amestecam si dam la foc moderat.
Din momentul in care incepe sa clocoteasca, invartim cu lingura ,din cand in cand...
Cartofii si dovleceii se spala bine si se sterg cu un servet absorbant. Cartofii se curata si se taie rondele. Dovleceii se taie si ei rondele, cu seminte cu tot. Ardeiul il taiem fasii subtiri.
Punem uleiul la incins in care calim ceapa tocata pina ce se sticleste. O scoatem cu o paleta si o...
Carnea se taie felii de 7 mm , se pune intre doua foi de plastic si se bate bine pe ambele parti.
Se condimenteaza pe o singura parte , se pune in folie de plastic la rece in frigider de seara pina dimineata. Cartofii se curata si se taie cubulete.Se pun la fiert in apa cu sare. Se...
Se spala legumele si se taie fasii subtiri ardeii si rosiile iar ceapa se taie solzisori.
Se pune uleiul intr-o cratita la incalzit si adaugam ceapa si ardeii , lasam sa se calesca cam 15 minute, apoi adaugam rosiile care vor lasa destul de multa zeama. Lasam sa fiarba bine legumele si sa...
Preparare Ciorba radauteana
Se taie bucati carnea de pui si se pune la fiert in apa cu sare.
Intre timp curatam zarzavatul si taiem felii legumele. Un morcov il radem pe razatoarea cu gauri mari si il calim in doua linguri de ulei pentru o culoare mai frumoasa a ciorbei. Dupa ce am spumat...
Langosi cu branza si smantana
Drojdia faramitata cu o lingurita zahar si 50 ml lapte caldut, se pune la crescut. Faina cernuta se amesteca apoi cu drojdia dospita; adaugam apoi sarea, apa ( laptele)sa se faca o coca mai moale. Se framanta foarte bine 30 minute. Se fac cocuti cati langosi dorim sa facem. Se lasa la cald, la...
Minciunele( cirighele) reteta veche, fara drojdie
Punem intr-un bol faina amestecata cu praful de copt, zaharul, ouale, coaja de lamaie , sarea, zaharul vanilat si amestecam bine de tot. Adaugam treptat smantana si apoi laptele caldut. Framantam aluatul cam 15 minute, il acoperim si il lasam sa se odihneasca la cald alte 15...
Muschi de porc in aluat
Ceapa se curata si se toaca marunt apoi o calim in doua linguri cu unt. Adaugam ciupercile taiate marunt dupa ce ceapa a devenit sticloasa, lasam sa fiarba la foc potrivit cam 15 minute. Adaugam vinul si smantana si lasam sa fiarba pina scade , amestecand mereu.Luam vasul de pe foc ,...
Ciorba de cartofi cu vin
Se curata legumele si se taie dupa preferinta. Ceapa se lasa intreaga( dupa ce a fiert se arunca) Carnatul se taie felii. Intr-o oala punem 3-4 l apa legumele, vinul, sosul chilli, foaia de dafin si asezonam cu condimentele. Lasam sa fiarba acoperit , la foc potrivit. Cand legumele sunt fierte...
Prajitura ( tarta) cu visine (2)
Cu ajutorul unei furculite amestecam bine de tot untura cu faina pina se fac faramituri potrivite ca marime. Adaugam apoi celelalte ingrediente( mai putin visinele pe care le punem la scurs)si facem doua bile, una mai mare si una mai mica.Le lasam la rece 30 de minute, apoi se intinde foaia...
Salata de vinete si dovlecei
Se curata vinetele si dovleceii si se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie sa nu se innegreasca. Cubuletele se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt fierte bine ,se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga bine.Dupa ce s-au scurs bine se faramiteaza cu furculita...
Porc Pekin
Taiem carnea in fasii subtiri de 3-4 cm si o punem intr-o cutie ce poate fi inchisa. Amestecam bine 4 linguri sos soia cu 4 linguri ulei de floarea soarelui , 1/2 din vin si 4 linguri apa. Amestecul acesta il punem peste fasiile de carne , inchidem cutia si dam la rece pentru cel...
Castraveti in saramura
Castravetii se spala foarte bine si se pun intr-o cratita cu apa rece cu sare( 10 g sare la un l de apa) unde se tin 3-4 ore, acoperiti cu o folie.Apoi ii montam in borcane de care dorim( mici de 720 g sau mari de 5 l ca si ale mele) impreuna cu cate 2 ardei iuti/borcan. Intr-o oala mai...
Pulpe de pui in marinada, facute pe grill
Luam pielea de pe pulpe. Intr-un bol mai mare amestecam vinul, uleiul si celelalte condimente. Trecem pulpele pe ambele parti prin aceasta marinada , apoi le lasam in ea, la rece pentru macar o ora. Cu cat le lasam mai mult in marinada , cu atat vor avea un gust mai bun.Ideal ar fi sa le...
Gogosari murati
Spalam bine de tot gogosarii si ii lasam sa se scurga, apoi le scoatem cotoarele si ii taiem in 2-4 bucati pe fiecare in parte. Curatam hreanul si il taiem si pe acesta in doua si apoi vertical in patru si il punem peste gogosarii taiati pusi intr-un vas( bol) mai mare. Intr-un alt...
Cremes (cremsnit) ca la mama acasa
Prima data facem foile amestecand foarte bine faina cu margarina si untura. Adaugam smantana si sarea , omogenizam pina obtinem o coca potrivit de moale. Impartim coca in 4 , intindem foile si le coacem pe rand in tava. Preparam crema punand la fiert 1 l lapte. Separam albusurile de...
Sarmalute dietetice cu ciuperci
Varza se opareste in apa clocotita cateva minute, apoi se desprind frunzele de pe ea. Daca frunzele din mijloc nu sunt bine oparite, dupa ce am dat jos cateva randuri de varza, reintroducem varza in apa clocotita. Taiem ceapa si ciupercile marunt iar morcovul si telina le radem. Punem 2...
Placinta cu iaurt
O tava o tapetam cu hartie de copt si asezam in ea aluatul. Pornim cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade C. Taiem felii mezelurile.Daca doriti , puteti sota putin ceafa si carnatul. Intr-un bol amestecam bine ouale, iaurtul, mezelurile sotate,ciupercile, telemeaua rasa, patrunjelul verde...
Piept de pui cu masline
Pieptul de pui se taie cubulete. Curatam ceapa si o taiem solzisori. Maslinele le feliem. Usturoiul il curatim si il taiem rondele. Intr-o cratita punem o lingura cu ulei , 50 ml apa si ceapa taiata. Lasam sa dea in clocot. Adaugam pasta de gogosari, usturoiul taiat rondele, maslinele, foaia...
Salata Nicoise
Se spala bine salata si frunzele se sterg si se rup bucati. Fasolea verde, mazarea si cartoful se fierb, apoi cartoful se taie cubulete. Telina si morcovul curatate se dau pe razatoarea mica. Rosia, castravetele si ardeiul se taie felii subtiri. Oul fiert tare se curata si se taie cubulete....
Pizza rapida...la tigaie
Aluatul se poate framanta ca si la o paine, cu mana, amestecand faina cu drojdia si zaharul . In mijloc se face o gropita in care se pune apa calduta si uleiul. Framantam si spre sfarsit adaugam si sarea.Se lasa la dospit 1-2 ore, la cald. Sau se face in masina de paine , asa cum am facut si...
Tagliatelle cu sos arrabiata
Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt. Rosiile din conserva se toaca si ele marunt. Patrunjelul verde se toaca fin. In doua linguri ulei de masline sotam putin ceapa, dupa doua minute adaugam usturoiul, celelalte condimente si rosiile. Lasam sa fiarba 10-15 minute pina cand ceapa se...
Tort cu punch, vanilie si coktail de fructe
Pregatim blatul de tort, separand albusurile de galbenusuri. Mixam bine galbenusurile cu apa si zaharul pina se albeste compozitia. Albusurile le batem bine spuma cu un praf de sare. La galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt , putin cate putin pina o incorporam pe...
Prajitura racoroasa pentru vara
Preparam foile cu miere mixand bine zaharul cu oul, laptele mierea si margarina.Le punem apoi pe foc mic pina se topeste zaharul si margarina si se omogenizeaza bine. Luam de pe foc si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt. Framantam bine si impartim aluatul in 3 parti egale...
Turte aperitiv cu jumari
Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut cu zahar. Se framanta apoi bine de tot faina cu 2 oua, drojdia crescuta in lapte, zaharul ramas, chimion un varf de cutit, sare, piper si laptele adaugat treptat. Dupa ce s-a omogenizat bine se lasa 30 de minute in loc cald, acoperit, sa dospeasca....
Fricandou rulat in aluat
Fricandoul il taiem astfel incat sa-l subtiem cat mai mult si uniform. Il asezonam si punem un strat de cascaval , apoi unul de sunca peste. Deasupra asezam frunze de patrunjel si felii din ardeiul rosu. Feliile de ciuperci le asezam deasupra, apoi rulam fricandoul. Pe foaia de...
Cartofi cu migdale
Cartofii se curata si se taie cuburi. Se pun la fiert in apa cu sare. Migdalele se macina cu robotul pina ajung cam cat bobul de orez.Daca sunt crude se prajesc putin fara ulei pina isi schimba putin culoarea si se simte mirosul placut de migdale. Se iau de pe foc si se adauga zeama de...
Pulpe de pui cu nuca de cocos la cuptor
Cartofii se curata si se taie rondele. Pulpele le condimentam bine cu toate condimentele amestecate cu 2 linguri cu ulei. Intr-o tava punem hartie de copt asezam rondelele de cartofi peste ele rondele de morcov, rondele de ceapa rosie, feliute de gogosar si boabele de mazare verde. Pulpele...
Zama saracului
Morcovul se curata si se da pe razatoasea cu gauri mari. Ceapa se curata si se lasa intreaga. Se pune 1 l apa la fiert cu putina sare, adaugam morcovul razuit, ceapa intreaga, pasta de gogosari, fire de marar , piper , mazare , zeama de oase si lasam sa fiarba bine. Cand morcovul este fiert...
Desert rustic -Malai dulce
Stafidele se tin in apa cu esenta de rom macar 1 ora la inmuiat.Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat bine spume iar galbenusurile se amesteca cine de tot cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul.Se adauga apoi toate celelalte ingrediente.La sfarsit se adauga albusurile spuma ,...
Gem de prune
Se spala prunele si se scot camburii. Dam pulpa prunelor prin blender si apoi le punem intr-o cratita in care le vom fierbe. La 4 kg de prune curatate adaugam 2 kg zahar, amestecam si dam la foc moderat. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, invartim cu lingura ,din cand in cand...
Zarangollo
Cartofii si dovleceii se spala bine si se sterg cu un servet absorbant. Cartofii se curata si se taie rondele. Dovleceii se taie si ei rondele, cu seminte cu tot. Ardeiul il taiem fasii subtiri. Punem uleiul la incins in care calim ceapa tocata pina ce se sticleste. O scoatem cu o paleta si o...
Gratar cu piure de cartofi si mujdei
Carnea se taie felii de 7 mm , se pune intre doua foi de plastic si se bate bine pe ambele parti. Se condimenteaza pe o singura parte , se pune in folie de plastic la rece in frigider de seara pina dimineata. Cartofii se curata si se taie cubulete.Se pun la fiert in apa cu sare. Se...
Lecso (Ratatouille)
Se spala legumele si se taie fasii subtiri ardeii si rosiile iar ceapa se taie solzisori. Se pune uleiul intr-o cratita la incalzit si adaugam ceapa si ardeii , lasam sa se calesca cam 15 minute, apoi adaugam rosiile care vor lasa destul de multa zeama. Lasam sa fiarba bine legumele si sa...
Ciorba radauteana..de Bihor
Preparare Ciorba radauteana Se taie bucati carnea de pui si se pune la fiert in apa cu sare. Intre timp curatam zarzavatul si taiem felii legumele. Un morcov il radem pe razatoarea cu gauri mari si il calim in doua linguri de ulei pentru o culoare mai frumoasa a ciorbei. Dupa ce am spumat...