Alte detalii
Adevarata pizza, pizza napoletana, a fost facuta incepand cu anul 1889 de Raffaele Esposito, cel mai pun pizzaiol al epocii, preparata pentru Regina Margherita, pe atunci in vizita la Napoli. Aceasta pizza, a primit denumirea de pizza Margherita si este caracterizata de cele 3 ingrediente simple care reprezentau culorile Italiei: salsa, mozzarela si busuioc.
Incepand cu anul 1975, la varsta de 15 de ani, Beniamino Illiano, pentru prieteni Benny, decide sa invete sa faca aceasta pizza simpla, dar speciala. Sub indrumarea tatalui sau si al spiritului optimist, care il caracterizeaza, invata intr-un timp foarte scurt cum sa faca o pizza buna. Prin simplitatea ingredientelor folosite, pasiunea adusa in framantarea aluatului, intinsul pizzei, coacerea acesteia si pana la construirea propriului cuptor pe lemne, se ajunge la adevarata pizza napoletana. An dupa an, Benny se perfectioneaza si intelege cu adevarat ce inseamna pizza. Usor usor a inceput sa isi aduca amprenta personala in ceea ce inseamna aceasta pizza magica, ce ii lasa pe toti fara cuvinte.
In pizza facuta de Benny nu sunt doar ingredientele normale pe care le vezi, ci mai este un ingredient pe care nimeni nu l-a putut descoperi, desi multi au incercat. Pentru Benny, mai era ceva ce trebuia personalizat; in pizza napoletana sunt doua lucruri fundamentale: aluatul de pizza, care era deja personalizat si coacerea in cuptorul cu lemne. Pentru a obtine rezultatele dorite Benny a invatat sa isi construiasca singur cuptorul de pizza pentru a atinge standardul inalt de calitate si caldura necesara. Si a reusit cu brio.
Mare parte din viata sa si-a petrecut-o in orasul natal Napoli, incantand clientii cu pizza sa excelenta.
De ce Bucuresti?
Ce l-a facut pe Benny sa se mute de la casa pizzei la Bucuresti? Dupa o vizita ca si turist in capitala Romaniei, a fost fascinat de acest oras, insa simtea ca ii lipseste ceva: pizza napoletana.
Multi sunt cei care ofera o pizza italiana, dar nimeni nu ofera o pizza napoletana, ca cea facuta pentru Regina Margherita. Pizza aceea, coapta in cuptorul cu lemne, o privesti cum creste, o misti, o controlezi de mai multe ori si ramai cu un suras dulce cand vezi cum se transforma intr-o opera de arta. Practic, o acompaniezi in tot procesul. Daca o pui intr-un cuptor electric si ai inchis-o inauntru, este ca si cum ar fi moarta.
Cuptorul din Borgo Margherita, construit de Benny, are ceea ce ii trebuie pentru a-i oferi unei pizza statutul de pizza napoletana. Si cine stie mai bine decat Benny sa faca asta?
Secretul pizzei este apa.
Secretul pizzei este faina.
Secretul pizzei este drojdia.
Secretul pizzei sunt rosiile.
Secretul pizzei este busuiocul.
Secretul pizzei este coacerea.
Secretul pizzei este Benny!
Scrie parerea ta