Alte detalii
Intr-un spatiu telescopic pe doua niveluri, Christina gazduieste restaurantul, zona de business meetings, expozitii de arta, evenimente culturale si petreceri. Lipsa delimitarilor clare face ca acest spatiu sa poata fi usor adaptat oricarei cerinte. Mai mult, Christina iti propune o alternativa a pranzului sau a cinei in oras: o experienta culinara worldwide, o combinatie extraordinara de gusturi si arome din toata lumea, intregita de vinuri bune si whisky-uri vechi. Meniul restaurantului Christina cuprinde salate, mancaruri pescaresti, carne, peste si fructe de mare la gratar, paste, supe si mancaruri gatite. Fiecare din cele 57 de preparate are cate o poveste care se intinde pe macar doua tari, daca nu continente. Gasesti, de exemplu, mancaruri gatite "in trei traditii", cum ar fi carnea de miel preparata in maniera indiana, frantuzeasca si japoneza (care merge de minune cu un cabernet sauvignon). Sau o reteta frantuzeasca (supa de scoici bouillabaise) asezonata cu ingrediente indiene, tailandeze, creole si din Mauritius. Vei regasi chiar si mamaliga, asezonata cu piept de rata tras la tigaie in sos de vin rosu si cu ciuperci de padure. Ca "touch" exotic, poti gusta creveti in trei traditii (indiana, chinezeasca si japoneza) - care merge perfect cu un martini dry - sau frigarui St - Jack cu lemongrass la gratar, alaturi de un sauvignon blanc.
"Fusion inseamna sa te joci cu o multitudine de arome, pana gasesti o aroma noua, fabuloasa", spune Vedish Purdassee, bucatarul nostru din exotica insula Mauritus. Motiv pentru care, in bucataria Christina, vei gasi ingrediente si retete italienesti, frantuzesti, romanesti, chinezesti, tailandeze, indiene, libaneze, pakistaneze, vietnameze, care se combina intr-un mix fara alta regula decat cea a unui gust incredibil, a unui gust care nu se simte de la prima imbucatura, ci se dezvolta, se amplifica si se diversifica. "Oamenii ajung sa cunoasca alte culturi, alte traditii si religii doar prin simplul gest de a se aseza impreuna la masa" - este parerea lui Vedish (in a carui familie sunt indieni, africani si creoli). Gatind de la varsta de 14 ani, din pasiune, Vedish a facut parte din echipele celor mai renumite locatii din Mauritius (printre care La Maree, restaurantul hotelului Maritim, desemnat cel mai bun restaurant in 2002-2003), precum si din echipa Princess Cruise Lines.
Bucataria fusion este un fel de caleidoscop cultural culinar al lumii, o combinatie de infinite combinatii de arome, din toate cele patru zari. Prin comparatie, orice mancare gatita traditional (pur romaneste adica, sau pur frantuzeste) paleste in comparatie cu bogatia de gusturi care se ascunde in aceeasi mancare fuzionata cu plante aromatice de prin Asia sau cu vreun sos creol. Acasa la mama, de exemplu, supa de linte se face cu ceapa, legume de supa, putin cimbru si multa linte. Acasa la Vedish, supa de linte se face cu acelasi ingrediente plus: nuca de cocos, putin sos de soia, putin chutney (sos indian). Poate primi chiar si un strop de carne trasa la tigaie, doar asa, de gust. Te asteptam in fiecare zi, intre orele 11.30-23.00.
Un restaurant pe care nici proprietarii nu par sa-l ia prea in serios
Pe o straduta ingusta si linistita, intre Caderea Bastiliei si Calea Dorobantilor, e o cladire noua cu vreo doua etaje in care e un mic boutique-hotel, Hotel Christina, acolo de prin 2010. Au si un restaurant in acest hotel, restaurantul Christina, evident.
Restaurantul Chistina sunt, de fapt, cateva mese puse pe holul hotelului. Mai au o sala in care am vazut ceva mese, insa nu a fost clar daca e tot restaurantul Christina, si acolo, sau daca e doar salonul pentru mic-dejunul clientilor. Din poze se vede, in mare despre ce este vorba: mese din plastic iluminate pe dedesubt, din interior, scaune tot din plastic, presulete de fast-food. Paltoanele se tin in brate sau pe spatarul scaunului, pentru ca nu au garderoba sau alta solutie.
Cat despre mancare, am ajuns la restaurantul Christina pentru ca au scris pe site ca e un restaurant fusion aproape nemaivazut in Bucuresti, ca au un chef faimos, sau in curs de a deveni... ce mai, promit acolo o experienta gastronomica unica. Realitatea ne-a aduc cu picioarele pe pamant, insa! Mancare destul de comuna, unele bune, insa nimic deosebit, nimic rafinat sau fin. Supa de linte si somonul au fost bune, puiul Tandoori si orezul asa si asa, desertul si cafeaua bune.
Chelnerita a fost adorabila, naturala, cu reflex de a face lucrurile bine. Clienti nu erau in afara de noi, si nici nu a mai intrat cineva la Christina cat am stat acolo. Preturile sunt foarte mari, o masa in doi, cu un vin bun, poate trece usor de 500 de lei.
Nu cred ca cei de la Hotelul Christina iau prea in serios restaurantul si presupun ca nu se asteapta sa faca o afacere din asta, e un fel de accesoriu al hotelului. Daca nu ar fi atat de scump, poate ca ar fi de recomandat celor care locuiesc sau lucreaza in zona. Poate doar de curiozitate, sa nu spuna ca nu l-au vazut si pe acesta. (GB - februarie 2015)
Scrie parerea ta